Interpretarea sonarului

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 03 ianuarie 2018 11 comentarii

SIDE IMAGING

 

Excluzand echipamentele din gama profesionala care ofera vizualizare 360 de grade, cand vine vorba de identificarea structurilor si formei substratului, Side Imaging nu are rival in domeniul sonarelor comerciale. Daca Sonar View si Down Imaging ofera informatii cu privire la ceea ce se afla sub barca, Side Imaging arata ce se afla in stanga si in dreapta barcii pe o distanta de zeci si chiar sute de metri. La fel ca in cazul Down Imaging, undele sonore scaneaza coloana de apa si substratul in fasii inguste care, dupa ce sunt recompuse, genereaza pe ecran o imagine foarte clara si detaliata a ceea ce se afla in partile laterale ale barcii. Similar, undele "lumineaza" substratul si ceea ce se afla in coloana de apa. Astfel, obiectele vor proiecta "umbre" pe substrat.

Interpretarea_sonarului_4

Cand vedem pentru prima oara informatia afisata pe ecranul sonarului Side Imaging, cel mai probabil ne vom simti descurajati. Neintelegand mare lucru din ce vedem, ne putem chiar gandi ca publicitatea care se face acestui mod de vizualizare este doar o poveste menita sa ne convinga sa cumparam echipamente scumpe. Dificultatea in a intelege ceea ce vedem vine in special din faptul ca nu am fost obisnuiti cu aceasta forma de prezentare a ceea ce se afla sub barca. De aceea, producatorii ne pun la dispozitie instructiuni care sa ne ajute sa interpretam rapid si corect imaginea afisata pe ecran. Mai jos este sectiunea "Cum sa interpretam Side Imaging" disponibila pe website-ul Humminbird, tradusa si completata.

A - Pozitia barcii. Pozitia barcii in raport cu imaginea de pe ecranul sonarului. Imaginea este practic un istoric a ceea ce a scanat sonda.

B - Coloana de apa. Zona cu albastru inchis indica adancimea apei de sub sonda sonarului la un moment dat. Latimea zonei variaza in functie de distanta de la sonda la substrat, obtinandu-se astfel adancimea si conturul substratului pe masura ce barca se deplaseaza.

C - Profilul (forma) substratului. Indica adancimea si forma terenului aflat sub barca pe directia de deplasare.

D - Teren plat. Nuantele neutre de albastru reprezinta zone cu teren plat.

E - panta descendenta. Nuantele de albastru inchis semnifica pante descendente (substratul coboara) sau substrat moale.

F - Panta ascendenta. Nuantele mai deschise de albastru indica de regula pante ascendente (substratul urca) sau substrat dur.

G - Buturugi sau crengi scufundate. Umbrele scurte indica faptul ca obiectul respectiv este foarte aproape de substrat. In plus, unghiul umbrei ne ofera informatii cu privire la pozitia (orientarea) obiectului fata de directia de deplasare a barcii.

H - Copaci. Copacii sau alte structuri verticale se vor vedea in coloana de apa in stanga sau in dreapta barcii, fiind clar conturate prin nuante deschise, iar "umbrele" asociate, prin nuante inchise. Aceste umbre nu sunt cauzate de lumina, ci de undele reflectate de obiect, care nu trec dincolo de el, la fel ca in cazul luminii. Umbrele lungi indica de regula obiecte inalte, iar umbrele scurte, obiecte mici. Trebuie retinut ca, de multe ori, umbra ofera mai multe informatii decat obiectul propriu-zis, figurat prin interpretarea undelor reflectate.

Interpretarea_sonarului_15

Semnificatia si interpretarea nuantelor sunt similare cu vizualizarea Down Imaging. Nuantele deschise reprezinta un substrat dur sau pante ascendente. Nuantele inchise sunt asociate cu substrat moale sau pante descendente. La fel ca alte obiecte, pestii pot lasa umbre pe substrat care ne pot oferi indicii cu privire la adancimea la care se afla. De asemenea, dungile deschise la culoare si "norii" pot indica prezenta pestilor. In imaginea de mai sus, se observa nuantele diferite - mai inchise, mai deschise - precum si umbrele obiectelor.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

11 comentarii Adauga comentariu

Sami

6 martie 2022

Foarte detaliat articolul….mulțumim

Dan

29 mai 2020

Buna seara, Victor! Mi-a placut articolul tau: clar si cuprinzator. Eu am un GARMIN STRIKER 5CV (cu care, inca nu am iesit pe apa). Ai date despre acest tip de sonar? ...nici macar nu stiu daca are "Side vù". Am tot incercat sa gasesc, ...dar nu am reusit. Multumesc anticipat!

mircea

28 mai 2020

In vizualizarea Sonar View, imaginea fiind dinamica, ea curgand cateva secunde, 10-15 s poate, noi cum stim pozitia barcii raportat la ce vedem pe ecran ?Cum gasesc pragul la Dunare si ma pozitionez corect (ancorez)pe el ? Am un Lowrance Hook 2 Tripleshot+ gps, total scan. In mers sau static eu nu stiu fata de ce vad.

Gigi

2 aprilie 2020

Foarte ok

victor

31 decembrie 2019

pe intelesul tuturor !bravo

Listaru Bradut

4 septembrie 2019

Foarte tare ! Bravo !

Bassula Roberto

14 aprilie 2019

Salut Victor Costache,cunosti cumva daca modelul Humminbird Helix 5 CHIRP G2,are SI si DI?multumesc!

Boldea Alin

26 august 2018

Foarte frumos articolul. Multumesc!

Chiru Valentin

21 mai 2018

Salut Victor un articol foarte bun si bine dezvoltat felicitari!

Perdun Marian

15 aprilie 2018

Îți mulțumesc foarte mult .

Cozma

4 ianuarie 2018

La ce pret??

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma