Cireasa de pe tort

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 17 aprilie 2013 0 comentarii

SEMINTE SI POP-UP-URI

 

Acum ceva timp, am dat peste un articol scris de un pescar englez, care era de parere ca folosirea pop-up-urilor pe farfurii de nada compuse doar din seminte e nerecomandata. De ce ar fi nerecomandata autorul articolului nu ne spunea, avea probabil motivele lui sa nu recomande sau sa nu spuna, insa observatia lui m-a surprins. Pentru mine, este una dintre cele mai eficiente abordari in situatia in care pestele e apatic. In ultimii ani, am avut multe partide in conditii grele, in care crapii nu erau interesati sa colaboreze, partide facute pe lacuri diverse si incheiate cu capturi deloc mici pentru locul si momentul in care au fost prinse, si de fiecare data pop-up-urile puse pe farfurii de seminte au avut o contributie esentiala. La una dintre aceste partide, un prieten cu care faceam echipa mi-a spus ca i se pare curios sa pescuiasca in felul asta, insa rezultatele noastre comparate cu ale celor din jur, care pescuiau diferit, confirmau ca metoda e justificata. Asa ca, daca nu multi pescari folosesc tehnica asta, poate ca merita o explicatie.

Cireasa de pe tort 2

Pentru inceput, trebuie spus ca succesul ei nu insemna doar sa arunci o mana de seminte in balta, peste care sa pui o montura cu un pop-up oarecare. Sau poate ca merge si asa, in pescuitul la crap e posibil orice, dar pentru mine formula de lucru e mai complexa si implica un anumit tip de pop-up, un anumit tip de seminte si un anumit tip de montura.

Cireasa de pe tort 3

Semintele mele preferate sunt cele de mici dimensiuni, incepand cu canepa. Dincolo de valoarea ei de atractie recunoscuta, canepa este una dintre putinele nade care nu au supradoza, ceea ce e important si pentru prezentarea monturii. Se va vedea imediat de ce. Se poate nadi cu canepa in cantitati surprinzator de mari. Singurul impediment e costul. Am facut experienta de a nadi cu 2-3kg de canepa pe o singura montura (nu mai era o farfurie de nada, era o oala de nada) si am prins bine si repede. Mai accesibil ca pret e porumbul, dar e mai putin "hipnotic" in comparatie cu canepa. Cel mai atragator e porumbul cu bob mic si carnos, eventual porumbul de floricele, daca nu e prea scump, nu porumbul cu bob mare si sec, care se gaseste in mod curent. Mai buna decat porumbul e, insa, folosirea unui amestec de seminte mici pentru porumbei, cunoscut sub numele de pigeon conditioner. E de mirare ca pescarii romani il folosesc atat de putin. Denumirile lui comerciale difera (Partiblend, Red Band sau Particle Mix), dar in esenta vorbim de acelasi lucru: este o combinatie de 10-15 tipuri de seminte mici, intre care si canepa, care se pregateste usor si nu e deloc scumpa, daca tinem cont ca prin inmuiere semintele isi vor dubla greutatea.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Total Fishing Lacul Varlaam Baitshop 3 Baitmaker BigFish