Ghidul peletelor

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 02 martie 2015 3 comentarii

INTREBARI SI RASPUNSURI

 

Cat de buna e o peleta in raport cu alta? Nu e usor de raspuns. Se poate constata ca peletele sunt utile in unele situatii fara sa poti spune precis care pelete fac diferenta. Comparand pescuitul cu si fara pelete, folosirea peletelor poate da uneori rezultate mai bune. Comparand diverse amestecuri de pelete, rezultatele pot fi asemanatoare. Poate ca pestele nu cere un anumit tip de pelete, dar prezenta peletelor, mai ales a peletelor combinate, pe baza de fainuri si extracte naturale si fara arome chimice, da pescarului un avantaj. La peletele mari de cambula, se observa un efect clar in urma nadirii masive. Nu numai crapul, ci si somnul ajunge sa raspunda bine la pelete, chiar mai bine decat la boilies, daca s-a nadit foarte mult cu pelete.

Merg peletele folosite impreuna cu alte nade? Merg foarte bine cu boiliesuri, pasturi si seminte. Sau cu lichide nutritive. Lichidele subtiri topesc peletele cu structura aerisita, care incep sa se inmoaie si sa se desfaca. Peletele dense vor absorbi lichid fara sa modifice imediat. Pe de alta parte, lichidele nutritive pot fi folosite si invers, ca sa intarzie dizolvarea. Uleiul de somon turnat peste pelete neuleioase aproape ca le dubleaza timpul de dizolvare, in functie si de temperatura apei.

Vlad_Pavlovici_Ghidul_peletelor_4

Sunt bune peletele pe ape salbatice? Sunt bune oriunde. Cu greu sa poate gasi o apa pe care crapul sa strambe din nas la pelete. Mai ales pe lacuri pe care pestele nu e obisnuit cu boiliesurile, folosirea peletelor este una dintre cele mai eficiente moduri de a-l obisnui. Peletele sunt boiliesuri simplificate, asemanatoare in compozitie si acceptate usor. O nadire cu pelete combinate cu boilies e o reteta sigura pana si pe cel mai salbatic lac, pentru ca pestele are instinctul de a recunoaste o hrana buna.

De unde provin peletele? Multe sortimente sunt produse de firme specializate in furaje pentru acvacultura. Unele firme de nada functioneaza in acest caz ca intermediari, punand la dispozitia clientilor pelete in cantitati mici si oferindu-le toate informatiile necesare pentru folosirea lor pentru pescuit. E un mod de lucru perfect normal, care se aplica si in cazul multor ingrediente primare (fainuri de peste sau vegetale, lichide nutritive, extracte naturale). Unele firme de nada customizeaza peletele cu diversi atractanti sau creeaza amestecuri de pelete. Exista si firme de nada care isi produc propriile pelete, dar sunt exceptii. Cresterea cererii pentru pelete in pescuit a facut ca firmele de furaje sa devina constiente de existenta acestei piete alternative si sa includa in oferta lor pelete prezentate anume pentru pescuitul la crap.  

Vlad_Pavlovici_Ghidul_peletelor_1

In concluzie, peletele sunt una dintre cele mai versatile si eficiente nade pentru crap si ar merita sa fie cunoscute mai bine. Exista pelete de peste mic si pelete de peste mare. De apa calda si de apa rece. Exista pelete rapide, cu efect imediat, si pelete lente, de asteptare. Exista pelete de toate marimile, de la micro-peletele de 1mm si pana la mega-peletele de 30mm. Daca nu vreti sa le folositi ca pelete, le puteti face pasta, inmuindu-le cu apa clocotita, sau le puteti macina pentru a scoate din ele o faina utila ca ingredient util in pasturi si in mixuri de boilies. La ceva tot sunt bune. Nu necesita preparare. Le scoti din punga si le arunci in balta. Nu implica mari riscuri tactice. Daca gresesti si nadesti prea mult cu pelete, se dizolva in cateva ore si problema s-a rezolvat. Cum nu e posibil sa ti le faci singur acasa, nu e posibil nici sa le gresesti compozitia. Incepatorii nu le pot imbunatati. Sunt gata facute de firme specializate, care prezinta garantia ca le fac corect. Nutritiv, sunt echilibrate. Ca solubilitate, sunt impecabile. Atrag pestele si il tin pe loc prin preocupare. Se combina cu boiliesuri, seminte, pasturi, lichide sau cu alte pelete. Se pot hidrata, se pot personaliza. Ce altceva sa le ceri? Sa nu coste mult. Nu costa. Daca ai noroc sa fie proaspete (rezista mult, cand sunt bine pastrate, dar isi pierd eficacitatea cand se invechesc), ai dat lovitura. Daca ai peste in fata. Daca n-ai, nu e vina peletelor.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

3 comentarii Adauga comentariu

Kreativ Carp Team

27 aprilie 2015

Foarte bun artico!

Nicu

4 martie 2015

Anul trecut mi-am depasit recordul la crap incluzand in nada diferite tipuri de pelete. La pretul care il au le folosesc mai mult decat boilisurile solubile. In combinatie cu semintele sunt foarte bune.

Ovidiu

3 martie 2015

Mi-a placut articolul. O sa fiu mai preocupat de acum de acestea.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma