Analiza unei monturi: Wafter Rig

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 03 ianuarie 2020 0 comentarii

PESCUITUL CU WAFTERS

 

Am urmarit toate materialele publicate despre Wafter Rig pentru ca montura parea sa ofere o prezentare optima pentru boiliesuri - sau alte momeli - critic echilibrate. Era exact ceea ce cautam. Aveam deja o montura foarte buna pentru boiliesuri sau alte momeli scufundatoare si una la fel de buna pentru pop-up-uri sau alte momeli flotante. Cele doua categorii dominau segmentul boiliesurilor de carlig, dar lucrurile incepusera sa schimbe si o a treia categorie - boiliesurile critic echilibrate (wafters, cu un termen introdus de Frank Warwick) - se dezvolta de la un sezon la altul. Ce tip de montura le-ar putea pune in valoare mai bine? Teoretic, nu ai nevoie sa schimbi montura trecand de la un tip de boilies la altul. O montura obisnuita cu fir de par poate fi utilizata cu toate felurile de boilies. Totusi, sunt situatii in care unele monturi dau un randament mai bun decat altele sau se potrivesc mai bine cu preferintele noastre sau cu stilul nostru de pescuit. De exemplu, am testat de-a lungul anilor diverse monturi pentru boiliesuri scufundatoare si prefer montura Blow-Back cu anou. La fel, am testat mai multe monturi de pop-up si prefer montura Withy Pool. In majoritatea partidelor, nici Blow-Back si nici Withy Pool nu ofera nimic special fata de alte monturi, dar au fost situatii in care am prins mai bine cu ele, iar rezultatele puteau fi atribuite monturii. Preferintele pentru monturi se formeaza in timp. Cu cat pescuiesti mai des si mai variat, cu atat ai mai multe ocazii sa observi mici diferente de randament intre monturi care, in principiu, fac acelasi lucru. 

Wafter_Rig_13

Pentru boiliesurile critic echilibrate, nu gasisem nicio montura care sa prezinte vreun avantaj clar. Le puteam folosi cu o montura Blow-Back. Le puteam folosi chiar si cu o montura Withy Pool. Daca pui un wafter in montura Withy Pool, montura lucreaza. Am constatat asta pescuind cu pop-up-uri foarte mici. Fiind mici, nu aveau suficienta flotabilitate ca sa mentina montura in pozitia corecta 24 de ore. Treptat, isi pierdeau flotabilitatea, iar montura se culca pe substrat si obtineam fara sa stiu o montura de wafter. Ceea ce nu era rau. Am avut cateva partide surprinzator de bune cu pop-up-uri mici transformate involuntar in wafters si, din momentul in care am descoperit ce se intampla, m-am gandit ca nu e o intamplare. Sunt situatii in care boiliesurile critic echilibrate prind mai bine decat boiliesurile scufundatoare simple sau decat pop-up-urile. La Withy Pool, foloseam o montura cu componente grele (carlig mare, adaptor WP voluminos, anou cu surub), ceea ce facea ca unele pop-up-uri mici, de 10-12mm, sa fie prezentate ca boiliesuri critic echilibrate. Carligul statea culcat pe fundul apei, pop-up-ul statea ridicat. Montura Withy Pool e insa prea incarcata pentru pescuitul cu wafters. Voiam o montura mai simpla. Dintre toate variantele pe care le-am luat in calcul, Wafter Rig mi s-a parut cea mai interesanta.

Wafter_Rig_14

Notiunea de boilies "critic echilibrat" e inca neclara pentru unii pescari, probabil ca datorita numelui. Ce inseamna "echilibrat"? La ce se refera "critic"? Numele vine de la sintagma engleza critically balanced, pe care am tradus-o cu ani in urma, in articolele autorilor englezi publicate in revista Aventuri la pescuit, prin "critic echilibrat". Era un termen inedit pentru noi si am constatat - la fel ca si in cazul altor termeni care erau necunoscuti ​publicului nostru la acea data - ca nu aveam inca un echivalent in romana.​ Mi-a revenit mie sarcina sa-l gasesc.​ Ca traducator, m-a interesat sa redau sensul formulei engleze cat mai aproape de original. ​Nu mi​-am dat seama ca, in romana, termenul de "critic echilibrat" nu va fi suficient de clar. Critically are aici alt sens decat are critic in romana. In engleza, sensul este de ancorare usoara, la limita. Mai corect ar fi fost sa le spun boiliesuri "usor ancorate", pentru ca despre asta e vorba. Boiliesurile sunt tinute pe fundul apei cu o greutate redusa, in primul rand greutatea carligului, spre deosebire de pop-up-uri, care sunt ancorate cu o greutate mai mare, sub forma de alice sau pasta de plumb. Notiunea de boilies critic echilibrat a intrat in limbajul pescarilor, dar a aparut un alt aspect derutant pentru public: nu toate firmele de nada inteleg acelasi lucru prin boiliesuri critic echilibrate. La unele firme, boiliesurile sunt flotante, la altele sunt scufundatoare. Cum ar trebui sa fie? Ca sa se poata echilibra, trebuie sa fie usor flotante. In privinta asta, sunt mai apropiate de pop-up-uri, in sensul ca, daca le arunci in apa, se ridica la suprafata si plutesc. Ideea de boilies critic echilibrat se refera la faptul ca boiliesul se echilibreaza la limita cu carligul. Avem un boilies flotant, ancorat de substrat prin greutatea carligului si eventual a unor componente puse pe carlig. Daca boiliesul e scufundator in loc sa fie flotant, nu se mai pune problema echilibrarii. Frank Warwick e unul dintre cei mai importanti promotori ai pescuitului cu boiliesuri critic echilibrate, pe care le-a numit wafters, de la verbul "to waft" care se traduce in acest caz prin "a pluti usor". 

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma