Analiza unei monturi: Wafter Rig

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 03 ianuarie 2020 0 comentarii

RANDAMENTUL MONTURII

 

Am inceput sa testez montura in 2016, ocazional, iar din 2017 am folosit-o din ce in ce mai des, dupa ce m-am convins ca e eficienta. Relatia mea cu ea a evoluat la fel cum evoluase si relatia cu montura Withy Pool, cu ani in urma. De la incercari prudente, a devenit o montura uzuala. Am ajuns sa fac partide in care sa nu folosesc decat Wafter Rig. Daca in alti ani aproape ca nu era partida sa nu pun o montura Withy Pool macar la o lanseta, anul trecut am apelat la montura Withy Pool abia la sfarsitul sezonului, in octombrie, intr-o partida facuta pe Sectorul A de la Varlaam - si atunci a fost singura care a dat rezultate, asa cum s-a intamplat si cu alte ocazii. In rest, Wafter Rig a fost montura de baza, in special la Varlaam, unde se pescuieste in mod normal pe locuri curate si unde e mai indicat sa dai cu momeli mici, pentru ca n-ai cum sa faci selectie. In aprilie, am avut o partida pe Sectorul A, cu o multime de crapi mari. Majoritatea au fost prinsi cu Wafter Rig, inclusiv recordul lacului la 32kg. In mai, am pescuit cu ea la Horgesti, unde fundul lacului e malos, si a functionat impecabil. In 2018, am testat-o la Polcesti, cu alune tigrate (doua alune unite printr-un dop de pluta, ca sa formeze un wafter), pe un substrat neted, dar si la Tancabesti, pe o zona de la marginea unui plaur, acoperita cu resturi de vegetatie. Montura a prins bine atat crap, cat si ten. Faptul ca am legat-o cu un carlig mare si cu un fir combi relativ gros m-a ajutat si la pescuitul in agatatura. In general, montura scapa rar peste daca e legata corect, iar carligul e ascutit si solid. 

Wafter_Rig_7

Un alt avantaj al monturii e ca poate fi utilizata si cu boiliesuri scufundatoare sau cu un ansamblu "om-de-zapada". Unele sortimente de wafters nu-si pastreaza gradul de flotabilitate pe termen lung, flotabilitatea lor fiind oricum mai mica decat a pop-up-urilor, si se transforma dupa cateva ore in boiliesuri simple, scufundatoare. Daca scoti montura din apa a doua zi si verifici boiliesul critic echilibrat, observi uneori ca se duce la fund ca o piatra. Nu mai e flotant. Totusi, montura nu e afectata cu nimic. Daca vrei sa reduci pierderea de flotabilitate, exista cateva solutii. Poti sa dai o gaura cu burghiul in wafter si sa adaugi o bucata de pluta sau de spuma flotanta (dar nu prea multa). Alta solutie e sa cauti pop-up-uri mai putin flotante, care pot fi bune ca wafters. Sau sa dipuiesti treptat pop-up-urile, pana cand isi reduc flotabilitatea. Sau sa-ti faci singur boiliesurile critic echilibrate. In general, pescuiesc cu wafters gata facute, dar daca am nevoie de wafters de marimi mai mari, le rulez pe mix de boilies cu granule de pluta.

Wafter_Rig_6

Cu asta ajungem la un mic inconvenient al monturii. Daca e folosita cu wafters, nu e selectiva. Boiliesurile critic echilibrate sunt in general mici, de 14-16mm. Cele mai mari care se gasesc in momentul de fata la firmele de nada sunt de 18-20mm. Cum momeala e lipita de carlig, orice ciortan - chiar si o platica sau un caras - poate lua un boilies de 20mm. Am prins multi carasi de 1-2kg pe Sectorul B de la Varlaam cu Wafter Rig. Daca pui o momeala mai mare, de exemplu un om-de-zapada, te aperi intr-o anumita masura de pestele mic, dar numai pana la un punct. Un peste de 4-5kg o ia din zbor. Nu poti lucra cu momeli foarte mari si nici nu poti mari distanta dintre carlig si momeala. Wafter Rig mi se pare o montura indicata pentru pescuitul de frecventa sau partide scurte sau pentru pescuitul pe lacuri grele, unde orice trasatura e importanta si orice captura are valoare. Daca vrei sa faci selectie, nu te ajuta. Pentru selectie, sunt indicate monturile la care poti sa lasi distanta intre carlig si momeala, cum e Blow-Back. Altfel, Wafter Rig e una dintre cele mai sigure si mai eficiente monturi cu care am lucrat. Se leaga usor. Are un numar mic de accesorii. Suporta o multime de adaptari - poti sa schimbi marimea si forma carligului sau firul de forfac sau lungimea forfacului. Atasarea momelii se face rapid, daca o pui pe un anou cu surub. Montura nu se incurca in aruncare. E compatibila cu orice ansamblu pentru distante mari. Merge bine si la pescuitul plantat. Nu e limitata la boiliesuri, lucreaza si cu porumb de plastic sau alune tigrate. Nu prea da rateuri si nu pierde peste in dril, daca e facuta cum trebuie. E o montura care are multe de oferit si merita incercata.  

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Total Fishing Lacul Varlaam Baitshop 3 Normark BigFish