Boiliesuri HNV

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 08 februarie 2018 1 comentariu

TEORIA HNV ASTAZI

 

Ce inseamna HNV astazi? Inseamna boiliesuri care ofera crapului intreg necesarul de nutrienti de care are nevoie: proteine in proportie corecta, carbohidrati, grasimi, vitamine si minerale. Proteinele lactice rafinate, cum sunt caseinele, continua sa fie folosite si sunt apreciate pentru valoarea lor, dar nu mai sunt considerate elementul de baza. Se pot face boiliesuri HNV fara caseine si caseinate. Doza de proteina de care are nevoie un boilies HNV este, dupa numerosi autori, intre 30% si 40%. Sursele de proteina animala sunt diverse, fiecare contribuind la echilibrul final al nadei. Desi se pot produce boiliesuri HNV si pe baza de birdfood (in combinatie cu alte ingrediente care sa ofere o sursa de proteina animala, cum am fi proteine lactice), cele mai populare si mai eficiente sunt cele pe baza de faina de peste, carne si crustacee. Fainurile de peste sunt mai atragatoare decat proteinele lactice si costa si mult mai putin.

H-N-V_12

Principala problema pe care o ridica boiliesurile HNV e una de intelegere. Cum stim care boilies e HNV si care nu? Cand sunt utile si cand sunt o risipa de bani? De ce se prinde uneori la fel de bine - sau mai bine! - la porumb? Daca pe un lac unde pestele e deja educat la boilies vine un pescar priceput si prinde o tona de crap in cateva zile la seminte, se mai poate vorbi de recunoasterea valorii nutritive? Nu cumva toata teoria boiliesurilor e falsa?

H-N-V_15

Raspunsul la prima intrebare e dificil. Daca nu cunoastem reteta unui boilies, ca sa ii calculam valoarea proteica si sa vedem daca asigura intreg necesarul de aminoacizi esentiali, ne este imposibil sa stim. Producatorii de nada declara ca unele boiliesuri sunt HNV, dar e un lucru care nu se poate verifica fara sa stii reteta si fara sa ai fise tehnice pentru fiecare ingredient. Faptul ca unele boiliesuri comerciale au adunat o reputatie solida in timp, pe multe ape, nu inseamna ca sunt HNV. Inseamna ca sunt boiliesuri bune. Nici nu trebuie sa fie HNV ca sa dea randament. Notiunea de HNV nu are legatura cu atractia sau eficienta unui boilies, e un concept care se refera strict la valoarea lui nutritiva. Sa presupunem, insa, ca avem reteta boiliesului. Intrebarea la care trebuie sa raspundem e urmatoarea: daca boiliesul ii ofera crapului o sursa de proteina, cat asimileaza el din proteina data? Ca proteina sa fie asimilata eficient, boiliesul trebuie sa ii asigure necesarul de aminoacizi esentiali. Nu e suficient ca boiliesul sa aiba 30-40% proteina. E necesar ca proteina sa contina toti aminoacizii esentiali in cantitati suficiente. Daca boiliesul e deficitar in privinta unuia singur, proteina va fi asimilata incomplet. Un autor englez da un exemplu sugestiv: ca sa ridici o casa, ai nevoie de caramizi si ciment. Primesti toate caramizile, dar numai jumatate din cantitatea de ciment necesara. Rezultatul e ca poti construi doar jumatate din casa. Aminoacizii esentiali conduc la o situatie similara. Ai un boilies cu doza optima de proteina, dar unul dintre aminoacizii esentiali e prezent in proportie de 50%. Pestele va putea valorifica doar 50% din toata cantitatea de proteina. Restul se pierde sau se reconverteste in altceva. Subiectul e complex si a fost discutat pe larg in articolele lui Mark McKenna.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

Valter

9 februarie 2018

Echilibrul poate ca e cuvantul de baza in boilies.Daca functioneaza si birdfood si HNV si cu proteine lactice,unele pe termen mai lung,altele pe termen mai scurt, solutia este gasirea unor combinatii ,in functie de temperatura apei si / necesarul de nutrienti din acea perioada a anului sau chiar a lacului.
Pe o apa rece ,proteinele lactice ,in cantitate moderata,''sustinute'' si de ceva fainuri de peste,cred ca sunt mai eficiente.Atractia ,de ex,in caseinatele de calciu,data de solubilitate, pot fi mai buna,nu neaparat mai mare.Nici atractia,daca e ridicata,nu e solutia..Atractia nu e data de aroma,ci chiar de caseinat.Iar cum cele mai bune sezoane in pescuit la crap,la noi ,sunt primavara si toamna,mai putin vara iar iarna,aproape deloc, proteinele lactice ,folosite in cantitati moderate ,repet,in combinatie si cu faina de peste si carbohidrati,reprezinta calea cea mai buna.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Mihai Perianu BigFish