Increderea in nada

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriei de filme educative "Pescuitul crapului".

Data: 17 iulie 2019 1 comentariu

PROMOVAREA PRIN REZULTATE

 

Da, stiu, suna frumos "sa avem incredere", dar cum sa avem incredere cand vedem ca lucrurile nu merg cum ar trebui? La baza increderii sta experienta acumulata in partidele in care localizarea, monturile, momelile si nada au dat rezultate. Alt aspect este sa intelegem ca uneori, indiferent ce-am face, nu avem cum sa prindem peste atunci cand ne dorim. Unul dintre cele mai simple motive este ca pestii nu se afla in zona noastra la acel moment. Sau nu se hranesc. Sa nu cautam explicatii complicate si putin probabile atunci cand cele simple sunt chiar in fata noastra.

Victor_Costache_Increderea_in_nada_4

Iata inca o poveste pe tema asta. Dupa cum stim, sunt perioade in care, indiferent ce ai face, pestele are alte preocupari decat sa "se serveasca" din nada si momelile pe care i le oferi. Dupa vreo doua zile in care nici pescarii vecini si nici eu nu am reusit sa prindem nimic, ma trezesc cu unul dintre ei la mine pe stand. Din vorba in vorba, imi zice: "nu ma intelege gresit, nu spun ca boiliesurile tale nu sunt bune, am pescuit si eu cu ele, dar n-ai vrea sa incerci pe o lanseta din cele cu care pescuiesc eu?" M-a surprins si nu puteam intelege propunerea lui. Niciunul dintre noi nu prinsese nimic. De doua zile, amandoi admiram peisajul. Daca el ar fi prins ceva, m-as fi gandit ca i s-a facut mila de mine si s-a oferit sa ma ajute. De fapt, omul era consultant pentru un producator de nada si probabil voia sa ma castige de client. Ca sa nu spun altfel, zic doar ca a ales o abordare stangace. Si chiar daca el ar fi prins peste dupa peste, iar eu n-as fi prins nimic, n-as fi dat cu ochii pe foc sa incerc alte boiliesuri. Cunosteam bine boiliesurile pe care le foloseam si aveam incredere. Mai trecusem prin perioade moarte in trecut, dar nu era vina nadei. Pentru a-si promova nada, era mai intelept sa astepte finalul partidei si, daca rezultatele ar fost de partea lui, putea eventual sa-mi recomande boiliesurile lui. N-a fost cazul. El a plecat asa cum a venit, fara niciun peste, eu notand patru crapi in jurnalul partidei.

Victor_Costache_Increderea_in_nada_10

Ca sa avem incredere, trebuie sa fim siguri ca pescuim corect. Locurile in care plasam monturile sunt decise de noi. Tot de noi depinde sa ne asiguram ca monturile sunt legate si functioneaza corect. Si exemplele ar putea continua. Ce facem insa cand ajungem la momeala si nada? Unii isi fac singuri nada ca sa aiba cat mai mult control asupra ei. Si au dreptate, atata vreme cat stiu ce fac. In schimb, cei care cumpara nada si momeli gata facute (ready made) nu au niciun control asupra ingredientelor, retetelor, procesului de productie si depozitarii produselor. Cand vine vorba despre ready made-uri, nu stim originea ingredientelor folosite. Nu stim proportiile lor in produsul finit. Nu stim cand au fost produse si in ce conditii au fost pastrate de la linia de productie la raftul magazinului. De aceea, este important sa avem incredere in producator. Castigarea si consolidarea increderii este un proces de durata. Nu m-am nascut increzator in nada si momelile cu care pescuiesc in momentul de fata si nici nu urmez orbeste recomandarile altora. A fost nevoie de multi ani si de multe partide de pescuit in care, pe baza experientei acumulate, am continuat sa folosesc aceste produse. Si a mai fost ceva care a contribuit la intarirea increderii. De-a lungul timpului, dorinta de a acumula cunostinte despre ce tine de pescuitul crapului m-a indemnat sa incerc, in mai multe randuri, nadele mai multor producatori. Nu discut despre cat am prins sau n-am prins cu ele, ci revin la tema increderii, mai exact la pierderea increderii in produsele pe care le-am incercat. In unele cazuri erau diferente vizibile (culoare, miros, consistenta) intre ce folosisem anterior fata de produsul curent. Evident, astfel de experiente m-au facut sa-mi pierd increderea in marcile respective. Motivul este unul simplu si nu are legatura cu numele producatorului: daca nu am garantia ca produsul este acelasi de fiecare data, e greu sa am incredere in el. Daca stiu ca in punga gasesc mereu acelasi lucru, pot sa pescuiesc linistit. Nada vreau sa fie o constanta, nu o variabila!

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

Valter

21 iulie 2019

Credinta se naste /apare ca urmare a cunoasterii de sine si a ceea ce faci,si aici ma refer la : localizare,nade,monturi,echipament si tot ce implica pescuitul.

Consider ca nu poti crede in cineva sau ceva daca nu crezi ,inainte de toate , in tine.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Mihai Perianu BigFish