Boiliesuri HNV

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 08 februarie 2018 1 comentariu

MISTERUL HNV

 

Termenul de HNV este emblema celor mai avansate nade de crap formulate in istoria pescuitului: boiliesurile cu valoare nutritiva ridicata. Prin avansat, inteleg selectiv, eficient pe termen lung si formulat pe baze stiintifice. HNV e o notiune legata de nutritie, nu de atractie. Nada vie e desigur mai atragatoare si mai avansata sub raport nutritiv - sau in orice caz mai usor digerabila - decat orice boilies, dar e neselectiva si nici nu se poate introduce in cantitati suficiente incat sa devina o sursa de hrana pentru crap. Lacuri de crap nadite cu tone de viermusi nu exista, in timp ce lacuri nadite cu tone de boiliesuri sunt destule. Alte nade pot fi si ele mai atragatoare decat boiliesurile HNV, de exemplu semintele, dar sunt mai putin selective si au o valoare nutritiva inferioara. 

H-N-V_3

In acelasi timp, notiunea de HNV e si printre cele mai neintelese de majoritatea pescarilor, atat pentru ca sensul ei s-a modificat de-a lungul timpului, cat si pentru ca a ajuns sa fie aplicata cu scop comercial pe orice punga de boilies, fara sa existe posibilitatea de a verifica daca e justificata sau nu. HNV este un termen de care s-a facut abuz si care, din cauza aerului sau pretentios, a devenit cumva antipatic. Pentru incepatori, e o sperietoare si un mister. Pentru firmele de nada, e deseori o formula bombastica de facut reclama unor boiliesuri in general scumpe. Iar pentru expertii in pescuitul cu seminte e subiect de amuzament, cata vreme sunt multe situatii in care semintele, mai ales porumbul, prind mai bine decat cele mai HNV boiliesuri. Cum o dai, HNV nu e un termen comod, pentru ca vine cu un aer savant, in loc sa ne lase sa ne bucuram de pescuit linistiti, si nu ne asigura succesul. Cea mai mare problema e ca, desi boiliesurile HNV sunt prezentate ca fiind cel mai avansat tip de nada in pescuitul la crap, notiunea de HNV nu spune nimic concret despre eficienta unui boilies. Nu ofera nicio garantie. 

H-N-V_4

In sine, HNV e o idee relativ simpla sau, in orice caz, accesibila unui public larg. Nu ai nevoie de studii de chimie ca sa intelegi ce inseamna. Nu e un element de reclama (sau n-ar trebui sa fie) si nu e un argument pentru boiliesuri scumpe. E un concept logic, care poate fi explicat si pus la indemana oricui. De notat, insa, ca notiunea de HNV nu se bucura de o apreciere unanima. Unii pescari cu experienta, ca si unele firme de nada, nu subscriu la ea din diverse motive. Unii o contesta. Unii nici macar nu-i acorda atentie. Poti pescui foarte bine fara sa stii ca exista. Sunt 50 de ani de cand subiectul HNV e dezbatut de comunitatea crapista si inca nu exista consens in privinta lui. E un subiect care merita, insa, discutat.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

Valter

9 februarie 2018

Echilibrul poate ca e cuvantul de baza in boilies.Daca functioneaza si birdfood si HNV si cu proteine lactice,unele pe termen mai lung,altele pe termen mai scurt, solutia este gasirea unor combinatii ,in functie de temperatura apei si / necesarul de nutrienti din acea perioada a anului sau chiar a lacului.
Pe o apa rece ,proteinele lactice ,in cantitate moderata,''sustinute'' si de ceva fainuri de peste,cred ca sunt mai eficiente.Atractia ,de ex,in caseinatele de calciu,data de solubilitate, pot fi mai buna,nu neaparat mai mare.Nici atractia,daca e ridicata,nu e solutia..Atractia nu e data de aroma,ci chiar de caseinat.Iar cum cele mai bune sezoane in pescuit la crap,la noi ,sunt primavara si toamna,mai putin vara iar iarna,aproape deloc, proteinele lactice ,folosite in cantitati moderate ,repet,in combinatie si cu faina de peste si carbohidrati,reprezinta calea cea mai buna.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma