Balastiera cu crapi

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 28 iunie 2013 15 comentarii

PARCUL CU APE ALBASTRE

 

Pescuitul la crap pe balastiere e o experienta speciala. Daca esti obisnuit cu lacurile cu adancimi constante, relativ mici, substrat mai mult sau mai putin malos, ape verzi sau maronii, dar inchise la culoare si permanent opace, transparenta albastra a unei balastiere te va fascina. In drilul de la mica distanta, mai ales din barca, vezi crapul urcand spre suprafata printre straturile apei ca printre oglinzi miscatoare. Unele balastiere adanci au ape turqoise, in care poti vedea substratul la 3-4m, in timp ce altele, cu apa mai mica, iau o tenta verzuie, pe masura ce se maturizeaza si incep sa adune sedimente. Canicula verii le inchide la culoare, prin dezvoltarea de alge, dar si asa, daca pui intr-un pahar apa unei balastiere aparent tulburi, pare apa potabila.

Balastiera 3

Prin contrast cu frumusetea apei, multe balastiere te deprima cu un peisaj dezolant, de santier. In primii ani dupa excavare, nu gasesti decat maluri abrupte de pamant gol. Trec cateva anotimpuri pana cand vegetatia reuseste sa se prinda pe acest sol arid, cresc primii copaci - deseori, salcii aplecate spre apa - si atmosfera se schimba. Dupa alti cativa ani, daca e protejata sau macar lasata in pace, balastiera ajunge sa isi formeze o bordura de stuf si de arbori si se transforma total, e acum un parc cu ape albastre. Unele dintre cele mai spectaculoase lacuri pe care le vedem in filmele de pescuit la crap nu sunt altceva decat balastiere cu manicura facuta.

Balastiera 2

Dintr-o intamplare, am gasit un astfel de lac foarte aproape de Bucuresti si mi s-a oferit ocazia sa fac o partida de proba, ca sa descoperim (atat eu, cat si proprietarul lacului) ce peste contine. Suprafata totala a balastierei ajunge la aproximativ 20ha, dar sectiunea de apa care ma interesa, izolata de restul lacului printr-un dig, e de 6-7ha. Un lac mic, cu o forma oarecum semicirculara si maluri invadate de vegetatie, aflat in mijlocul unor plantatii de plopi si de salcami. Excavata de la jumatatea anilor 90, balastiera parea cu un lac natural vechi. O peninsula inainta spre centrul lacului si pe aceasta peninsula fusese plantata o liziera de plopi tineri, printre care urma sa-mi asez cortul. La prima vedere, un lac cu aspect de club englezesc, care te facea sa uiti ca esti in marginea Bucurestiului. Avea si crap? Vremea era calda, dar racoroasa cand i-am facut prima vizita si imediat am si vazut o saritura de "ciortan" care batea spre 7-8kg. Mmmm, interesant. Dar nu m-am bucurat foarte tare si nici n-am crezut ca va fi usor, pentru ca n-am intalnit inca nicio balastiera salbatica pe care pescuitul sa fie simplu.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

15 comentarii Adauga comentariu

Ionescu Viorel

13 aprilie 2016

Multumim pentru descrieri,abordare partida si prezentari.Esti un om de exceptie Vlad!Fiecare articol al tau este deosebit! Cu stima,Viorel Ionescu monturiporumb.ro

Vlad Pavlovici

30 aprilie 2014

Salut Relu, e vorba de lacul Varlaam. N-avea nume la data la care am scris articolul de mai sus, in iunie 2013, dar intre timp a facut progrese si acum are si nume, si site. Vezi http://www.laculvarlaam.ro. Vezi de asemenea articolul despre Varlaam publicat la rubrica de lacuri de pe CarpOnline, ca si informatiile de pe forum.

Relu

30 aprilie 2014

Salut Vlad ! urmaresc cu placere emisiunile tale pe PVTV si apreciez profesionalitatea si pasiunea ta pentru pescuit !
Daca poti se dai cateva relatii despre locatia si numele balastierei as fi tentat sa petrec si eu o perioada de timp acolo mai ales cs este langa Bucuresti
Numai bine ! si
FIR INTINS !!

pescarul cris

27 august 2013

tot respectul pentru sfaturile pe care le da ti pescarilor

Vlad Pavlovici

11 august 2013

Dan, e putin probabil, din motive pe care nu le discut aici, dar imi poti scrie pe adresa contact@carponline.ro pentru orice propunere de colaborare. Multumesc.

Dan Vasilache

11 august 2013

Impresionant articol.......frumoasa locatie.........urmaresc de ceva timp reportajele tale pe.PVTV.Ai.fi.dispus sa faci un reportaj pe ape.spaniole??

Vlad Pavlovici

22 iulie 2013

Balastiera respectiva are intr-adevar potentialul sa devina un loc special, prin capturi, peisaj si civilizatie. Si e foarte aproape de Bucuresti.

PS: Am deja cateva partide cu modelul Ci4 si primele impresii sunt foarte bune.

William Joyce

22 iulie 2013

Un articol extraordinar...abia astept sa se deschida acesta blastiera pt pescuit...o sa fie \"altceva\" fata e ce suntem noi obisnuiti in jurul Bucurestiului...

PS: nu am putut sa nu observ ca ai trecut in rezerva vechile BBLC pt noile BBLC C14, sau poate nu...oricum arata foarte bine...

Vlad Pavlovici

21 iulie 2013

Robert, foloseste o linie principala si un inaintas pentru pescuitul in agatatura. Eu dau cu mono de 0,45mm si cu inaintas de 0,70mm sau eventual textil foarte rezistent. Sunt zeci de produse de genul asta, eventual intra pe forum si discutam acolo.

Robert

21 iulie 2013

Buna ziua domnu Pavlovici,sunt unul dintre pescarii de crap care in momentul de fata frecventez impreuna cu tatal meu o balastiera. Am citit cu mare atentie articolul de mai sus si ni se comfirma mare parte din concluziile pe care si noi le-am tras dupa cele 4 sedinte de peste pe aceasta balastiere, in aceste sedinte am prins numai crap romanesc dar nu mai mare de 6 kg, tot ce fost mai mare ne-a rupt, s-au a agatat. Rupturile sunt in urma unor frecari ale firului de substrat nu din cauza calitatii firului. Aici apare problema pentru care va scriu, zona unde ducem monturile agata foarte tare, este o aglomeratie de stuf, crengi de salcie si cred ca si pietre, iar daca ne indepartam de aceea zona nu mai trage. Ce recomandari aveti? Va multumesc, Robert.

Vlad Pavlovici

29 iunie 2013

Emisiunea va fi difuzata cel mai devreme in august, dar mai probabil in toamna. Multumesc pentru aprecieri, sper ca si emisiunea de pe balastiera sa fie interesanta.

Tesy

29 iunie 2013

Salut! Cand va fi difuzata emisiunea pe postul PV-TV?
Va felicit pentru emisiunile deosebit de interesante ! Numai bine!

Kepsa

28 iunie 2013

Frumos articol, te invita inevitabil in atmosfera aceea de vis a unei partide lungi de pescuit la crap. Se poate pescui acolo? Se poate stii locatia? Multumesc anticipat de raspuns, fire-ntinse in continuare.

Vlad Pavlovici

28 iunie 2013

Balastiera e inchisa pentru pescuit in momentul de fata, dar va fi deschisa in 2014 (de asta am si testat-o) si atunci o sa pot da detalii despre locul in care este si conditiile de pescuit. 

cornel pirvu

28 iunie 2013

unde anume este balastiera asta,daca se poate spune.stima!

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Mihai Perianu BigFish