Haine impermeabile

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 27 decembrie 2017 1 comentariu

GRADUL DE IMPERMEABILITATE

 

Un material se considera ca este rezistent la apa incepand de la un coeficient de impermeabilitate de 1,5k HH. Rezistent la apa nu inseamna insa impermeabil. Sunt doua notiuni diferite. Este important sa intelegem corect acesti termeni. Mai jos, am notat o clasificare a materialelor in functie de gradul de impermeabilitate:

0-1.000mm - materialul nu este rezistent la apa;

1.000-1.500mm - materialul rezista la o ploaie usoara;

1.500-5.000mm - materialul rezista la ploaie, dar nu este impermeabil; de exemplu, nu rezista la presiune, cum ar fi presiunea exercitata de o ploaie torentiala;

5.000-20.000mm - materalul este impermeabil, dar nu in conditii extreme (de pilda, ploaie torentiala de lunga durata);

20.000-40.000mm - impermeabilitate garantata, materialul rezista chiar si scufundat in apa de mica adancime.

Haine_impermeabile_10

Cum trebuie intelese aceste valori in cazul hainelor care ne intereseaza la pescuit? In principiu, se poate vorbi de haine rezistente la ploaie (dar nu impermeabile) de la o valoare de 5.000mm HH in sus. La acest nivel, insa, rezistenta la ploaie este relativa. Pentru a face fata in conditii de ploaie de durata, avem nevoie de haine al caror coeficient de impermeabilitate este de 10-15.000mm HH. De la acest nivel, se poate vorbi de haine impermeabile in adevaratul sens al cuvantului. Nici ele insa nu ofera protectie absoluta in conditii extreme si de aceea nu trebuie supraevaluate. Pentru a fi siguri ca avem o haina impermeabila pentru orice situatie, va trebui sa ne uitam dupa o membrana cu un indice mai mare de 20.000mm HH.

Haine_impermeabile_9

Prin comparatie, corturile pe care le folosim la crap pot avea materiale cu valori de impermeabilitate de 5-10.000mm, care rezista la ploi torentiale sau de lunga durata, in cele mai grele conditii. De ce avem nevoie de un indice de impermeabilitate mai mare la haine? Pentru ca hainele contin multe cusaturi, spre deosebire de corturi, si pentru ca asupra hainelor se exercita diverse forme de presiune. Performantele unei membrane sunt influentate de factori externi, cum ar fi temperatura, umiditatea, intensitatea vantului, uzura materialului si, nu in ultimul rand, gradul de curatenie. Cu cat o haina este mai murdara, mai impregnata de praf si impuritati, cu atat isi va pierde din performanta membranei impermeabile. Totodata, trebuie avut in vedere ca anumite zone ale hainei sunt mult mai expuse decat altele la presiune, cum ar fi umerii, articulatiile (zonele in care hainele fac cute), sezutul, genunchii. Orice tip de activitate pune presiune pe haine. Chiar si mersul. Chiar si statul pe loc: daca stai in barca, pui presiune pe pantaloni. Astfel, o membrana cu indice 5.000mm face fata la ploaie daca ploaia cade pe o suprafata dreapta - cum se intampla la o foaie de cort. Aceeasi membrana nu mai face fata daca este integrata intr-o haina care are o serie de cusaturi (nevulcanizate), iar haina este supusa la presiune. Acesta este motivul pentru care, cu cat esti mai expus la ploaie pe termen lung si cu cat esti nevoit sa lucrezi in ploaie mai mult, deci sa pui presiune pe haine, cu atat ai nevoie de haine mai performante. Mai trebuie subliniat si faptul ca, dincolo de indicele membranei, felul in care este construita o haina va influenta modul in care rezista la ploaie. Nu toate hainele cu acelasi indice de impermeabilitate se comporta la fel.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

adrian

7 august 2022

SUPER!

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma