Cireasa de pe tort

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 17 aprilie 2013 0 comentarii

MONTURA CULISANTA

 

Al treilea element, dupa momeala si nada, este montura. Fara o montura adaptata la lipsa de apetit a crapului, sansele de a prinde peste scad drastic. Adaptarea monturii nu inseamna doar sa pui un fir subtire, un carlig mic si un pop-up mic. Toate astea pot fi utile, dar nu sunt suficiente, iar uneori nici nu sunt atat de importante pe cat se crede. Ceea ce conteaza e ca montura sa fie atat de sensibila, incat sa-i permita pestelui sa se agate fara sa-si dea seama si sa permita pescarului sa inregistreze cele mai anemice trasaturi.

Cireasa de pe tort 9

Cea mai sensibila montura este montura culisanta. Am ajuns sa o prefer oricarei alte monturi si o folosesc pe orice loc fara agatura, iar uneori chiar in mijlocul agataturii, daca e necesar. La Vlahii, am pus-o in cea mai deasa perie de stepi (perdea de stuf taiata sub oglinda apei) si am scos de acolo crapi de toata frumusetea. La Horgesti, mi-a adus capturi de aproape 20kg cand nu se prindea nimic la monturi cu plumb semifix. La Caldarusani, am prins cei mai mari crapi ai sezonului la monturi culisante, in timp ce alaturi de ele aveam si monturi cu plumb semifix, care pierdeau vremea. Pe Bazinul 8, am dat cu monturi culisante in cioate invelite in scoici. Pe Tancabesti, le-am pus sub plauri si am tras afara pestii fara probleme. Sunt doar cateva exemple dintre multe altele. Montura culisanta are avantaje pe care le pierzi la monturi cu plumb semifix (inline sau pendul) si, pentru mine, e prima alegere in situatia in care pestele nu se hraneste.

Cireasa de pe tort 1

La forfac, merge orice montura de pop-up pe care o poti face sa lucreze cat mai agresiv. Preferata mea este Withy Pool, legata fie cu un fir textil suplu (in cazul meu, Sufix Herculine Blend si Herculine Heavy), fie in sistem combi, cu un material rigid inaintea firului suplu. Un mod mai putin obisnuit, dar eficient de a face montura sa lucreze mai bine este introducerea unui segment elastic, pe care l-am descris intr-un alt articol. Elasticul e gandit sa traga carligul in gura pestelui din momentul in care s-a atins de montura, iar in timpul drilului functioneaza ca un amortizor de soc. Asta e teoria. Mai simplu spus, daca lucrezi cu o montura culisanta si un forfac cu elastic, constati ca rata capturilor creste si ca rareori se intampla ca pestele sa nu se intepe sau sa scape in dril.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Total Fishing Lacul Varlaam Baitshop 3 Baitmaker BigFish