Balastiera cu crapi

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 28 iunie 2013 15 comentarii

STRUCTURI SI SURSE DE HRANA

 

Crapii pot gasi pe balastiere conditii fantastice, in special crapii mari. Daca balastiera nu este populata masiv cu ciortan si daca pestele nu are locuri bune de inmultire (si multe balastiere nu au), rata de crestere a crapului e spectaculoasa, daca balastiera dezvolta o abundenta de raci si de scoici Dreissena si Anodonta. Ca sa ne facem o idee rapida despre ce ne oferea balastiera din fata noastra, prietenul meu Grigore si cu mine am folosit o abordare care trecea abrupt de la science-fiction la primitivism: eu am pus sonarul, el a sarit in balta. In timp ce cartografiam substratul  cu sonda acustica, Grigore o cartografia cu mainile si cu picioarele, instrumente nu o data mai eficiente. Asa a fost si in cazul de fata. Bateria sonarului a cedat dupa vreo 20 de minute, cand abia apucasem sa fac o trecere scurta peste segmentul de lac din fata vadului, asa ca am renuntat la sonar si am intrat in apa si eu. Pe un lac englezesc, as fi fost nevoit sa stau cateva zile cu un marker, ca sa-mi fac idee despre structuri, dar aici aveam lacul la dispozitie si inotul e o tehnica mult mai sigura, daca adancimile nu sunt foarte mari.

Balastiera 4

Inainte sa se opreasca, sonarul imi aratase adancimi de cel mult 4m, iar zonele cele mai dantelate, unde fundul lacului semana cu un cofraj de oua, aveau adancimi sub 3m. Am inceput prin a inspecta malurile, cautand praguri, borduri si rupturi de nivel. Tipic pentru balastiere, puteai sa plonjezi intr-o groapa de 3m la nici 3m distanta de mal, dar lipseau "abisurile" de 10-15m pe care le gasesti pe unele balastiere. Stiam din experienta ca, in iunie, locurile adanci sunt mai curand neproductive. Ai mai multe sanse pe apa mica, inclusiv pe canicula. Era deja foarte cald si urmau zile cu temperaturi de 35 de grade, asa ca sondarea apei prin inot avea si o latura foarte agreabila, iar zonele cu apa mica erau primul lucru pe care il cautam, fie in maluri, fie in mijlocul lacului. Am marcat cateva puncte, cele mai multe fiind ascunse sub salciile aplecate spre apa de pe malul opus. La umbra acestor salcii, gaseam mereu crap pe alte balastiere pe care le incercasem cu ani in urma.

Balastiera 6

Alt lucru pe care il cautam - si pe care nu-l descoperi nici cu pluta de marcaj si nici cu sonarul - era hrana naturala a crapului. Umbland cu mainile pe langa mal poti gasi raci sau scoici, daca sunt in lac. Fundul apei era acoperit cu pietris, fara mal, iar intr-un loc am dat peste o mica plaja scufundata, acoperita cu nisip fin, unde lancezeam la pranz, pe caldura cea mai torida, scufundati pana la gat. Copacabana de balta. Dintre pietre, am dezgropat scoici mobile Anodonta, iar la un moment dat Grigore a gasit o bucata de lemn invelita in scoici fixe Dreissena. Cele doua tipuri de scoici erau surse de hrana si aveam certitudinea ca pestele profitase de ele. Mai ramanea doar sa-l prindem, ca sa ne confirme.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

15 comentarii Adauga comentariu

Ionescu Viorel

13 aprilie 2016

Multumim pentru descrieri,abordare partida si prezentari.Esti un om de exceptie Vlad!Fiecare articol al tau este deosebit! Cu stima,Viorel Ionescu monturiporumb.ro

Vlad Pavlovici

30 aprilie 2014

Salut Relu, e vorba de lacul Varlaam. N-avea nume la data la care am scris articolul de mai sus, in iunie 2013, dar intre timp a facut progrese si acum are si nume, si site. Vezi http://www.laculvarlaam.ro. Vezi de asemenea articolul despre Varlaam publicat la rubrica de lacuri de pe CarpOnline, ca si informatiile de pe forum.

