Atractie lichida

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 25 februarie 2018 7 comentarii

AMINO ATRACTIE

 

A treia categorie de lichide nutritive folosite in boilies este cea a medicamentelor sau a suplimentelor nutritive. In pescuitul la crap, astfel de lichide sunt prezentate frecvent cu termenul de "Amino". Amino este un termen generic, pe care firmele de nada il folosesc ca sa indice ca lichidul nutritiv e o sursa de aminoacizi importanta. In realitate, lucrurile sunt ceva mai nuantate. Ca sa intelegem ce sunt aceste lichide si ce importanta au intr-un boilies, e util sa stim cum au fost introduse in pescuitul la crap.

Atractie_lichida_6

Folosirea medicamentelor si suplimentelor nutritive lichide dateaza inca din anii 70. Unele dintre cele mai des intalnite erau fabricate de firma engleza Ayrton Saunders sub numele de Minamino, Phosphor Syrup si Liver Liquid. Pescarii le gaseau... in farmacii. Odata cu aparitia firmelor de nada, in anii 80, unele firme au avut inititiva sa cumpere aceste lichide de la producator si sa le reambaleze la cantitati mici, prezentandu-le pescarilor fie sub numele lor real, fie sub alte nume. Pentru a lua un exemplu cunoscut de pescarii din Romania, Nutrabaits comercializa Minamino sub numele de Nutramino si Phosphor Syrup (un supliment cu fosforilcolamina, pe scurt PPC) sub numele de Multimino PPC. Kryston - care nu era o firma de nada - revindea acelasi Phosphor Syrup sub titlul de Ambio. Minamino si Phosphor Syrup (PPC) au fost promovate masiv de-a lungul mai multor decenii si, datorita acestei campanii de promovare la care au contribuit numeroase firme, cuvinte-cheie ca Amino si PPC au s-au impus in constiinta publicului si au ajuns sa fie un magnet pentru pescari. In consecinta, zeci de firme de nada au pus etichete Amino si PPC pe tot felul de lichide nutritive despre care era imposibil de stiut daca au legatura sau nu cu cele doua suplimente produse de Ayrton Saunders. Efectul cel mai important, insa, a fost ideea perpetuata in timp ca aceste suplimente sunt o forma concentrata de aminoacizi si sunt indispensabile intr-un boilies bun. Literatura crapista - prin carti si articole - a contribuit si ea la incetatenirea ideii, unii dintre autori fiind consultanti pentru firme de nada si avand un interes comercial sa sustina teoria lichidelelor de tip Minamino sau Phosphor Syrup (PPC) ca fiind o sursa valoroasa de proteina usor digerabila si o sursa de atractie prin aminoacizii liberi degajati de boilies in apa.

Atractie_lichida_5

Daca analizam insa compozitia unor suplimente nutritive ca Minamino sau Phosphor Syrup (PPC), observam ca ele nu sunt tocmai indispensabile. Pot fi utile in anumite conditii, dar nu sunt cea mai bogata sursa de aminoacizi pe care o avem la dispozitie. De pilda, Minamino e un supliment de MINerale si AMINOacizi, de unde si numele, folosit in tratamentul anumitor afectiuni si carente, in special ca supliment de vitamina B12, cu o doza recomandata pentru consum uman de 30ml de lichid pe zi. Minamino contine zahar, despre care stim ca poate fi un atractant pentru crap. In cei peste 40 de ani de cand este folosit ca aditiv in boilies, s-au prins nenumarati crapi cu boiliesuri care contineau Minamino, cu precizarea ca multa vreme oferta firmelor de nada a fost limitata la Minamino, Phosphor Syrup si alte cateva produse similare. Putem intelege de ce, in contextul acelor ani, cand nu exista nici pe departe bogatia de aditivi pe care o avem astazi, Minamino era considerat un complex de aminoacizi concentrat. Daca aruncam o privire pe fisa tehnica furnizata de producator, vedem ca doza propriu-zisa de aminoacizi este redusa. Comparativ, doza de aminoacizi din proteina solubila L030 produsa de firma norvegiana Seagarden, o pasta de peste alb destinata in primul rand industriei alimentare, dar pe care o folosim si in nadele pentru crap, trece de 60%. Stim din experienta ca ambele lichide sunt utile in boilies, dar nu in acelasi fel. Daca vrem un lichid nutritiv care sa aduca in boilies o sursa de aminoacizi, L030 e mai bogat. Minamino ramane un ingredient eficient in special in dipuri, fiind un lichid subtire, care patrunde foarte bine in boiliesuri, inclusiv in cele bine deshidratate, care vor absorbi lichidul nutritiv ca un burete, pana in mijloc. In schimb, un lichid ca L030 (ca si alte produse din clasa extractelor de carne, peste si crustacee) ofera o sursa de aminoacizi mai puternica si rezista mai bine la fierbere. In concluzie, toate categoriile de lichide nutritive au o anumita utilitate, insa trebuie intelese corect si testate, pentru a verifica daca valoarea lor teoretica se confirma si in practica. Am scris "nutritive"? Am vrut sa scriu "atractante"!

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

7 comentarii Adauga comentariu

Valter

28 iulie 2019

Am pus de curand caracatite mici( baby octopus) si niste calamari in alcool etlic de 96 de grade.

Dar nu am uscat crustaceele,ci le am lasat asa cum le am luat in alcool. Dupa vreo 3 -4 saptamani voi pune lichidul intr un vas ,in congelator, pentru ca apa ,care a ramas in alcool de la crustacee sa ramana deasupra si sa inghete.Dupa indepartarea apei sub forma de gheata,imi va ramane aroma de squid....

vranceanu

11 mai 2019

Salut!
Apreciez mult acest articol. Cu siguranta imi va fi de folos. Totusi am o nelamurire.
Voi incepe cu un preambul cronologic. Cu putina vreme in urma am urmarit un video-clip privind prepararea boiliesurilor in care pricipalul ingredient lichid era cel nutritiv(amino). Dorind sa cunosc mai multe despre lichidele nutritive am dat peste o postare din: http://carponline.ro/forum/viewtopic.php?f=7&t=343&p=1311&hilit=lichid+nutritiv#p1311
unde spuneti ca amino, daca se fierbe, nu este altceva decat apa cu zahar. Am ramas nedumerit.
Citind prezentul articol nedumerirea s-a diminuat, insa, totusi, as dori un raspuns de la care sa stiu in ce conditii as putea folosi(sau nu) amino.
Multumesc.

Vlad Pavlovici

19 martie 2018

Salut Adrian, daca n-ai nimic impotriva, te rog pune intrebarea pe forum si iti raspund acolo cu toate detaliile. Multumesc.

Lucanu Adrian

19 martie 2018

Salutare domnul Vlad,am și eu câteva întrebări legate de:The Source base mix 5kg!găsesc pe ambalaj instructiunile?trebuie sa pun partea lichidă și ouale,cate?pot folosi altceva la partea lichida?v-as fi foarte recunoscător dacă mă puteți sfătui Cum sa procedez:)

Valter

11 martie 2018

De mentionat ,fructele uscate ,luate ca atare din plafar ,de ex,au nevoie de o uscare suplimentara ,sa zic asa,deshidratate aproape complet.E o conditie necesara pentru a obtine o aroma buna,de calitate;prezenta unei cantitati de apa in ''potiunea '' noastra,poate insemna o scadere din calitatea produsului final...

PETER

5 martie 2018

Jos palaria !

Valter

5 martie 2018

In dorinta de a -mi face arome ,in casa, fara acele adaosuri chimice sau identic naturale,in urma unei discutii cu un chimist,am ajuns la o reteta de aroma(e) pentru pescuit.
-100 ml alcool etilic ,de la 95 grade in sus ,etilic sau dublu rafinat;
-300 gr fructe bine uscate( cranberries,prune ,afine sau orice fruct doriti) ,eventual din cele de la plafar,uscate si mai bine,maruntite.
Se toarna 100 ml de alcool peste fructele uscate si timp de 2-3 saptamani se agita recipientul ,apoi se scot fructele bine stoarse si avem o aroma 100% naturala
Reteta poate fi usor modificata,eventual testata ,punandu-se o cantitate ceva mai mare de fructe sau de alcool...

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Total Fishing Lacul Varlaam Baitshop 3 Baitmaker BigFish