Farfuria cu boilies

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 23 decembrie 2015 0 comentarii

NADIREA GRUPATA

 

Se spune ca primul si cel mai important lucru pentru succesul unei partide la crap este localizarea. In general, e corect. Trebuie sa gasesti pestele. Daca n-ai peste in fata, atunci n-ai ce sa prinzi. Dar care ar fi al doilea? Unii vor fi tentati sa raspunda „nada". Suntem asediati de ideea ca nada e totul. Exista deja o inflatie de nade asa-zis „irezistibile"; mai greu gasesti una care nu e irezistibila, doar buna. Mai important decat nada, insa, este felul in care nadesti. Cu un termen pretentios, dar corect, e vorba de strategiile de nadire. O nada prinde sau nu peste in functie de modul in care e aplicata. Poti sa strici o nada buna cu o nadire gresita. Sau poti sa faci dintr-o nada mediocra una excelenta, daca stii sa o pui in valoare.

Farfuria_cu_boilies_6

Strategiile de nadire imbraca multe forme, primitive sau evoluate. Printre cele mai des intalnite e cea a patului de nada, o metoda usor de inteles si de pus in practica, iar daca e facuta cu seminte, aproape ca nu costa nimic. Cine nu s-a confruntat cu fenomenul sacilor de porumb uscat turnati gramada in balta? Metoda rudimentara, dar care a prins si crap mare, nu numai ciortan. O strategie avansata este cea a nadirii extinse, care foloseste cantitati mari de nada dispersate pe suprafete largi, pentru a intercepta cat mai mult peste. Alta strategie bazata pe cantitate este cea a prenadirii locurilor. In toate aceste cazuri, elementul constant este volumul de nada. Ai nevoie de multa nada ca strategia sa-si faca efectul. Uneori, si de timp.

Farfuria_cu_boilies_10

La antipodul acestor strategii se afla nadirea grupata, economica, pentru fiecare peste in parte. Ca sa nu fie inteleasa gresit, trebuie spus de la inceput ca nu este dictata de economie, desi bineinteles ca economia e un avantaj inerent. O folosesc si pescari care au la dispozitie resurse importante de nada. Este o forma de pescuit individualizat, care urmareste exact acelasi lucru ca si nadirea grea - sa aduca pestele pe vad si sa-l tina pe loc. Atat ca o face cu alte mijloace. 

Cum poti sa tii crapul pe vad mai multe zile, nadind superficial? Inainte de a explica modul in care e posibil asa ceva, iata doua exemple de confruntare intre nadirea grea si cea economica.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Total Fishing Lacul Varlaam Baitshop 3 Baitmaker BigFish