Horgesti - pesti de pus in rama

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 05 iunie 2022 0 comentarii

TOTUL SAU NIMIC

 

Cand eram copil, ardeam de nerabdare sa merg la brad in dimineata Craciunului. Asa asteptam acum reintalnirea cu standul 23 de la Horgesti. Dupa partida de anul trecut, imi doream sa revin nu doar pentru pesti, ci si pentru frumusetea locului. Anul trecut, venisem pregatit de pescuit lansat si mi-am dat seama ca trebuie sa plantez. De data asta eram cu lectia invatata si echipat pentru pescuit plantat: lansete, mulinete, fire, motor electric, baterie, sonar, balize etc. Doar barca pneumatica am luat-o de la administratia lacului. Ocazie cu care, dar si pe parcursul partidei, am interactionat mai mult cu Marius Chiper. Anterior, celalalt administrator, Mihai Simion, fusese omul permanent de legatura. Mi s-a intarit opinia ca sunt doi oameni extraordinari care se incadreaza perfect in peisaj. Poate par banale un zambet, o vorba calma si politetea naturala, nu cea formala venita din automatism rutinier, dar pentru mine inseamna foarte mult si completeaza bucuria pe care mi-o transmite lacul Horgesti. La capitolul "administrative", am apreciat noile dusuri, cu atat mai utile in partidele lungi pe vreme calda.

Victor_Costache_Horgesti_-_pesti_de_pus_in_rama_4

Cat priveste "obiectul muncii", pescuitul, prima observatie importanta a fost apa scazuta cu vreo 20-30cm fata anul trecut. Zona din coada lacului este cunoscuta ca fiind cu apa mica. Totusi, era atat de mica incat m-a pus putin pe ganduri. Vazand si auzind insa pestii cum se bat in stuf, inclusiv langa stand, m-am linistit. Pareau pesti de talie mica, dar stiam ca si cei mari tot aici vor veni. Speram ca in drumul lor sa se intalneasca si cu montura mea. Diferenta de greutate dintre un peste de talie mare inainte de depunere si dupa depunere este, in mod normal, de cateva kilograme. Daca avem posibilitatea, este bine sa ne programam partida inainte de perioada de depunere. De tinut cont ca, in functie de pozitia geografica a lacului si de conditiile meteo, perioada de depunere poate fi mai devreme sau mai tarziu. Nu doar aspectul greutatii la care pot fi capturati pestii este important. Desigur, ne dorim sa fie la greutatea cea mai mare, dar ca sa-i cantarim trebuie sa-i prindem. Ori, daca prioritar pentru crapi este reproducerea, respectiv, perpetuarea speciei, hranirea trece in plan secundar. Si daca nu-i mai preocupa mancarea, atunci indiferent de nada, momelile si monturile folosite, nu avem ce face, din simplul motiv ca pestii au alte preocupari, mai importante decat hrana. Partea buna este ca nu toti crapii din lac depun fix in acelasi timp.

Victor_Costache_Horgesti_-_pesti_de_pus_in_rama_3

Prin urmare, rezervarea partidei cat mai aproape de perioada depunerii vine cu un risc asumat, dar la fel ca in viata, cu cat riscurile sunt mai mari, cu atat este mai mare satisfactia reusitei. Apoi, standul 23 are o particularitate din categoria "totul sau nimic". Avand apa mica, daca vantul bate spre dig, "matura" imediat pestii de pe zona, mai ales daca este un vant puternic si rece. Scazand temperatura apei, crapilor "le trece cheful" de depunere si nici nu au de ce sa stea in apa mica si agitata de vant. Vor pleca spre zone cu apa mai adanca, spre dig. Tinand cont de aceste lucruri, cea mai buna pozitionare a monturilor consider ca este acolo unde pot intercepta crapii cand vin sau pleaca de la bataie sau cand vantul ii trimite spre apa mai mare. Astfel, planul a fost sa pescuiesc cu trei lansete in larg si una in zona stufului. Mai ramanea sa decid la ce distante si directiile exacte pentru cele trei. Sonarul m-a ajutat sa gasesc o zona, pe la vreo 280m, dincolo de locul unde intra paraul in lac. Adancimea era aceeasi peste tot, cam 1m, dar pe sonar, in vizualizarea Side Imaging (vedere stanga-dreapta barcii), substratul arata diferit in acea zona, ceva mai tare decat toate celelalte locuri pe unde ma plimbasem. Cand scanez o zona noua, Side Imaging imi ofera, in timpul cel mai scurt, cele mai multe informatii privind structurile, forma si duritatea substratului. Datorita tehnologiei Mega, vad inclusiv "umbra" pestilor aflati in masa apei. Astfel, acoper intr-o singura trecere o arie de cativa metri stanga-dreapta. Iar daca vreau sa am cele mai bune detalii, afisez doar una dintre parti pe intreg ecranul, mai ales daca navighez paralel cu malul si ma intereseaza doar ce este spre larg. Totusi, pe o apa atat de mica, unda sonarului nu are cum sa "vada" mai departe de 10m. 

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma