Increderea in nada

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriei de filme educative "Pescuitul crapului".

Data: 17 iulie 2019 1 comentariu

INTREBAREA PRIMORDIALA

 

Daca se intampla sa prind peste in timp ce pescarii din jur nu prind, prima intrebare - si uneori singura - pe care o primesc este: "cu ce pescuiesti?" Intrebarea vizeaza, evident, nada sau momeala folosite. Cand se intampla sa prinda ei si sa nu prind eu, in general nu ma intereseaza nada. Ma intereseaza unde pescuiesc, pe ce substrat, la ce adancime, cu ce tip de montura si de prezentare.

Victor_Costache_Increderea_in_nada_3

O intamplare relativ recenta are ca subiect intrebarea primordiala de mai sus. Eram impreuna cu un amic care voia sa invete pescuitul la feeder. Se apucase de pescuit de ceva timp, dar fara succes. Pestele cel mai mare pe care il prinsese pana la acel moment nu depasise 500g. Detaliile tehnice nu sunt relevante pentru subiectul de fata, ne intereseaza doar povestea partidei. La vreo jumatate de ora dupa ce am nadit, au inceput sa intre ciortanii - intre 1kg si 3kg. Amicul meu era extaziat, cred ca stia jumatate de balta cand avea un peste in minciog. Intamplarea a facut sa stam pe un cot pe care il facea lacul, de unde aveam vizibilitate asupra mai multor standuri. Desi l-am mai ponderat si nu mai era atat de zgomotos, pe masura ce se „obisnuise" cu ciortanii, amicul meu atragea totusi privirile pescarilor de pe standurile alaturate. Bucuria lui era amplificata de faptul ca el prindea peste, iar vecinii nostri, nu. Mai multi pescari au venit sa ne intrebe "cu ce pescuiti, domne?", dar cel mai simpatic dialog a fost cu doua femei tinere, care au venit pe standul nostru cu copiii dupa ele. Ne-au salutat, iar una dintre ele ne-a spus: "ne-au trimis sotii nostri sa va intrebam cu ce pescuiti, ca ei n-au prins nimic de azi dimineata, mai avem putin si plecam acasa si astia mici n-au vazut si ei niciun peste". I-am raspuns ca nu este niciun secret, le arat cu placere cu ce pescuim, dar de ce n-au venit sotii lor, ca sa vorbim ca de la pescar la pescar? Mi-au raspuns ca le-a fost rusine. Nu este nicio problema, le-am spus, uitati, pescuim cu pop-up-uri din acestea. Pop... ce? au zis ele. Lasati, nu conteaza cum se numesc, dati-le cateva "bilute" din astea frumos colorate, vor sti ei ce sa faca cu ele.

Victor_Costache_Increderea_in_nada_8

Da, totul este bine atunci cand prindem peste. Dar cand nu prindem? Care sunt cauzele? Sunt mai multe sau una singura? Nu se hraneste pestele? Nu este buna nada? Nu este montura potrivita? Nu pescuim unde trebuie? Ce putem face cand pestele nu raspunde? Schimbam locurile, monturile, momeala, nada, strategia de nadire? Mai asteptam sau schimbam ceva? Am enumerat cateva dintre intrebarile pe care ni le punem cand lucrurile nu merg bine.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

Valter

21 iulie 2019

Credinta se naste /apare ca urmare a cunoasterii de sine si a ceea ce faci,si aici ma refer la : localizare,nade,monturi,echipament si tot ce implica pescuitul.

Consider ca nu poti crede in cineva sau ceva daca nu crezi ,inainte de toate , in tine.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Mihai Perianu BigFish