Balastiera cu crapi

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 28 iunie 2013 15 comentarii

PE URMELE PESTELUI

 

Am ajuns pe balta intr-o zi racoroasa. Traversasem doua saptamani de furtuni, apa era inca rece pentru jumatatea lunii iunie si pestele sarea vioi pe tot lacul. In timp ce instalam cele doua posturi de pescuit, pe care le pusesem la vreo 25m distanta unul de celalalt, lucru la care ne invita forma rotunjita a peninsulei si pe care ni-l permitea si faptul ca nu gasisem agataturi, deci nu era necesar sa stam lipiti de lansete, am vazut cateva sarituri de crap. Poate ca ar fi bine sa scoatem ambele mincioguri, i-am spus lui Grigore, ca sa nu alergam de la un loc la altul cu un singur minciog. Ceva mai comic nu puteam sa spun! Aveau sa treaca 48 de ore fara nicio trasatura, desi crapii continuau sa sara.

Balastiera 1

Mi-am adus aminte ca, pe balastierele pe care mergeam in alti ani, sariturile erau un joc la deruta, de fapt nu inseamnau mare lucru. La fel parea sa fie si aici. Am aruncat balize H pe cateva locuri in care vazusem peste sarind, am pus cate o lanseta pe ele, dar n-am prins nimic. Ce era de facut? Pescuitul e un domeniu in care timpul tine loc de talent. Daca n-ai inspiratie, dar ai timp si metoda si nu esti lenes, incepi sa cauti pestele metru cu metru. Balastiera trebuia tocata marunt cu monturile. Crapul se va hrani undeva, dar il poti prinde numai cu conditia sa ii pui "farfuria" de nada pe locul pe care vine la masa. Daca pe un lac cu adancimi constante nada cade la aceeasi adancime cu zona de hranire a pestelui, pe balastiera nu ai norocul asta. Crapii vin la masa pe o structura precisa, de exemplu un prag sau un platou ingust, la apa mica. Nada aruncata in jur, la adancimi mai mari, nu are efect. De aceea nadirea extinsa sau nadirea de asteptare sau paturile de nada sunt inutile, pentru ca pestele nu se intalneste cu nada. Rabdarea nu e nici ea o virtute si, daca lasi monturilor in pozitie cu zilele, lucru care pe alte lacuri poate ca are un sens, in ideea ca pestele o va gasi la un moment dat, aici nu faci decat sa pierzi vremea. Solutia este sa cauti mereu locuri noi, pe adancimi noi, pe structuri noi, pana cand gasesti unul sau mai multe care tin peste. Informatia pe care o castigi in acest loc o folosesti ca sa le descoperi pe urmatoarele.

Balastiera 7

Primul nostru peste a fost un ten de vreo 12kg. Vazusem tenii umbland in margine si Grigore indoise cateva fire de stuf peste apa si le gasise curatate de frunze. Am pus o montura sub niste zalogi culcati in apa, am facut o portie zdravana de pastura si am aruncat-o deasupra zalogilor. Zona s-a albit instantaneu, ca dintr-o explozie, si un nor de particule s-a propagat in coloana de apa. In nici jumatate de ora, am avut un drop-back si am facut cunostinta cu prima noastra captura de balastiera. Am repetat figura cu zalogii bombardati cu pastura si, in urmatoarele ore, am prins cate un ten de 7-8kg la fiecare 30 de minute.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

15 comentarii Adauga comentariu

Ionescu Viorel

13 aprilie 2016

Multumim pentru descrieri,abordare partida si prezentari.Esti un om de exceptie Vlad!Fiecare articol al tau este deosebit! Cu stima,Viorel Ionescu monturiporumb.ro

Vlad Pavlovici

30 aprilie 2014

Salut Relu, e vorba de lacul Varlaam. N-avea nume la data la care am scris articolul de mai sus, in iunie 2013, dar intre timp a facut progrese si acum are si nume, si site. Vezi http://www.laculvarlaam.ro. Vezi de asemenea articolul despre Varlaam publicat la rubrica de lacuri de pe CarpOnline, ca si informatiile de pe forum.

Relu

30 aprilie 2014

Salut Vlad ! urmaresc cu placere emisiunile tale pe PVTV si apreciez profesionalitatea si pasiunea ta pentru pescuit !
Daca poti se dai cateva relatii despre locatia si numele balastierei as fi tentat sa petrec si eu o perioada de timp acolo mai ales cs este langa Bucuresti
Numai bine ! si
FIR INTINS !!

pescarul cris

27 august 2013

tot respectul pentru sfaturile pe care le da ti pescarilor

Vlad Pavlovici

11 august 2013

Dan, e putin probabil, din motive pe care nu le discut aici, dar imi poti scrie pe adresa contact@carponline.ro pentru orice propunere de colaborare. Multumesc.

Dan Vasilache

11 august 2013

Impresionant articol.......frumoasa locatie.........urmaresc de ceva timp reportajele tale pe.PVTV.Ai.fi.dispus sa faci un reportaj pe ape.spaniole??

Vlad Pavlovici

22 iulie 2013

Balastiera respectiva are intr-adevar potentialul sa devina un loc special, prin capturi, peisaj si civilizatie. Si e foarte aproape de Bucuresti.

PS: Am deja cateva partide cu modelul Ci4 si primele impresii sunt foarte bune.

William Joyce

22 iulie 2013

Un articol extraordinar...abia astept sa se deschida acesta blastiera pt pescuit...o sa fie \"altceva\" fata e ce suntem noi obisnuiti in jurul Bucurestiului...

PS: nu am putut sa nu observ ca ai trecut in rezerva vechile BBLC pt noile BBLC C14, sau poate nu...oricum arata foarte bine...

Vlad Pavlovici

21 iulie 2013

Robert, foloseste o linie principala si un inaintas pentru pescuitul in agatatura. Eu dau cu mono de 0,45mm si cu inaintas de 0,70mm sau eventual textil foarte rezistent. Sunt zeci de produse de genul asta, eventual intra pe forum si discutam acolo.

Robert

21 iulie 2013

Buna ziua domnu Pavlovici,sunt unul dintre pescarii de crap care in momentul de fata frecventez impreuna cu tatal meu o balastiera. Am citit cu mare atentie articolul de mai sus si ni se comfirma mare parte din concluziile pe care si noi le-am tras dupa cele 4 sedinte de peste pe aceasta balastiere, in aceste sedinte am prins numai crap romanesc dar nu mai mare de 6 kg, tot ce fost mai mare ne-a rupt, s-au a agatat. Rupturile sunt in urma unor frecari ale firului de substrat nu din cauza calitatii firului. Aici apare problema pentru care va scriu, zona unde ducem monturile agata foarte tare, este o aglomeratie de stuf, crengi de salcie si cred ca si pietre, iar daca ne indepartam de aceea zona nu mai trage. Ce recomandari aveti? Va multumesc, Robert.

Vlad Pavlovici

29 iunie 2013

Emisiunea va fi difuzata cel mai devreme in august, dar mai probabil in toamna. Multumesc pentru aprecieri, sper ca si emisiunea de pe balastiera sa fie interesanta.

Tesy

29 iunie 2013

Salut! Cand va fi difuzata emisiunea pe postul PV-TV?
Va felicit pentru emisiunile deosebit de interesante ! Numai bine!

Kepsa

28 iunie 2013

Frumos articol, te invita inevitabil in atmosfera aceea de vis a unei partide lungi de pescuit la crap. Se poate pescui acolo? Se poate stii locatia? Multumesc anticipat de raspuns, fire-ntinse in continuare.

Vlad Pavlovici

28 iunie 2013

Balastiera e inchisa pentru pescuit in momentul de fata, dar va fi deschisa in 2014 (de asta am si testat-o) si atunci o sa pot da detalii despre locul in care este si conditiile de pescuit. 

cornel pirvu

28 iunie 2013

unde anume este balastiera asta,daca se poate spune.stima!

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Total Fishing Lacul Varlaam Baitshop 3 Normark BigFish