Capturi si personaje

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 02 decembrie 2019 1 comentariu

MISS PIGGY

 

Cand lacul a fost populat cu ciortan in 2005, numarul crapilor-oglinda introdus in lac trebuie sa fi fost foarte mic. Printre crapii vechi ai lacului, din prima serie, se cunosc doar cateva oglinzi. Sunt usor de recunoscut, au corpul lung, ca si crapii comuni din aceeasi generatie. Pe Sectorul A, exista trei exemplare mari, cu un ritm de crestere lent, care au acum in jur de 20-21kg. Una dintre ele se prinde mereu pe acelasi stand (A4). Alta are trei solzi pe "umar", ca si cum ar fi decorata cu trei stele pe epolet, si a fost botezata Colonelul. A treia, care e si cea mai spectaculoasa, e o oglinda argintie stropita cu solzi mari ca niste felii de mar. Pe Sectorul B, oglinzile erau si mai rare. Nu tin minte sa fi prins niciuna in anul in care s-a deschis lacul. Lucrurile s-au schimbat in noiembrie 2014, cand Sectorul B a fost populat cu 169 de ciortani de 4-5kg, printre care si multe oglinzi. In 2016, la o noua populare cu ciortan, administratorii au ales zeci de oglinzi cu desene ale solzilor cat mai atragatoare. Crapii din 2016 au acum 10-12kg, cei din 2014 au ajuns 18-20kg, iar varfurile generatiei au atins 25kg.

Capturi_si_personaje_9

Un caz aparte e cel ai unei oglinzi scurte si rotunde ca un capac de borcan, cunoscuta sub numele de Miss Piggy. E un peste care a crescut ca si cum s-ar fi hranit cu uraniu. Introdus in lac o greutate de 4-5kg, a atins 18,5kg dupa doi ani, in noiembrie 2016. E greu de inteles cum a fost posibila o asemenea rata de crestere, fiindca pestii n-au fost furajati de la deschiderea lacului, cresterea e sustinuta numai de hrana naturala din lac. In octombrie 2017, Miss Piggy avea 21,8kg. In octombrie 2019, a fost prinsa la 25,2kg. Cat va avea in 2020? N-o sa stim prea curand pentru ca Miss Piggy e un peste prudent, care iese la poze doar de cateva ori pe an.

Capturi_si_personaje_10

Pe Sectorul A, Haplea, Ciucurel, Big Orange si un exemplar cunoscut ca Burtosu, care are in jur de 28kg, formeaza "careul de asi" al lacului. Burtosu e pestele cu cele mai mari oscilatii de greutate de la Varlaam, poate pierde sau recupera 5kg in cateva luni. Diferentele sunt atat de mari intr-un timp atat de scurt, incat prima reactie e sa verifici cantarul. E prins de obicei pe standurile cu apa mica ale lacului, A2 sau A1. Pe Sectorul B, Miss Piggy, Baba Cloanta si trupa lor de oglinzi desenate sunt personajele principale, dar mai sunt si altele, cum ar fi doi sau trei comuni care au 25-26kg. Unii pescari s-ar putea sa nu fie atrasi de acest tip de relationare cu pestii. Ideea de a le da nume in functie de aspect sau de personalitate si de a le urmari viata poate parea deplasata. Mai ales pentru cei care prefera apele cu pesti neprinsi. Where the fish have no name, cum zic englezii. Unde pestii n-au nume. Pentru cei interesati insa de trofeele unui lac ca Varlaam, toate informatiile pe care le poti aduna despre crapii mari pe care ii urmaresti au o anumita utilitate. Frecventa capturilor intr-un sezon, perioada in care se prind, zonele pe care le prefera, standurile cu potential, locurile fierbinti, toate astea sunt detalii la care trebuie sa fii atent. Sectorul B e un lac cu un grad mediu de dificultate, iar Sectorul A e chiar un lac greu. Daca reusesti sa intelegi dinamica lor si ai si un dram de noroc, poti sa prinzi exact pestele pe care ti-l doresti.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

Bogdan

5 decembrie 2019

Frumos, felicitari!

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Total Fishing Lacul Varlaam Baitshop 3 Normark BigFish