Harti batimetrice

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 16 ianuarie 2018 0 comentarii

FOLOSIREA INFORMATIEI

 

O functie foarte utila prezenta in unele modele de sonare Humminbird de generatie noua este Autochart Live. Acesta a fost unul dintre motivele principale pentru care am cumparat un model de Humminbird cu aceasta functie. Eram deja familiarizat cu hartile generate de Autochart si mi s-a parut foarte util si mult mai simplu ca harta sa se genereze automat - in timp real - pe masura ce navighez cu barca pe zona de pescuit. Astfel, nu mai sunt necesare inregistrarea datelor pe card, importarea si procesarea in aplicatia software  si, in final, exportarea in sonar. Totusi, trebuie avut in vedere faptul ca, pentru a obtine o harta precisa, barca trebuie condusa la fel ca in cazul in care harta ar urma sa fie generata prin aplicatia Autochart. Pe langa faptul ca este mult simplu si rapid, un alt avantaj este ca harta generata de Autochart Live are o rezolutie mai buna si permite mai multe posibilitati de configurare din punct de vedere vizual decat cea generata prin aplicatia Autochart. Totusi, pentru vizualizarea 3D, cea care ofera cea mai spectaculoasa reprezentare a substratului, singura solutie este folosirea aplicatiei software.

Harti_batimetrice_12

Acum, dupa ce avem toate aceste informatii - harta adancimilor, harta duritatii substratului si vizualizarea 3D -  ramane sa vedem cum le putem folosi in situatiile concrete de pescuit. Dupa cum se stie, alegerea locurilor in care plasam monturile este unul dintre elementele-cheie care pot face diferenta intre a pescui si a prinde peste. In cadrul pregatirii partidei urmatoare, cautarea zonelor si locurilor pe care le consideram cele mai promitatoare se poate face confortabil din fata calculatorului, fara presiunea timpului si conditiilor meteo de pe balta. Astfel, analizam in detaliu hartile si alegem - marcand prin waypoints - locurile pe care le consideram cele mai potrivite, in functie de pozitie, adancime si tipul substratului. Putem alege cate locuri vrem. De exemplu, daca pescuim cu patru lansete, alegem patru locuri principale - unde vom plasa initial cele patru monturi - si alte cateva locuri secundare, pe care le vom aborda daca locurile initiale nu dau randamentul asteptat. Exportam aceste waypoints din aplicatia software pe cardul extern si apoi le importam in sonar. Cand suntem pe balta, nu ne ramane decat sa navigam spre acele puncte de interes si, cand ajungem deasupra lor, sa instalam baliza. Astfel, o activitate care dureaza in mod normal cateva ore si care solicita pescarul, consumand si bateria care alimenteaza motorul electric al barcii, se va finaliza in cateva minute si cu un efort minim. Poate cel mai important lucru este faptul ca ai informatii sigure. Alegerea locurilor pe baza hartilor inseamna sa stim exact unde sunt monturile, nu sa ne bazam pe presupuneri si interpretari.

Harti_batimetrice_15

Durata partidei de pescuit este limitata. Investigarea zonelor, alegerea si balizarea locurilor sunt activitati care necesita mult timp. Daca folosim si prodding stick-ul, care probabil ca va alunga pestii din zona (pentru un timp mai lung sau mai scurt), rezulta ca durata efectiva a partidei de pescuit se reduce semnificativ. Fie ca aruncam monturilor la intamplare pe principiul "daca pestele vrea, o ia de oriunde", fie ca folosim marker-ul, prodding stick-ul, sonarul si hartile, decizia alegerii locurilor ne apartine. Ideal ar fi sa stim unde anume sa pozitionam monturile pentru a prinde pestii care ne intereseaza. Sonarul si hartile detaliate nu ne indica locurile castigatoare, dar elimina foarte multe necunoscute si variabile. Cu cat intelegem mai bine factorii care influenteaza pescuitul, cu atat sansele noastre cresc. Toate aceste tehnologii ne ajuta sa descoperim si sa intelegem corect o parte din elementele importante care altfel ar ramane ascunse; in cazul de fata... sub apa.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma