Ghidul peletelor

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 02 martie 2015 3 comentarii

STRUCTURA PELETELOR

 

Daca vedeti peletele ca pe o nada neinteresanta, acest articol isi propune sa va schimbe parerea. Pentru crap, peletele sunt una dintre cele mai eficiente nade cu atractie rapida din cate exista. Peletele nu numai ca pot sa inlocuiasca boiliesurile, dar pot fi mai eficiente ca ele. Poti sa pescuiesti la pelete, poti sa prinzi crap la pelete si poti sa faci campanii de nadire cu pelete pe termen lung, alaturi de boiliesuri sau in locul lor. Si la un pret mai mic. La prima vedere, domeniul peletelor e derutant prin diversitate, dar multe pelete nu sunt decat variatiuni pe aceeasi tema, cu unele diferente de aroma sau de culoare, in functie de producator. Daca stii cum se fabrica si intelegi cum se clasifica, te orientezi usor intre ele.

Vlad_Pavlovici_Ghidul_peletelor_6

Peletele sunt furaje concentrate, sub forma de granule, ale caror dimensiuni pleaca de la mai putin de 0,5mm si ajung la 20-30mm. Sunt folosite la cresterea intensiva a unor specii de pesti pasnici sau rapitori. Numele lor indica specia pentru care sunt concepute. De exemplu, peletele de cambula (halibut) sunt produse pentru furajarea cambulei, nu din carne de cambula, cum s-ar putea crede. In compozitia peletelor intra fainuri vegetale si animale, seminte macinate, uleiuri, lianti, arome si stimulatori de hranire. Continutul peletelor si valorile lor nutritive sunt informatii de baza, pe care le poate furniza orice producator de pelete. Ca furaje, peletele sunt atragatoare pentru pestii carora li se adreseaza si au fost preluate cu succes de industria nadelor. Se folosesc la crap, stationar sau somn si, in general, sunt acceptate usor pe orice apa.

Vlad_Pavlovici_Ghidul_peletelor_2

In functie de metoda de productie, exista doua categorii de pelete: cele produse prin compresie si cele produse prin extrudare. Procesul de fabricatie influenteaza timpul de dizolvare, valoarea nutritiva si costul final. Peletele facute prin compresie au forma cilindrica, sunt subtiri, lungi si au structura rarefiata. Apa intra usor in ele, iar timpul de desfacere si dizolvare este scurt sau mediu. Dizolvarea va fi intotdeauna influentata de temperatura apei, pe apa rece orice peleta se dizolva mai greu. Cele mai cunoscute pelete de acest tip sunt peletele de CSL. Ii ofera pestelui o hrana efervescenta, care dispare imediat si nu-l satura. Sunt mai mult o impresie, decat o nada solida. Dezavantajul lor e ca atrag tot ce misca si nu rezista decat foarte putin. Nu stiu sa astepte un peste mare, le mananca si primul caras. Se folosesc mai mult pe lacurile de frecventa, cu densitate ridicata de crap. Peletele facute prin extrudare seamana cu niste cuburi compacte, cu structura mai densa decat cea a peletelor comprimate. In apa, se desfac si se dizolva mai lent. Pot fi folosite ca pelete de asteptare. Unele pelete mari si uleioase raman intacte pe vad cateva ore. Cele mai cunoscute pelete de acest tip sunt peletele de cambula (halibut). Exista si opinii potrivit carora peletele extrudate, prin faptul ca sunt produse printr-un tratament termic la temperaturi inalte, de scurta durata, sunt mai digerabile decat cele facute prin compresie, pentru ca ingredientele au fost "gatite". De regula, sunt mai scumpe decat peletele produse prin compresie.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

3 comentarii Adauga comentariu

Kreativ Carp Team

27 aprilie 2015

Foarte bun artico!

Nicu

4 martie 2015

Anul trecut mi-am depasit recordul la crap incluzand in nada diferite tipuri de pelete. La pretul care il au le folosesc mai mult decat boilisurile solubile. In combinatie cu semintele sunt foarte bune.

Ovidiu

3 martie 2015

Mi-a placut articolul. O sa fiu mai preocupat de acum de acestea.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma