Capturi si personaje

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 02 decembrie 2019 1 comentariu

HAPLEA

 

Pentru pescarii de crap care vin sa pescuiasca pe lacurile de la Varlaam, pestii-tinta sunt exemplarele mari, care depasesc 20kg. Unii sunt interesati de orice crap mare, cel putin la primele partide, altii urmaresc un anumit peste, ca sa-si completeze "colectia". Trofeul cel mai spectaculos, pe care toata lumea s-ar bucura sa-l prinda, e un crap din Sectorul A, botezat Haplea. Pestele face parte din filonul vechi al lacului si se crede ca a fost introdus in Varlaam in 2005, la o greutate in jur de 50g, cand lacul a fost populat cu ciortan. In 2013, Haplea si-a facut aparitia pentru prima oara la poze. L-am prins la o greutate de 22,5kg intr-o partida facuta la sfarsitul lunii octombrie. La acea data, era recordul lacului. In aprilie 2014, l-am prins din nou, la 25kg. A urmat o perioada in care se prindea aproape saptamanal si de aici s-a ales cu numele de Haplea, ca semn al unui apetit iesit din comun. Stresul capturilor l-a facut sa piarda insa in greutate, iar cand a scazut sub 20kg ne-am temut ca s-ar putea sa nu mai reziste. Asa ca l-am transferat in Sectorul B, un lac mai mare si mai putin pescuit in acel sezon. Dupa mutare, Haplea a disparut timp de un an, iar cand a fost prins din nou, in iunie 2015, avea 19,5kg si nu parea sa se fi refacut. Administratorii lacului l-au mutat inapoi in Sectorul A. Treptat, pestele si-a revenit, a devenit ceva mai prudent, a inceput sa fie prins mai rar si si-a recapatat ritmul de crestere.

Capturi_si_personaje_1

Daca urmaresti evolutia crapilor dintr-un lac, observi schimbari de greutate si tipare de comportament greu de anticipat. Crapii mari pot avea cresteri sau descresteri substantiale intr-un timp scurt. De pilda, in octombrie 2016 Haplea trecuse de 26kg. Crescuse cu 7kg in 15 luni. In octombrie 2017 avea 27,7kg. Un an mai tarziu, ajunsese la 28,5kg, iar in aprilie 2019 a atins 32kg, fiind primul crap din Varlaam care a depasit pragul de 30kg. A pierdut greutatea dupa depunere, dar a luat 4kg din septembrie in octombrie si s-a intors la 32kg. Toamna e cea mai mai buna perioada de crestere la Varlaam, mai ales primele doua luni, septembrie si octombrie.

Capturi_si_personaje_2

Ca personalitate, Haplea a avut intotdeauna un comportament capricios, de vedeta, ca si cum ar sti ca e principala atractie a lacului. Statistic, se prinde relativ des, daca urmarim frecventa capturilor dintr-un sezon, dar nu atat de des pe cat se crede. In 2018 a fost prins de zece ori, iar in 2019 a fost prins de 12 ori, de-a lungul unui sezon care dureaza noua luni, din martie pana in noiembrie, si in care lacul are un grad de ocupare foarte ridicat. Pestele circula si poate fi prins pe tot lacul. Standurile pe care a fost prins cel mai des sunt A4 si A6, dar a fost prins de cateva ori si pe A9. Ritmul capturilor e imprevizibil. Uneori, pestele apare de doua ori intr-o saptamana. Anul acesta, s-a intamplat sa apara si de doua ori in 24 de ore. Alteori dispare cu lunile. Cei care nu cunosc lacul ar putea fi tentati sa creada, indusi in eroare de numele lui, ca Haplea se prinde imediat, ca o mascota care abia asteapta sa vina la poze, dar in realitate e greu de prins. In toti anii de cand pescuiesc pe Sectorul A, m-am intalnit cu el de trei ori, iar unii dintre cei care frecventeaza constant lacul nu s-au intalnit niciodata. Nu ajunge sa pescuiesti corect, trebuie sa te ajute si sansa.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

Bogdan

5 decembrie 2019

Frumos, felicitari!

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma