Horgesti - pesti de pus in rama

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 05 iunie 2022 0 comentarii

CRAPI MARI LA APA MICA

 

Dupa ce am stabilit locul, de fapt zona, lansetei din stanga, am ales sa plasez celelalte lansete trasand un fel de "V", unind cele patru puncte in care se aflau monturile. Astfel, de la stanga la dreapta, distantele erau: 280m, 130m, 170m, 220m. Primele trei lansete erau in larg, pe apa de aproximativ 1m. A patra se afla in zona stufului, dar nu langa stuf, deoarece acolo apa era foarte mica. Ar fi trebuit sa ridic motorul ca sa ma apropii de stuf. Oricum, chiar si acolo unde am plantat, apa avea 30-40cm, adancime la care, fara experienta Varlaam, probabil ca nu as fi pescuit (vizand crapii de talie mari). Cand zic de experienta, nu vorbesc de propria experienta, dar stiam ca Haplea, cel mai mare crap din Sectorul A de la Varlaam, fusese prins primavara pe apa de 50-60cm. Problema La Horgesti, cand ai in fata un "teren de fotbal", adica o zona de pescuit cu apa de adancime constanta si fara structuri, este sa zici "nu conteaza unde pescuiesc, ca tot aia e". Ca si in alte partide pe alte lacuri cu substrat uniform, si de data aceasta s-a dovedit ca nu este asa. Nu toate locurile sunt la fel.

Victor_Costache_Horgesti_-_pesti_de_pus_in_rama_1

Lanseta cea mai indepartata a fost, de departe, cea mai productiva. Peste 70% dintre pestii prinsi au venit de pe aceasta lanseta. E drept, niciunul dintre cei mari. Cea mai apropiata a fost "moarta" pana cand am mutat-o la 230m, moment in care a "inviat", cu o frecventa apropiata de lanseta a patra, cea de la stuf, care era pe locul al doilea, ca numar de prezentari. Pe langa pestii capturati pe aceasta lanseta, surprinzator a fost ca a dat si captura partidei. Nu-mi dau seama cum un peste de 21kg, cu o burta asa de mare, inota intr-o apa asa de mica. Dar cum Haplea, cantarind peste 30kg, se plimba pe apa de 50cm, iata ca si la Horgesti pestii mari se simteau bine facand "baie de namol". Aveam la mine 30 de plumbi trilob de 140g cu care am inceput partida. In final, au mai ramas doar patru, in conditiile in care nu toti pestii prinsi au fost suficient de "agitati", incat sa se piarda plumbul din trasatura sau in dril. De ce trilob si de ce de 140g? Chiar daca pescuiam plantat si controlam asezarea monturii pe substrat, datorita formei, plumbul trilob se afunda mai putin decat, de exemplu, un plumb grippa, cum as folosi pe substrat tare. La Horgesti este cunoscut ca malul este adanc si moale. Partea buna este ca tine hrana, deci trebuie doar sa te asiguri ca momeala este prezentata corect. In plus, plumbul trilob se ridica repede de pe substrat, facilitand recuperarea, aspect important cand ai de adus montura si o greutate de 140g de la aproape 300m. Tot distanta este cea care m-a facut sa optez pentru plumbi asa grei. De regula, la Horgesti, vantul bate din lateral, deci perpendicular pe fire. Din acest motiv, am nevoie de un plumb suficient de greu care sa-mi tina montura in pozitie, mai ales ca am decis sa nadesc concentrat pe montura.

Victor_Costache_Horgesti_-_pesti_de_pus_in_rama_2

La nada, am observat un lucru interesant, pe care l-am vazut si cu alte ocazii, pe alte lacuri. In principiu, nu combin, in cantitati egale, nadele cu profil diferit. Nu amestec semintele cu boiliesuri fishmeal sau boiliesurile birdfood cu fishmeal. Astfel, pe lansetele cea mai din stanga si urmatoarea am avut un mix de boilies (The Source și Complex-T de 16mm si 20mm, taiate pe jumatate si hidratate cu lichidele nutritive din gamă), iar pe celelalte doua, seminte (porumb preparat la Horgesti si canepa gata preparata, la borcane de 2,5l). La carlig, unde am nadit cu boilies, am mers cu doua boiliesuri de 16mm (pe o lanseta The Source, pe cealalta Complex-T), iar la cele cu seminte, wafters The Source. Și acum, partea interesantă. Primul peste al partidei a fost un ten, pe lanseta de la stuf. Mi-am zis: "normal, seminte... wafter... l-am invitat". Doar ca n-a fost asa. Pana la finalul partidei, au fost mai multi teni, procentual, pe lansetele la care am avut boilies ca nada si la carlig, iar la cele cu seminte si wafters, tenii au fost doar accidental. Ceva similar experimentasem recent, pe Varlaam, la inceputul lui mai: lansetele cu seminte si pop-up-uri au dat aproape numai crapi, pe cand la cele cu boilies au intrat ten dupa ten. Dincolo de ce credem noi sau ni se pare normal, nevoile nutritive ale crapului dicteaza comportamentul sau de la momentul respectiv.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma