Haine impermeabile

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 27 decembrie 2017 1 comentariu

ACHIZITII SI TESTE

 

In urma documentarii cu privire la membranele existente, m-am oprit la Gore-Tex. Este o membrana foarte versatila. Astfel, hainele care folosesc aceasta membrana, in doua sau trei straturi, acopera o gama larga de activitati, de la plimbari in aer liber la conditii si utilizari extreme. Exista mai multe tipuri de membrane Gore-Tex, cum ar fi PacLite - usoara, compacta si foarte respirabila, Active - gandita pentru activitatile fizice intense si Pro - robusta si durabila, proiectata sa faca fata solicitarilor intense de lunga durata in conditii dure. Asa ca mi-am facut temele in materie de membrane si haine tehnice si m-am dus la cumparaturi. Am citit recenzii despre jachete si pantaloni de la mai multi producatori. Doua marci mi-au atras atentia in mod special - Arc'teryx si The North Face. Prima prin calitatea produselor si recenziilor favorabile care se traduc in pretul pe masura. A doua, pentru designul si eleganta hainelor, datorita recenziilor bune si, nu in ultimul rand, pentru pretul ceva mai mic. Arc'teryx a ramas la nivel de documentare deoarece la acea vreme n-am gasit in Romania produsele firmei. Varianta in care sa le comand online din UK venea cu riscul de a fi nevoit sa le returnez in caz ca nu-mi veneau bine, ceea ce implica un deranj prea mare.

Haine_impermeabile_12

Am facut o vizita la magazinul North Face din Bucuresti si mi-am cumparat o jacheta. Pantaloni pe marimea mea nu mai aveau, asa ca am facut un drum si pana la magazinul Himalaya de unde mi-am luat o pereche de pantaloni Mammut. Ambele cu membrana Gore-Tex. Primul test in conditii reale a fost pe o ploaie moderata. Nu am transpirat si nici n-a trecut apa prin haine, dar era mult prea devreme pentru concluzii. A urmat o alta partida cu o ploaie torentiala de scurta durata. Si de data asta, hainele au trecut testul, dar inca nu eram pe deplin convins. Au mai fost cateva situatii - ploi mai intense sau mai moderate, de durata mai scurta sau mai lunga - si de fiecare data hainele si-au facut treaba. Totusi, voiam sa le vad cum se comporta in conditii mai dure. Am avut aceasta ocazie in primavara lui 2017, pe lacul Zajarki din Croatia. Intr-una dintre zile, a venit ploaie intensa care a tinut de dimineata pana aproape spre seara. In rare momente, ploaia parea ca se domoleste. Cand vedeam ca se mai linisteste putin, ieseam sa nadesc. Cei care au pescuit pe acest lac stiu ca trebuie sa nadesti sustinut. Nu stiu cum se facea, dar dupa doua, trei spomb-uri ploaia se intetea la loc. M-a plouat exact cum imi doream pentru „testul extrem". Partenerul meu de pescuit, cu care imparteam standul dublu, statea sub umbrela si se uita la mine cum nadesc. Bai Victore, mi-a spus la un moment dat, mai vezi vreun alt nebun pe toata balta care nadeste pe ploaia asta? Spre seara, cand s-a oprit ploaia am avut si rezultatul testului: ploaia nu trecuse prin haine si, desi nadirea implica un efort mare, nu am transpirat excesiv. Nici nu incapea comparatie intre hainele cu Gore-Tex si hainele „impermeabile" de la firmele de pescuit pe care le folosisem pana atunci.

Haine_impermeabile_11

Spre deosebire de hainele produse de firmele de pescuit, cele dedicate activitatilor outdoor sunt proiectate sa faca fata unor conditii meteo cu care, de cele mai multe ori, nu ne intalnim pe balta. Asta inseamna ca sunt superioare atat in ceea ce priveste materialele, cat si functionalitatea, cum ar fi libertatea de miscare, greutatea redusa, fermoare pentru aerisire, buzunare protejate impotriva apei, ajustari la gluga, talie, maneci etc., lucruri care sporesc confortul. Imbracamintea si incaltamintea „non tehnice" de pescuit sunt mai ieftine decat cele pentru outdoor, cu precizarea ca, desi banii ii dau in magazin, valoarea bunului achizitionat o masor pe balta si in timp. Cand ma ud sub o haina care ar trebui sa ma protejeze de ploaie, cand haina se uda si se ingreuneaza de parca ar fi de plumb, cand nu ma pot misca din pricina grosimii si croielii hainei care ma protejeaza de frig, cand bocancii pe care scrie waterproof se dezlipesc sau li se se rup cusaturile, cand haina se strica dupa prima sau a doua spalare (respectand indicatiile de pe eticheta), abia atunci realizez ce „afacere" am facut. Trebuie mentionat ca gasim si la firmele de pescuit haine comparabile din punct de vedere tehnic cu cele ale firmelor de echipamente outdoor, doar ca de regula sunt mai scumpe deoarece includ „taxa de pescuit". Exista si haine de pescuit care sunt, ca pret si performante, la nivelul celor pentru outdoor, dar in ceea ce ma priveste hainele pentru activitatii outdoor sunt prima optiune. Am mai multa incredere intr-un producator specializat in haine pentru conditii extreme si, in plus, le pot purta si cu ocazia altor activitati in aer liber, chiar si in oras.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

adrian

7 august 2022

SUPER!

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma