Analiza unei monturi: Wafter Rig

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 03 ianuarie 2020 0 comentarii

CONSTRUCTIA MONTURII

 

Wafter Rig e o montura usor de legat si care implica un numar mic de accesorii. Legi carligul cu un nod fara nod, montezi pe carlig un micro-vartej, blochezi vartejul cu un opritor si asta-i toata montura. Cand am inceput sa lucrez cu ea, am plecat de la recomandarile facute de Christian Kessler si Matt Woods in materialele publicate. E intotdeauna util sa tii cont de ideile celor care au inventat sau au dezvoltat montura, ca sa intelegi logica ei. Pasul urmator, insa, este sa le verifici. Trust is good, control is better. Ce se intampla daca lucrezi cu alt carlig sau cu alt material sau cu alte dimensiuni decat cele indicate? Dupa ce ai invatat montura in varianta ei de manual, merita s-o testezi in diverse forme si ajungi sa descoperi ca functioneaza si altfel decat credeai. 

Wafter_Rig_4

(1) Firul de forfac. Unul dintre lucrurile atragatoare la Wafter Rig este ca se leaga cu fire rigide si semirigide, ceea ce o recomanda pentru pescuitul lansat. In esenta, nu e altceva decat o versiune actualizata a monturii rigide, cu un mic grad de flexibilitate pentru momeala. Se pot folosi fire de monofilament sau fluorocarbon sau fire textile combi, cu camasa de plastic. La firele combi, camasa ramane intreaga, nu se curata deasupra carligului, ca la alte monturi. O eventuala "articulatie" plasata langa carlig n-ar servi la nimic. Am lucrat un timp numai cu fire rigide, in special cu un fir combi care se indreapta la abur si devine extrem de teapan, dar cand am testat montura cu fire combi suple, pastrand camasa intacta, am avut surpriza sa vad ca da rezultate la fel de bune. La pescuitul lansat, firele rigide ofera un avantaj, dar la pescuitul plantat montura se poate lega si cu fire combi destul de moi. E posibil ca, in functie de tipul de material folosit, pozitia carligului in montura sa se schimbe. Nu mi s-a intamplat ca montura sa dea rateuri trecand de la un fir la altul, dar stiu ca schimbari mici produc uneori efecte neasteptate si, de asta, e bine sa fii atent la detalii. Din experienta de pana acum, un fir combi relativ rigid sau semirigid pare cea mai buna optiune. E important ca montura sa prezinte momeala si carligul corect. Daca pestele rateaza momeala sau o misca din loc fara sa o vada, asa cum stim ca se intampla de multe ori, montura trebuie sa poata reveni in pozitia optima.

Wafter_Rig_9

(2) Lungimea forfacului. Un alt avantaj al monturii pentru pescuitul lansat este ca nu are nevoie de forfacuri lungi. Dimpotriva, in special daca e legat cu un material rigid, forfacul poate fi destul de scurt. La plantat, prefer tot forfacuri scurte, mai ales daca arunc o "farfurie" de boiliesuri si seminte deasupra monturii, pentru ca pestele le va manca stand oarecum pe loc, nu trebuie sa se deplaseze. Lungimea care mi se pare ca functioneaza bine pentru felul in care pescuiesc e de 13-15cm, indiferent de materialul de forfac folosit (rigid sau suplu), dar se pot pune si forfacuri mai scurte, de 10-12cm, dupa cum se pot pune si mai lungi. Depinde de temperatura apei, de natura substratului, de felul in care se nadeste si de alti factori. De exemplu, pe apa rece, cand pestele e apatic, am obtinut rezultate mai bune cu forfacuri scurte. Iar la o nadire grupata mi se pare mai indicat un forfac scurt, cel putin pentru Wafter Rig, daca nu si pentru alte monturi.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Total Fishing Lacul Varlaam Baitshop 3 Normark BigFish