Relu

30 aprilie 2014

Salut Vlad ! urmaresc cu placere emisiunile tale pe PVTV si apreciez profesionalitatea si pasiunea ta pentru pescuit !
Daca poti se dai cateva relatii despre locatia si numele balastierei as fi tentat sa petrec si eu o perioada de timp acolo mai ales cs este langa Bucuresti
Numai bine ! si
FIR INTINS !!

pescarul cris

27 august 2013

tot respectul pentru sfaturile pe care le da ti pescarilor

Vlad Pavlovici

11 august 2013

Dan, e putin probabil, din motive pe care nu le discut aici, dar imi poti scrie pe adresa contact@carponline.ro pentru orice propunere de colaborare. Multumesc.

Dan Vasilache

11 august 2013

Impresionant articol.......frumoasa locatie.........urmaresc de ceva timp reportajele tale pe.PVTV.Ai.fi.dispus sa faci un reportaj pe ape.spaniole??

Vlad Pavlovici

22 iulie 2013

Balastiera respectiva are intr-adevar potentialul sa devina un loc special, prin capturi, peisaj si civilizatie. Si e foarte aproape de Bucuresti.

PS: Am deja cateva partide cu modelul Ci4 si primele impresii sunt foarte bune.

William Joyce

22 iulie 2013

Un articol extraordinar...abia astept sa se deschida acesta blastiera pt pescuit...o sa fie \"altceva\" fata e ce suntem noi obisnuiti in jurul Bucurestiului...

PS: nu am putut sa nu observ ca ai trecut in rezerva vechile BBLC pt noile BBLC C14, sau poate nu...oricum arata foarte bine...

Vlad Pavlovici

21 iulie 2013

Robert, foloseste o linie principala si un inaintas pentru pescuitul in agatatura. Eu dau cu mono de 0,45mm si cu inaintas de 0,70mm sau eventual textil foarte rezistent. Sunt zeci de produse de genul asta, eventual intra pe forum si discutam acolo.

Robert

21 iulie 2013

Buna ziua domnu Pavlovici,sunt unul dintre pescarii de crap care in momentul de fata frecventez impreuna cu tatal meu o balastiera. Am citit cu mare atentie articolul de mai sus si ni se comfirma mare parte din concluziile pe care si noi le-am tras dupa cele 4 sedinte de peste pe aceasta balastiere, in aceste sedinte am prins numai crap romanesc dar nu mai mare de 6 kg, tot ce fost mai mare ne-a rupt, s-au a agatat. Rupturile sunt in urma unor frecari ale firului de substrat nu din cauza calitatii firului. Aici apare problema pentru care va scriu, zona unde ducem monturile agata foarte tare, este o aglomeratie de stuf, crengi de salcie si cred ca si pietre, iar daca ne indepartam de aceea zona nu mai trage. Ce recomandari aveti? Va multumesc, Robert.

Vlad Pavlovici

29 iunie 2013

Emisiunea va fi difuzata cel mai devreme in august, dar mai probabil in toamna. Multumesc pentru aprecieri, sper ca si emisiunea de pe balastiera sa fie interesanta.

Tesy

29 iunie 2013

Salut! Cand va fi difuzata emisiunea pe postul PV-TV?
Va felicit pentru emisiunile deosebit de interesante ! Numai bine!

Kepsa

28 iunie 2013

Frumos articol, te invita inevitabil in atmosfera aceea de vis a unei partide lungi de pescuit la crap. Se poate pescui acolo? Se poate stii locatia? Multumesc anticipat de raspuns, fire-ntinse in continuare.

Vlad Pavlovici

28 iunie 2013

Balastiera e inchisa pentru pescuit in momentul de fata, dar va fi deschisa in 2014 (de asta am si testat-o) si atunci o sa pot da detalii despre locul in care este si conditiile de pescuit. 

cornel pirvu

28 iunie 2013

unde anume este balastiera asta,daca se poate spune.stima!

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Total Fishing Lacul Varlaam Baitshop 3 Normark BigFish