Ingrediente de atractie

mike-willmott.jpg Mike Willmott

Numele lui Mike Wilmott este unul dintre cele mai respectate in pescuitul din Marea Britanie. Considerat un pescar de temut, combinat cu un teoretician redutabil. Renumit pentru capturi exceptionale pe lacuri dificile. Proprietar al firmei de nade Essential Baits. Autor a numeroase articole si a unei carti foarte apreciate, Carp Life (2002).

Data: 15 ianuarie 2017 0 comentarii

INGREDIENTE DE VOLUM SI LIANTI

 

Acest material face parte din capitolul clasic despre nade, publicat de Mike Wilmott in volumul autobiografic Carp Life (2002). Multumiri lui Mike Wilmott si Essential Baits pentru drepturile de publicare in Romania. Cititi AICI prima parte a materialului. Cititi AICI a doua parte a materialului.

 

Am vorbit in articolul precedent despre cele trei categorii principale de ingrediente care formeaza baza majoritatii retetelor de boilies. Discutam acum alte ingrediente, care nu sunt nici fishmeal, nici birdfood, nici proteine lactice, dar care pot fi folosite pentru a crea o reteta de succes. Exista sute de asemenea ingrediente. Lista care urmeaza sper sa va ofere suficiente informatii despre cum trebuie folosite. (N.trad. Am notat intre paranteze si denumirea englezeasca a ingredientelor, pentru a fi mai usor de recunoscut de cei care le-au intalnit doar in engleza).

Ingrediente_de_atractie_15

Faina de soia (Soya Flour). Ingredient foarte popular, utilizat in multe retete. Relativ ieftin. Poate fi inclus in absolut orice mix si contribuie la mecanica de rulare. Are un continut proteic de aproximativ 40% si e bogat in ulei. Doza maxima recomandata pentru boiliesuri de tip HNV este de 20%. In boiliesurile cu valoare nutritiva scazuta, poate fi folosit in doze mai mari.

Malai (Maize Meal). Malaiul este un ingredient de volum ieftin, pentru retete cu valoare nutritiva redusa si costuri cat mai mici. In doze mari, intareste boiliesurile. Nu este recomandat pentru boiliesuri nutritive, dar cine vrea un boilies foarte ieftin si fara pretentii il poate folosi in proportie de pana la 50%.

Gris (Semolina). Ingredient ieftin, bogat in carbohidrati, care poate fi utilizat in proportie de pana la 50% in boiliesuri cu valoare nutritiva scazuta. Personal, prefer grisul de grau, integral, in locui celui galben, mai raspandit. Merge folosit si in retete de boilies cu valoare nutritiva, pentru a reduce usor costurile. Pentru asta, as alege grisul de grau, doza maxima fiind de 15%.

Ingrediente_de_atractie_5

Albumina de ou (Egg Albumin). Produs derivat din albusul de ou. Continut proteic de aproximativ 80%. Aditiv excelent pentru intarirea boiliesurilor si pentru a le da o coaja tare, pastrand miezul relativ moale. Timpul de fierbere trebuie sa fie cat mai scurt, pentru a preveni denaturarea lanturilor proteice prin fierbere excesiva. Este un ingredient scump, dar ni-l putem permite avand in vedere ca se foloseste in doze mici. Il folosesc in proportie de 6,25% (adica o uncie de albumina pe livra de mix, in unitatile de masura englezesti). Se obtin boiliesuri tari, pe care pestele mic nu poate sa le toace usor, iar timpul de fierbere ramane scurt. Se pot folosi si doze mai mari, la boiliesurile de carlig, daca vrem sa le facem foarte dure.

Faina de sange (Blood Meal). Alt ingredient excelent pentru intarirea boiliesurilor, cu un efect de coagulare mai puternic decat al albuminei de ou si cu un cost mai mic, dar ceva mai greu de procurat. Daca am de ales intre albumina si faina de sange, prefer totusi albumina. Faina de sange are calitati nutritive excelente, dar ma intereseaza mai ales pentru rolul ei de colorant natural. Doua lingurite de faina de sange la 500g de mix vor transforma un boilies deschis la culoare intr-unul maro inchis, cum e ciocolata. E ideala daca ai nevoie sa inchizi boiliesurile la culoare.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma