Horgesti - oameni si pesti

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 21 noiembrie 2021 3 comentarii

NADE SI ECHIPAMENTE

 

Dintre lucrurile bune care s-au mai intamplat in decursul acestei partide, pe langa pestii prinsi, cel mai important a fost intalnirea cu Marius Chiper, administratorul principal al lacului. Vlad imi povestise cate ceva despre el si ma asteptam sa fie o persoana agreabila. Facand cunostinta si schimband cateva vorbe, s-a verificat inca o data zicala "cine se aseamana se aduna", altfel nu vad cum ar fi putut fi colegi Mihai si Marius, doi oameni extraordinari. Oricare ar fi explicatia, fie ca exista o metoda nestiuta prin care locul isi alege oamenii, fie ca unii oamenii stiu cum sa alega locul, Horgesti este un exemplu de lac bine administrat.

Horgesti_-_oameni_si_pesti_8

Dintre lucrurile mai putin bune, doua merita povestite. Spre finalul partidei, Mihai a trebuit sa dea barca unor pescari care aveau programare si o inchiriasera din timp. Am ramas sa plantez cu navomodelul. Nu a fost nicio problema pana intr-o noapte, cand am avut trasatura la una dintre lansetele de la stuf si pestele s-a parcat. Am slabit frana si am lasat firul liber, in speranta ca pestele se va elibera singur. Este o solutie care functioneaza de multe ori, dar acum n-a functionat. Asa ca, desi era toiul noptii, am mers sa iau barca de pe standul lui Vlad. Am pus minciogul si lanseta in barca si am plecat spre locul din care pestele nu mai voia sa se miste. Cand am ajuns acolo, pestele parea priponit de substrat. Mi-am dat seama ce se intamplase. Nu era in carligul meu, era un peste care ducea un fir dupa el, iar carligul meu agatase firul. Un "tramvai", cu alte cuvinte. In mod normal, cu lanseta de 3,60m, n-ar fi fost nicio problema sa-l scot. Avand insa o lanseta de 3,90m, ca doar venisem sa pescuiesc din mana, am vazut din nou cat de mult conteaza sa ai echipamentul potrivit. M-am chinuit cateva minute pana sa-l bag in minciog, din cauza lansetei prea lungi. Era un crap comun de vreo 15kg. I-am scos carligul si l-am eliberat.

O alta intamplare, sa-i zicem, tot negativa, a fost o "fereastra" de vreo doua zile in care n-am prins nimic. Indiferent ce-am facut (am incercat momeli mici, pop-up-uri, am plantat monturile in alte locuri, am nadit cu seminte), lansetele au stat cuminti pe rod-pod. In timpul asta, Vlad prindea peste. E drept, era ceva distanta intre standurile noastre, dar nu exista un gard in apa care sa ne separe si sa impiedice pestii sa circule. Vremea era perfecta. Nu gaseam nicio explicatie pentru lipsa de activitate pe standul meu, in conditiile in care vedeam ca Vlad prindea constant. L-am intrebat daca schimbase ceva semnificativ (locuri, nada, monturi) si mi-a spus ca nu. Ce sa fac? Mi-a venit ideea sa hidratez boiliesurile cu lichide nutritive. Avusesem si alte partide in care aceasta fusese solutia salvatoare. Am luat cateva kilograme de boilies, le-am tinut "la fezandat" pana a doua zi, dupa care am nadit cu ele. La scurt timp, a venit o oglinda de pana in 10kg pe lanseta cea mai putin productiva, pe care, intre timp, o mutasem mai la stanga, spre standul lui Vlad, in speranta ca poate "ciugulesc" si eu ceva din zona apropiata de el. S-au mai animat lucrurile si in zona mea de pescuit, dar nu ca la inceputul partidei. Sa fi fost hidratarea boiliesurilor cheia, asa cum am experimentat si cu alte ocazii? Greu de spus. Putea fi o simpla coincidenta. Indiferent de explicatie, macar pentru confortul tau psihic, e bine sa ai cat mai multe optiuni cand esti in impas.

Horgesti_-_oameni_si_pesti_7

Partida de Horgesti mi-a reamintit unul dintre lucrurile fundamentale in reusita unei partide. Sunt de acord ca localizarea este esentiala in pescuitul crapului, dar cu o completare. La fel de importanta ca localizarea fizica - locul in care punem monturile si nadim - este si localizarea in timp. Ma refer la alegerea perioadei optime pentru pescuit. Sa fiu pe lac cand am cele mai mari sanse sa prind pestii care ma intereseaza, la greutatea cea mai mare. Primavara, inainte de depunerea icrelor, si toamna, cand au luat cel mai mult in greutate. Nu in ultimul rand, sa ai in vedere ca momentul optim poate fi scurt. Pentru mine, la Horgesti, perioada optima a tinut doua zile, cand am prins pestii cei mai mari. De asta, ca sa-mi cresc sansele, incerc sa fac partide cat mai lungi. Exista insa ceva care poate fi mai important decat localizarea: echipamentul. Degeaba m-am dus la pescuit in perioada potrivita, degeaba pestele se hraneste si se afla sau vine in zona si degeaba am nada si momeli care functioneaza, daca echipamentul nu-mi permite sa pescuiesc cum trebuie acolo unde trebuie. Toti acesti factori pot face sa ai partide reusite pe lacuri care nu sunt tocmai usoare sau, invers, partide in care, cum se zice, prinzi doar... experienta.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

3 comentarii Adauga comentariu

Adrian Trifan

30 aprilie 2022

Horgești ? Piatra de încercare a fiecarui pescar și nu pentru ori ce pescar. Vrut-am să poposesc pe aiste meleaguri și să înmoi câteva boilies-uri dar nu poci. Am schimdat vechile lansete din doua tronsoane cu unele cu trei din cauza transportului. Aici, ? , nu am înteles, dece nu sunt acceptate. Se pescuiește cu alea din două, dar dintro bucată ? Nimeni nu mi-a dat un răspuns logic. Dece ? La fel, dece nu ai voie cu momeli naturale. In fine . Eu sper să se clarifice în regulament, reguli ce frizează logica. Fir de zalchin întins și să v-o tragă la fund !

Chelaru Cătălin

22 noiembrie 2021

Foarte frumos articolul!De și Lacul Horgesti este un lac dificil,totodată e și un lac cu foarte multe surprize.Aici poți prinde pești foarte frumoși,bătăioși și sănătoși.Chiar îți poți întrece chiar și vechiul PB.Fire zbuciumate,partide ,drill-uri și capturi frumoase vă urez!!!

Alin

22 noiembrie 2021

Foarte frumos relatata experienta, Horgestiul este un lac foarte dificil pentru multi unde de altfel partidele de 24 h -28h nu prea isi au rostul cum a fost cazul meu de altfel. Va salut din nou, baiatul care a intrat dupa dumneavoastra pe stand caruia i-ati oferit plumbii trilop :-)

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma