Boiliesuri HNV

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 08 februarie 2018 1 comentariu

PRO SI CONTRA HNV

 

Faptul ca un boilies nu este HNV (nu este o sursa completa de nutrienti si aminoacizi esentiali) in niciun caz nu-l impiedica sa prinda peste. E de presupus ca majoritatea boiliesurilor comerciale nu sunt HNV si totusi multe dintre ele sunt foarte bune. Din nou, trebuie avut in vedere ca notiunea de HNV nu e legata de eficienta imediata a unui boilies. Poate fi legata doar de eficienta pe termen lung. Pestele are nevoie sa consume o cantitate rezonabila de boiliesuri (lucru care se intampla in partide lungi sau cand prenadesti anumite locuri sau cand pescuiesti constant pe acelasi lac cu acelasi boilies) ca sa poata aprecia valoarea nutritiva a unui boilies HNV si sa ajunga eventual sa-l prefere. Majoritatea pescarilor - probabil ca si majoritatea firmelor - nu calculeaza procente pentru fiecare aminoacid esential intr-o reteta de boilies. Castigul pentru pescari din toata aceasta poveste cu proteine si aminoacizi e ca, odata ce intelegi ce inseamna principiul HNV, privesti cu alti ochi informatiile care iti sunt servite. De exemplu, orice firma isi poate prezenta boiliesurile ca fiind HNV, dar afirmatia e imposibil de verificat. Alt exemplu: firma X sustine ca boiliesul ei are o valoare proteica ridicata, data de ingrediente cu 80-90% proteina. Informatia poate fi corecta, dar nu e atat de relevanta pe cat pare. Ceea ce conteaza este valoarea finala a procentului de proteina din boilies, iar un procent de 30-40% proteina e considerat ideal. Alt exemplu: firma Y sustine ca a produs un boilies "foarte nutritiv". Nu numai ca pescarii nu pot sa verifice lucrul asta, dar daca firma Y nu a rezolvat problema aminoacizilor limitativi s-ar putea ca boiliesul sa fie mai putin nutritiv. Si inca un exemplu: firma Z sustine ca foloseste "ingrediente HNV". Ingrediente HNV nu exista! Niciun ingredient nu acopera tot necesarul de nutrienti al crapului, ca sa nu mai vorbim ca ingredientele de boilies nu ajung in apa separat, ajung ca parte a unui boilies. Cel mult boiliesul poate fi HNV. Sper sa se inteleaga de ce e important sa intelegem corect notiuni ca HNV, nutritiv, echilibrat, digerabil, proteic etc. Nimic din toate astea nu ofera in mod real nicio garantie ca boiliesul va fi eficient.

H-N-V_19

In ceea ce priveste situatia des intalnita in care semintele ajung sa prinda mai bine decat boiliesurile pe un lac cu crap invatat la boilies, nu e niciun mister. Semintele sunt in mod natural mai atragatoare decat boiliesurile, in anumite conditii, mai ales pe termen scurt. In pescuit, atractia poate da rezultate mai bune decat valoarea nutritiva ridicata. Fara elemente de atractie, niciun boilies nu e eficient, chiar daca e HNV. Trebuie tinut cont si de faptul ca foarte multi pescari frecventeaza lacuri suprapopulate (carpodromuri), pe care densitatea de crap sterge diferentele dintre nade, mai ales la un pescuit de viteza, dupa orice peste, nu dupa crap mare. Suprapopularea face ca pestele sa fie atat de flamand, incat il prinzi la fel de bine si la boilies, si la seminte. Sa tragi insa concluzia ca semintele sunt superioare boiliesurilor nu e corect. Cine merge pe astfel de lacuri ca sa prinda crap mare nu numai ca pescuieste in general la boilies, dar va cauta boiliesuri substantiale, cu o reputatie confirmata - iar unele s-ar putea sa fie chiar boiliesuri HNV. Pe lacuri cu densitate mica sau normala de peste si cu suficienta hrana naturala, unde pestele isi permite sa refuza orice nada care nu-i place, lucrurile sunt si mai nuantate. Acolo, boiliesurile de calitate dau randament si merita sa dai atentie si aspectelor nutritive. La asta se gandea si Fred Wilton, cand le-a inventat.

H-N-V_8

In concluzie, boiliesurile HNV sunt o nada superioara sub raport nutritiv, dar nu sub raportul atractiei, si nimic nu garanteaza ca vor avea succes pe orice lac si in orice situatie. Daca sunt mai eficiente decat alte boiliesuri, asta se poate vedea mai ales pe termen lung, la peste mare si in conditii de normalitate, cand crapul este liber sa aleaga intre nadele de un fel sau altul. Eficienta notiunii de HNV nu poate fi evaluata corect intr-o partida scurta, mai ales pe un carpodrom. Valoarea nutritiva ridicata trebuie privita ca un eventual avantaj competitiv doar fata de alte nade, nu fata de hrana naturala a pestelui, pe care boiliesurile nu o pot inlocui, dar pe care pot sa o suplimenteze. Pe langa valoare nutritiva, insa, un boilies bun trebuie sa aiba si alte calitati, cum ar fi elementele de atractie. Boiliesurile cele mai eficiente sunt un pachet complet de atractie si de nutritie.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

Valter

9 februarie 2018

Echilibrul poate ca e cuvantul de baza in boilies.Daca functioneaza si birdfood si HNV si cu proteine lactice,unele pe termen mai lung,altele pe termen mai scurt, solutia este gasirea unor combinatii ,in functie de temperatura apei si / necesarul de nutrienti din acea perioada a anului sau chiar a lacului.
Pe o apa rece ,proteinele lactice ,in cantitate moderata,''sustinute'' si de ceva fainuri de peste,cred ca sunt mai eficiente.Atractia ,de ex,in caseinatele de calciu,data de solubilitate, pot fi mai buna,nu neaparat mai mare.Nici atractia,daca e ridicata,nu e solutia..Atractia nu e data de aroma,ci chiar de caseinat.Iar cum cele mai bune sezoane in pescuit la crap,la noi ,sunt primavara si toamna,mai putin vara iar iarna,aproape deloc, proteinele lactice ,folosite in cantitati moderate ,repet,in combinatie si cu faina de peste si carbohidrati,reprezinta calea cea mai buna.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma