Increderea in nada

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriei de filme educative "Pescuitul crapului".

Data: 17 iulie 2019 1 comentariu

BOILIESUL CARE (NU) PRINDE TEN

 

Apropo de framantari sau, mai bine spus, preocupari ale pescarului, se intampla ca vecinii de stand binevoitori sa-ti ofere, din proprie initiativa, recomandari, sfaturi si chiar nada si momeli atunci cand, aparent, la ei lucrurile merg bine si la tine nu. Imi vine in minte o astfel de intamplare petrecuta acum cativa ani. Pescuiam dupa crap cu un boilies pe baza de faina de peste (fishmeal), dar prindeam numai ten. Vecinul din stanga nu prindea nimic. Neavand ce face sau poate din curiozitate, venea si ma asista la fiecare dril, adresandu-mi aceeasi intrebare aproape fara exceptie: "iarasi ten?" Dupa doua zile de pescuit in care a rulat acelasi film, imi spune "de ce continui sa pescuiesti cu bilele astea, nu vezi ca prinzi decat ten?" Nu l-am intrerupt ca sa-i atrag atentia ca "decat" se foloseste doar in constructii negative, deoarece simteam ca nu a pus intrebarea in asteptarea raspunsului. Si asa a fost, a continuat imediat, fara pauza: "daca vrei, iti dau de la mine niste boilies, ca am auzit ca astea cu care pescuiesti tu atrag tenii, iar eu cu ale mele n-am prins niciodata teni". L-am refuzat politicos, din simplul motiv ca nu aveam indoieli asupra boiliesurilor pe care le foloseam si, oricum, decat sa admir lansetele ore si zile in sir, mai bine ma distram in drilurile cu tenii. Deznodamantul partidei a fost urmatorul: el a prins trei teni, eu am prins patru crapi in intervalul 15-19kg, alaturi de 12 teni. La final, n-am putut sa nu ma gandesc ca, la un moment dat, tenii si-au zis "ne-am cam saturat de boiliesurile astea de la Victor, hai sa incercam si altceva", ajungand astfel, in premiera, la boiliesurile vecinului.

Victor_Costache_Increderea_in_nada_2

Revenind la subiectul increderii in nada, prima conditie pentru o decizie buna este sa ne pastram luciditatea si concentrarea. Pare simplu, numai ca in realitate, atunci cand trasaturile intarzie, apare neincrederea care se amplifica pe masura ce trece timpul. Incepem sa ne indoim de momelile folosite (culoare, marime, compozitie etc.), de monturi, de modul in care am nadit, de nada, de locurile in care am plasat monturile, de culoarea sau grosimea firului principal, de lungimea inaintasului sau a leadcore-ului si de cine stie ce ne-ar mai putea trece prin cap. Consecinta este ca, in cele mai multe cazuri, vom lua o decizie gresita, urmata de alta, probabil tot gresita. Si tot asa pana la finalul partidei, cand vom constata ca lucrurile au mers diferit de cum ne-am dorit si, cel mai grav, nu stim care au fost de fapt cauzele. Practic, din aceasta experienta nesatisfacatoare nu am putut trage nicio concluzie utila pentru partidele viitoare.

Victor_Costache_Increderea_in_nada_7

Ce putem face pentru nu aluneca pe panta deciziilor gresite? Raspunsul este simplu, dar poate nu atat de evident: sa eliminam cat mai multe elemente care pot genera incertitudine. Sa inlocuim neincrederea cu increderea. Cum? Sa avem incredere ca monturile vor prinde peste. Sa avem incredere ca am executat bine lansarea sau plantarea monturii si ca prezentarea este corecta. Sa avem incredere ca momelile folosite isi fac treaba. Sa avem incredere ca am nadit unde trebuie si cat trebuie. Sa avem incredere ca nada functioneaza.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

Valter

21 iulie 2019

Credinta se naste /apare ca urmare a cunoasterii de sine si a ceea ce faci,si aici ma refer la : localizare,nade,monturi,echipament si tot ce implica pescuitul.

Consider ca nu poti crede in cineva sau ceva daca nu crezi ,inainte de toate , in tine.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Mihai Perianu BigFish