Analiza unei monturi: Wafter Rig

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 03 ianuarie 2020 0 comentarii

GRADUL DE FLEXIBILITATE

 

(3) Tipul carligului. Kessler, Woods si alti pescari recomanda carlige cu tija curbata. Am testat montura cu mai multe tipuri de carlige cu tija curbata (lunga, scurta, medie) si cele mai sigure mi se par cele cu tija curbata medie. Medium Curve Shank. Pentru cineva care e la primele experiente cu montura, un carlig cu tija curbata medie, marimea 4 sau 5, ar trebui sa fie o alegere buna. Carligele cu tija curbata scurta sunt insa eficiente si ele. Mergand mai departe cu testele, am vazut ca se pot utiliza si alte carlige, de pilda carlige de tip Long Shank. Montura nu e limitata la un singur tip de carlig.

Wafter_Rig_2

(4) Marimea carligului. Matt Woods propune carlige mari in raport cu momeala, mai precis carlige numarul 6 pentru boiliesuri de 10-12mm si carlige numarul 4 pentru boiliesuri de 14-16mm sau mai mari. Desi carligul pare nepotrivit prin marime, n-am avut ezitari sa urmez directia asta, pentru ca acelasi principiu se aplica si la montura Withy Pool. Daca momeala sta aproape de carlig, carligele mari au mai mult loc sa lucreze si agata mai bine pestele. Pentru crap, dimensiunea carligului nu pare sa fie un impediment in acest caz (dar poate fi la alte monturi). Carligele pe care le-am folosit cel mai des pentru Wafter Rig sunt modelul Medium Curve Shank numerele 5 sau 4, in combinatie cu wafters de 15-18mm. Anul trecut, insa, la o partida facuta de Rob Hughes pe Sectorul B de la Varlaam, l-am vazut pe Rob folosind montura cu un snowman de 15+12mm pe un carlig Medium Curve Shank numarul 7. Carligul parea ascuns sub cele doua boiliesuri. Forfacul era legat cu un fir combi suplu si era destul de lung. Toate elementele de constructie erau opusul recomandarilor obisnuite si totusi montura n-a ratat niciun peste. Ceea ce arata ca pana si cele mai avizate recomandari sunt valabile... doar pana la un punct.

Wafter_Rig_3

(5) Atasarea momelii. Momeala trebuie sa aiba un grad de flexibilitate. Pentru asta, se poate folosi un micro-vartej pentru monturi, caz in care momeala se leaga cu ata dentara, sau un anou cu burghiu care permite insurubarea momelii. Ambele solutii sunt foarte simple si dau o buna libertate momelii. Pentru wafters, varianta anoului cu burghiu e ceva mai rapida. Atat anoul, cat si micro-vartejul trebuie blocate pe tija carligului cu un opritor. Matt Woods recomanda ca opritorul sa fie aliniat cu varful carligului, intr-o pozitie atipica prin comparatie cu alte monturi. Se poate pune si mai sus, in dreptul spinului, dar in testele pe care le-am facut montura lucreaza perfect cu opritorul pus la nivelul varfului, asa ca am pastrat acest tip de constructie.

(6) Lestarea monturii. In forma prezentata de Christian Kessler, montura nu include niciun lest. Alti pescari pun pe forfac o alica de plumb sau de tungsten, pozitionata la 2-3cm in spatele carligului. Rolul ei este sa ajute carligul sa ramana culcat pe fundul apei, iar cand pestele ia momeala, sa contribuie la orientarea carligului cu varful in jos, in pozitia ideala pentru intepare. Asta e teoria. Am testat montura cu si fara alica si n-am remarcat vreo diferenta de randament. In mod cert, nu e obligatorie. Totusi, chiar daca e un accesoriu in plus, o folosesc in majoritatea cazurilor, ca sa fiu sigur ca forfacul sta intins pe substrat.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Total Fishing Lacul Varlaam Baitshop 3 Normark BigFish