Ingrediente de succes (2)

mark-mckenna.jpg Mark McKenna

Mark McKenna este un expert in domeniul nadelor de crap, ale carui cunostinte si rezultate au atras atentia publicului si presei de specialitate. Colaboreaza cu principalele publicatii din Marea Britanie, cum ar fi revista Carpworld, in care a publicat o serie de articole de mare audienta, lectura obligatorie pentru orice pescar de crap pasionat de subiectul nadelor. Proprietar al firmei Baitcraft.

Data: 22 ianuarie 2017 1 comentariu

CONTINUTUL DE PROTEINA

 

In finalul articolului precedent, am vorbit despre avantajele fainurilor de peste, LT94 fiind in opinia mea cea mai buna faina de peste. Exista si multe alte fainuri de peste ceva mai ieftine pe care le puteti testa, iar unele sunt foarte eficiente si ele. Trebuie sa aveti in vedere, insa, ca pot sa varieze in ceea ce priveste continutul de os si de ulei; motivul este ca sunt clasificate in primul rand in functie continutul de proteina (60/65/70%). In general, cu cat continutul de proteina e mai mare, cu atat faina de peste ne va fi mai utila pentru ceea ne intereseaza, ca ingredient pentru boiliesuri. Veti constata ca toate fainurile de peste cu un continut de proteina din zona 60-65% tind sa aiba doze insuficiente din anumiti aminoacizi esentiali si, ca atare, au nevoie sa fie combinate cu alte fainuri de peste pentru a imbunatati profilul aminoacid al continutului de faina de peste din boilies. Asta inseamna ca esti obligat sa lucrezi cu doua fainuri de peste pentru a compensa deficientele, insa e mai simplu sa lucrezi cu LT94, care are un profil aminoacid mai bun decat cele doua fainuri la un loc! E foarte adevarat ca sunt fainuri care au alte calitati pentru care merita folosite, cum e faina de sardine si ansoa, care e bogata in nucleotide si are o aroma intensa. Sunt calitati care pot justifica folosirea ei. Am intalnit diverse fainuri de-a lungul timpului care au o aroma atragatoare, cum e faina de ton, si le-am folosit doar datorita aromei.

Ingrediente_de_succes_21

Mai e un aspect care ne arata de ce fainurile de peste cu un continut de proteina de la 68% in sus sunt calitativ superioare - sunt procesate intr-o proportie mult mai ridicata din carne de peste, nu din resturi de peste. Asta tine de speciile de peste din care provin. Sunt fainuri produse din specii cum ar fi blue whiting, capelin sau hering, pesti prea mici sau mai putin interesanti pentru consum uman sau care constituie un surplus din industria conservelor, adica s-a pescuit mai mult decat e nevoie pentru industria conservelor si acest surplus e convertit in faina de peste. Fainurile de peste din aceasta categorie sunt produse din peste intreg, nu din cap, oase si resturi de peste. Ca atare, au o valoare nutritiva mult mai ridicata si un continut de cenusa sub 15%. Fainurile de peste procesate numai din resturi de peste sunt net inferioare sub raport nutritiv, in special cele prelucrate la temperaturi inalte.

Ingrediente_de_succes_25

Cunosc un tehnician care lucreaza pentru un producator de furaje care obisnuieste sa isi comande fainurile de peste prelucrate la rece (LT) in acea perioada a anului in care capturile de peste procesate constau mai ales in blue whiting. Motivul pentru care prefera faina de peste produsa din blue whiting e ca a studiat ritmul de crestere al purceilor hraniti cu furaje care contin faina de peste si a observat ca randamentul maxim e dat de faina de peste produsa in mare masura din blue whiting. Tinand cont ca achizitioneaza in jur de o mie de tone de fainuri LT pe an, probabil ca isi permite sa fie putin mai pretentios cu furnizorii. Insa nu va recomand sa sunati la Norsildmel si sa cereti (intr-o norvegiana stricata) un sac de 25kg de Super LT94 produsa integral din blue whiting!

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

Holban ovidiu

6 decembrie 2022

Multumim domnule Vlad pt acest articol foarte interesant din care putem invata multe , datorita acestui articol si a multor altora , adunate si traduse de dumneavoasta voi reusi sa concep bila mult dorita , sa nu mai fiu nevoit sa cheltui bani pe bile care nu stiu ce ingrediente contin , o seara buna si as dori o recomandare de lichid nutritiv care sa imi puna bila fismeel in valoare

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma