Balastiera cu crapi

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 28 iunie 2013 15 comentarii

MONTURA CU FIR DE PAR LUNG

 

Sfarsitul partidei ne-a adus o problema neasteptata. Lacul avea mult caras de 4-500g si, de la una-doua trasaturi de caras pe zi, ajunsesem la una-doua trasaturi pe ora. Nadirea cu pasturi si seminte chemase bancuri de caras flamand, de care nu mai scapam. Il puteam tine usor la distanta cu boiliesuri mari, de 20mm, dar crapul nu raspundea la boiliesuri mari. Apa se facea tot mai calda si mai opaca de la o zi la alta, datorita caldurii, iar pestele era apatic. La bile de 16mm, la care puteam prinde crap, prindeam si caras. Iar daca dadeam cu porumb, era si mai rau. La un moment dat, plecand de la o montura cu patru sau cinci boabe de porumb, am ajuns la una cu opt sau noua. Nu era nicio diferenta, carasul se intepa indiferent de numarul boabelor, cu carligul infipt pe mijlocul buzei de jos.

Balastiera 8

Era limpede ca il prindeam datorita distantei mici dintre carlig si momeala, asa ca am marit distanta la 2-3cm, ceea ce pentru o montura cu boilies nu e neaparat mult, dar pentru una cu porumb e neobisnuit. Abia acum a venit surpriza. Prindeam caras si mai bine! Semintele pe care le foloseam ca nada creau o asemenea efervescenta, incat puteai lua si caras ca palma. Ce era de facut? Am incercat sa nadim masiv pe o montura (1,5-2kg de nada), ca experiment, cu gandul ca va ramane suficienta nada si pentru crap, pe langa ceea ce mancau carasii. Intr-adevar, asta a rezolvat problema pentru o vreme, trasaturile de caras s-au rarit, dar cele de crap nu veneau decat dimineata. In ultima instanta, am testat o metoda radicala - fir de par de 5-6cm, pe o montura cu un pop-up fluo de 16mm, lestat, sau patru, cinci boabe. Foloseam pop-up-ul ca boilies de mare atractie, dar nu prinsesem nimic la momeli ridicate in masa apei, asa ca il lipeam de substrat, ancorandu-l cu o alica de plumb. Acum distanta de la micul carlig ACE SCS la momeala era astronomica.

Balastiera 10

In primele teste facute cu montura cu fir de par, inventatorul ei - Lenny Middleton - lasa o distanta de pana la 5cm de la carlig la momeala, care putea fi o boaba de porumb dulce. Mai tarziu, la sfarsitul anilor 90, alt pescar englez cunoscut - Jim Shelley - scria articole despre pescuitul pe lacuri salbatice, pe care lucra cu monturi cu carlige si boiliesuri mici, pe un fir de par de 7cm. In acceptia comuna, firele de par lungi sunt folosite cu boiliesuri de 24-30mm, ca metoda de selectie si pentru a lasa un spatiu de manevra suficient de mare carligului. A pune patru boabe de porumb sau un pop-up de 16mm pe firul de par la o distanta de 6cm de carlig era un lucru care iesea din tipare. Dar a fost salvator... In ultimele zile, trenul cu crapi a oprit in statie dimineata, la ora fixa, dupa program, iar carasii au disparut ca si cum nici n-ar fi existat. O liniste neverosimila a luat locul trasaturilor de caras enervante, iar daca senzorul scotea vreun sunet, era in mod sigur un crap. Cat de simpla parea balastiera acum!

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

15 comentarii Adauga comentariu

Ionescu Viorel

13 aprilie 2016

Multumim pentru descrieri,abordare partida si prezentari.Esti un om de exceptie Vlad!Fiecare articol al tau este deosebit! Cu stima,Viorel Ionescu monturiporumb.ro

Vlad Pavlovici

30 aprilie 2014

Salut Relu, e vorba de lacul Varlaam. N-avea nume la data la care am scris articolul de mai sus, in iunie 2013, dar intre timp a facut progrese si acum are si nume, si site. Vezi http://www.laculvarlaam.ro. Vezi de asemenea articolul despre Varlaam publicat la rubrica de lacuri de pe CarpOnline, ca si informatiile de pe forum.

Relu

30 aprilie 2014

Salut Vlad ! urmaresc cu placere emisiunile tale pe PVTV si apreciez profesionalitatea si pasiunea ta pentru pescuit !
Daca poti se dai cateva relatii despre locatia si numele balastierei as fi tentat sa petrec si eu o perioada de timp acolo mai ales cs este langa Bucuresti
Numai bine ! si
FIR INTINS !!

pescarul cris

27 august 2013

tot respectul pentru sfaturile pe care le da ti pescarilor

Vlad Pavlovici

11 august 2013

Dan, e putin probabil, din motive pe care nu le discut aici, dar imi poti scrie pe adresa contact@carponline.ro pentru orice propunere de colaborare. Multumesc.

Dan Vasilache

11 august 2013

Impresionant articol.......frumoasa locatie.........urmaresc de ceva timp reportajele tale pe.PVTV.Ai.fi.dispus sa faci un reportaj pe ape.spaniole??

Vlad Pavlovici

22 iulie 2013

Balastiera respectiva are intr-adevar potentialul sa devina un loc special, prin capturi, peisaj si civilizatie. Si e foarte aproape de Bucuresti.

PS: Am deja cateva partide cu modelul Ci4 si primele impresii sunt foarte bune.

William Joyce

22 iulie 2013

Un articol extraordinar...abia astept sa se deschida acesta blastiera pt pescuit...o sa fie \"altceva\" fata e ce suntem noi obisnuiti in jurul Bucurestiului...

PS: nu am putut sa nu observ ca ai trecut in rezerva vechile BBLC pt noile BBLC C14, sau poate nu...oricum arata foarte bine...

Vlad Pavlovici

21 iulie 2013

Robert, foloseste o linie principala si un inaintas pentru pescuitul in agatatura. Eu dau cu mono de 0,45mm si cu inaintas de 0,70mm sau eventual textil foarte rezistent. Sunt zeci de produse de genul asta, eventual intra pe forum si discutam acolo.

Robert

21 iulie 2013

Buna ziua domnu Pavlovici,sunt unul dintre pescarii de crap care in momentul de fata frecventez impreuna cu tatal meu o balastiera. Am citit cu mare atentie articolul de mai sus si ni se comfirma mare parte din concluziile pe care si noi le-am tras dupa cele 4 sedinte de peste pe aceasta balastiere, in aceste sedinte am prins numai crap romanesc dar nu mai mare de 6 kg, tot ce fost mai mare ne-a rupt, s-au a agatat. Rupturile sunt in urma unor frecari ale firului de substrat nu din cauza calitatii firului. Aici apare problema pentru care va scriu, zona unde ducem monturile agata foarte tare, este o aglomeratie de stuf, crengi de salcie si cred ca si pietre, iar daca ne indepartam de aceea zona nu mai trage. Ce recomandari aveti? Va multumesc, Robert.

Vlad Pavlovici

29 iunie 2013

Emisiunea va fi difuzata cel mai devreme in august, dar mai probabil in toamna. Multumesc pentru aprecieri, sper ca si emisiunea de pe balastiera sa fie interesanta.

Tesy

29 iunie 2013

Salut! Cand va fi difuzata emisiunea pe postul PV-TV?
Va felicit pentru emisiunile deosebit de interesante ! Numai bine!

Kepsa

28 iunie 2013

Frumos articol, te invita inevitabil in atmosfera aceea de vis a unei partide lungi de pescuit la crap. Se poate pescui acolo? Se poate stii locatia? Multumesc anticipat de raspuns, fire-ntinse in continuare.

Vlad Pavlovici

28 iunie 2013

Balastiera e inchisa pentru pescuit in momentul de fata, dar va fi deschisa in 2014 (de asta am si testat-o) si atunci o sa pot da detalii despre locul in care este si conditiile de pescuit. 

cornel pirvu

28 iunie 2013

unde anume este balastiera asta,daca se poate spune.stima!

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma