Boiliesuri HNV

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 08 februarie 2018 1 comentariu

FENOMENUL FISHMEAL

 

Increderea in boiliesurile cu valoare proteica ridicata a disparut la sfarsitul anilor 80, datorita mai multor intamplari semnificative. Pe un lac dificil, Harefield, unde crema pescarilor englezi se straduia fara mult succes sa pacaleasca pestele cu boiliesuri pe baza de proteine lactice, un pescar care folosea boiliesuri 50/50 (Richworth Tutti-Frutti) le-a dat tuturor "cu balta in cap". Parea de neconceput ca boiliesurile teoretic superioare, pe baza de proteine lactice, sa fie surclasate de un simplu boilies ready-made congelat (nu aparusera inca boiliesurile shelf-life, cu conservant), dar exact asa stateau lucrurile. Si fenomenul s-a repetat si pe alte lacuri, usoare sau dificile. Ca de obicei, pescarii n-au stat pe ganduri si au renuntat la boiliesurile lacto-proteice in favoarea celor 50/50, mult mai ieftine si mai prinzatoare. Trebuie precizat, insa, ca termenul de boiliesuri 50/50 indica in mod curent boiliesuri despre care se crede ca sunt facute din ingrediente foarte simple (cum ar fi gris si soia), in parti egale, dar e gresit. Sensul initial vine de la boiliesurile Richworth gata facute, congelate, despre care producatorul sustinea - cu caracter de reclama - ca ar avea 50% proteina si 50% non-proteina si care contineau un ingredient proteic numit Pruteen, promovat de o firma engleza ca inlocuitor de faina de peste in cresterea porcilor.

H-N-V_1

Alt moment important, petrecut la jumatatea anilor 80, a fost explozia boiliesurilor pe baza de faina de peste, formulate de Geoff Bowers pe o reteta inovatoare (50% fainuri de peste, 25% CLO, 25% proteine lactice) si comercializate prin firma sa, Premier Baits. Reteta lui Geoff Bowers combina trei clase de ingrediente - fainuri de peste, birdfood-uri si proteine lactice - care produceau un boilies usor de rulat si mai eficient atat sub raportul atractiei, cat si nutritiei in comparatie cu vechile boiliesuri presupus HNV. In realitate, boiliesurile lui Geoff Bowers erau mult mai apropiate de ideea de HNV. Echipe de pescari sponsorizate de Premier Baits au facut campanii de nadire cu boiliesuri pe baza de fainuri de peste pe lacuri din toata tara, iar nadele lor au ajuns sa domine copios lacurile din Anglia, dand la o parte boiliesurile pe baza de proteine lactice.

imagini/H-N-V_20

Depasite de fishmeal-uri si de ready-made-uri 50/50, boiliesurile cu valoare proteica ridicata au devenit inutile. Erau bani aruncati. Insemna ca teoria HNV era incorecta? Nu, doar interpretarea ei. Daca retetele initiale ale lui Wilton fusesera echilibrate si usor digerabile, motiv pentru care si avusesera atat succes, retetele de mai tarziu, care ridicasera la maxim continutul de proteine lactice si eliminasera continutul de carbohidrati, erau gresite. Boiliesurile cu 80% proteina nu erau digerabile. Avand aproape numai proteine lactice, nu erau nici echilibrate. Lipseau elemente esentiale. Se crezuse ca valoarea nutritiva ridicata (HNV) e unul si acelasi lucru cu valoarea proteica ridicata. S-a dovedit ca era chiar invers! Boiliesurile cu continut ridicat de proteine nu erau nutritive. Pestele nu le asimila. Mai sarace in proteine, boiliesurile pe baza de faina de peste erau mai apropiate de necesarul de proteina al pestelui. Si ready-made-urile aveau o valoare nutritiva mai ridicata. Faptul ca prindeau mai bine nu facea decat sa confirme teoria lui Wilton. Crapul stia ce e nutritiv si ce nu.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

Valter

9 februarie 2018

Echilibrul poate ca e cuvantul de baza in boilies.Daca functioneaza si birdfood si HNV si cu proteine lactice,unele pe termen mai lung,altele pe termen mai scurt, solutia este gasirea unor combinatii ,in functie de temperatura apei si / necesarul de nutrienti din acea perioada a anului sau chiar a lacului.
Pe o apa rece ,proteinele lactice ,in cantitate moderata,''sustinute'' si de ceva fainuri de peste,cred ca sunt mai eficiente.Atractia ,de ex,in caseinatele de calciu,data de solubilitate, pot fi mai buna,nu neaparat mai mare.Nici atractia,daca e ridicata,nu e solutia..Atractia nu e data de aroma,ci chiar de caseinat.Iar cum cele mai bune sezoane in pescuit la crap,la noi ,sunt primavara si toamna,mai putin vara iar iarna,aproape deloc, proteinele lactice ,folosite in cantitati moderate ,repet,in combinatie si cu faina de peste si carbohidrati,reprezinta calea cea mai buna.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma