De la ACE la Carp Spirit

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 21 martie 2021 0 comentarii

CARLIGELE RAZOR POINT

 

"Nu e pentru cine se pregateste, ci pentru cine se nimereste", spune o vorba care rezuma foarte bine una dintre partidele mele de pescuit. M-am pregatit cu carlige Korda Krank, dar m-am "nimerit" pescuind cu mai multe modele Carp Spirit. Acum, ca sa fiu sincer, n-a fost chiar nimereala. Aveam carlige din gama Razor Point in trusa si, mai mult, nu a fost o intamplare ca le-am folosit, ci am fost nevoit. Dar ca povestea sa aiba sens, trebuie sa o iau cu inceputul, iar povestea incepe dinainte de Krank, carlig despre care am mai scris.

De_la_ACE_la_Carp_Spirit_1

De-a lungul timpului, am incercat si alternat intre diverse modele de carlige de la mai multi producatori. De ce am tot schimbat carligele? Din mai multe motive: pierdeam pesti, se dezdoiau sau se rupeau in timpul drilului, se toceau repede etc. Motivul principal care ma determina sa schimb modelul sau producatorul era pierderea pestilor. Dupa ce am experimentat cu fel de fel de carlige, am zis sa testez si carligele ACE Razor Point la aparitia lor, prin 2013. Pe langa ambalajul frumos si bine gandit functional, modelele disponibile si varful foarte ascutit al acestor noi carlige m-au atras si convins sa le incerc. Ca sa folosesc un cliseu, desi a fost dragoste la prima vedere, adevarata "relatie" cu carligele ACE a inceput dupa ce le-am folosit. Din pacate, "mariajul" a durat cam trei ani, pana cand firma ACE a fost preluata de grupul Rapala, care detine si Carp Spirit, iar gama de carlige a fost transferata la Carp Spirit. Desi aparent singurul lucru diferit fata de carligele ACE era logoul care fusese inlocuit cu Carp Spirit, nu eram 100% convins ca sunt exact acelasi carlige. Cu toate astea, am facut exact ce incerc sa-i impiedic pe alti pescari sa faca prin seria Pescuitul crapului, si anume, sa nu cheltuie banii aiurea. Mi-am umplut trusa de carlige Carp Spirit pe care, din cauza indoielilor pe care le aveam, nu le-am folosit cativa ani, pana la partida la care ma refeream la inceput articolul. De fiecare data cand deschideam cutia de accesorii, in loc sa vad banii risipiti pe carligele care n-au atins apa niciodata, admiram cat de frumos stau aranjate cutiile Carp Spirit, foste ACE. Mai aveam si alte carlige prin trusa si prin genti, dar nefiind la vedere, nu intrau in calculul banilor aruncati pe fereastra.

De_la_ACE_la_Carp_Spirit_2

Ideea centrala a modului in care abordez pescuitul este sa prind cat mai multe peste. Bineinteles, imi doresc sa fie crapi de talie cat mai mare, dar nu ma deranjeaza daca prind si pesti mai mici sau altceva decat crap. Decat sa admir lansetele in asteptarea marii capturi, prefer sa am activitate. Pana la urma, de asta ma aflu pe malul apei, sa prind peste. Pe langa motivul care tine de latura subiectiva, exista si un motiv de ordin tehnic pentru care vreau sa prind tot ce vine la carlig. Avand trasatura si aducand pestele la mal, am informatii certe cu privire la pestii care au ajuns in zona nadita. Altfel, daca imi propun din start sa fac selectie, in speranta ca voi avea trasaturi doar din partea pestilor vizati, s-ar putea sa-i "selectez" pe toti, respectiv, sa n-aud senzorii toata partida si sa trag concluzii gresite, ca pestii n-au fost acolo, ca n-au vrut sa manance, ca n-a fost buna nada s.a.m.d. Consider ca este mai intelept si are sens sa ma gandesc la selectie doar dupa ce prind peste. Chiar si asa, selectia implica anumite riscuri. De exemplu, daca pestii mici, de care vreau sa scap, vin si mananca toata nada, dar nu se inteapa, tocmai pentru ca i-am selectat din montura, vor ramane doar carligul si momeala. Implicit, scad sansele ca pestii-tinta sa mai ajunga la carlig, nemaifiind nada care sa-i atraga si sa-i tina pe vad. Un alt exemplu: folosind monturi si momeli de selectie intr-o perioada in care pestele, din diverse motive, nu este activ, creste riscul ca nici pestii mari sa nu ia momeala si carligul.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma