Analiza unei monturi: Wafter Rig

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 03 ianuarie 2020 0 comentarii

APARITIA MONTURII

 

In octombrie 2014, firma engleza Avid Carp a publicat un articol scris de unul dintre consultantii sai germani, Christian Kessler. Titlul articolului era "The Flexi Rig". "Montura flexibila". In articol, Christian Kessler prezenta o montura simpla, legata cu un carlig cu tija curbata si un fir rigid, pe care incepuse s-o foloseasca de aproximativ doi ani. Un aspect interesant al monturii era ca momeala era prinsa printr-un un mic vartej care culisa pe­ tija carligului. Libertatea de miscare a momelii era comparabila cu cea oferita de monturile D. La monturile D, insa, indiferent cum sunt realizate, D-ul trebuie inclus in constructia monturii si uneori nu e simplu de facut, mai ales cand lucrezi cu fire rigide. Aici, nu mai era nevoie de el. Principalul avantaj al monturii, din punctul de vedere al lui Christian Kessler, era faptul ca momeala avea un grad de libertate mai bun decat la montura lui cu fir de par obisnuita. Explicatia data de Kessler pentru felul in care concepuse montura e urmatoarea: "Aceasta flexibilitate imbunatatita ii permitea momelii sa se roteasca in gura crapului cand era aspirata. Ca atare, nu avea importanta in ce fel pestele lua momeala pentru ca, indiferent cum era aspirata, carligul se putea roti. Riscul de a avea carligul asezat intr-o pozitie incorecta era eliminat. Carligul se putea agata mai bine in gura pestelui. Pe langa asta, micul vartej crea o prezentare anti-eject perfecta si facea in asa fel incat momeala sa nu acopere varful carligului." Un argument in plus in favoarea noii monturi era faptul ca fusese testata pe un lac cu apa limpede, unde Kessler putea urmari ce se intampla cu monturile. Montura flexibila daduse cele mai bune rezultate. Ca tip de momeala, Kessler prefera un boilies critic echilibrat, dar nota ca Flexi Rig ca se poate folosi si cu boiliesuri scufundatoare obisnuite si chiar cu pop-up-uri, daca se adauga o greutate de ancorare. Materialele recomandate erau firele de monofilament rigide, daca montura erau asezata pe un loc tare, sau firele combi, cu camasa de plastic, daca era pusa pe un substrat malos sau cu vegetatie.

Wafter_Rig_12

Am notat toate aceste detalii pentru ca articolul lui Christian Kessler avea sa devina in anii urmatori punctul de plecare al unei monturi foarte apreciate, cunoscute sub mai multe nume, dar mai ales sub numele de German Rig. Popularitatea monturii i se datoreaza in special lui Matt Woods, un pescar englez cu o experienta substantiala de jurnalist, care era la acea data Media Manager pentru Avid Carp. Matt Woods a preluat montura si a publicat mai multe articole si filme pe tema ei, creditandu-l pe Christian Kessler ca autor al monturii, dar botezand-o in mod surprinzator German Rig (montura germana), in loc de Flexi Rig, cu argumentul ca o stia de la un pescar german. Montura circula si sub alte nume. Avid Carp a prezentat-o in cateva articole ca Reset Rig, adica montura care se aseaza inapoi in pozitia corecta (se "reseteaza", daca putem spune asa). Unii o numesc Wafter Rig, pe baza faptului ca se foloseste in primul rand cu momeli critic echilibrate (wafters). Toate aceste nume se refera la aceeasi montura. Personal, prefer numele de Wafter Rig, care da o informatie despre utilitatea monturii, dar ca notorietate German Rig e in mod cert denumirea cea mai cunoscuta. 

Wafter_Rig_10

Nu e singurul caz in care o montura e pusa in circulatie sub un nume si devine celebra sub altul. In 1996, Frank Warwick inventa o montura de pop-up cu un forfac scurt, de cativa centimetri, urcat pe un ansamblu elicopter, pentru distanta, pe care o numea Short Rig (montura scurta). Dupa cativa ani, Terry Hearn si Nigel Sharp aveau sa readuca montura in atentia pescarilor sub numele de Chod Rig, care s-a pastrat pana astazi. Chod Rig s-a bucurat de un interes enorm in Anglia, in timp ce varianta ei initiala, Short Rig, n-a produs ecouri. Cu sau fara intentie, numele noi ascund uneori monturi vechi, reluate sub alte forme, lucru care se aplica si monturii lui Christian Kessler. Ideea de a lega forfacul cu un material semirigid, de a pune un vartej care sa culiseze pe tija carligului, blocat cu un opritor, si de a atasa momeala de vartej intr-un fel sau altul nu e noua. O gasim ilustrata in articole aparute inca din anii 90, atat ca la acea data... n-avea nume! Flexi Rig - sau German Rig sau Wafter Rig sau cum vrem sa-i spunem - preia elemente de mecanica a monturilor cunoscute de multa vreme, dar le dezvolta si le prezinta intr-o formula noua, atragatoare prin eficienta si simplitate. 

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma