Interpretarea sonarului

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 03 ianuarie 2018 11 comentarii

LIMITELE INFORMATIEI

 

In cele doua moduri de vizualizare prezentate anterior - Sonar View si Down Imaging - putem vedea conturul substratului aflat sub sonda sonarului, fie ca avem de-a face cu un substrat cu adancime constanta, fie cu unul care urca sau coboara. Limitarea cu care ne confruntam in cele doua moduri de vizualizare este ca, in momentul in care am identificat o structura, nu avem nicio informatie cu privire la dimensiunea acesteia, respectiv cat se intinde in stanga si in dreapta barcii. Mai mult, nici macar nu putem spune cu siguranta daca structura este in stanga sau in dreapta barcii. In imaginea de mai jos, putem observa acel copac central in modul Down Imaging. Daca nu am fi avut si vizualizarea Side Imaging, nu am fi stiut ca respectiva structura este in stanga barcii. In modurile Sonar View sau Down Imaging, cand vedem pe ecran o modificare in profilul substratului - urcare sau coborare - nu avem practic nicio informatie despre intreaga forma si dimensiunea respectivei structuri. Fara Side Imaging, ar trebui sa scanam acea zona pe mai multe directii si distante de metri sau zeci de metri, incercand sa construim in minte imaginea structurii. Totodata, in modul de vizualizare Side Imaging putem alege sa afisam doar una dintre parti, stanga sau dreapta. Acest lucru este foarte util in momentul in care barca se deplaseaza de-a lungul malului la o distanta mica de mal, caz in care zona dinspre mal nu are sens sa fie vizibila pe ecran. Similar, daca suntem la 100m de mal si ne intereseaza doar zona dinspre mal, ne deplasam paralel cu malul si alegem sa afisam doar zona laterala dintre barca si mal. In situatia in care este afisata doar una dintre zonele laterale (stanga sau dreapta), spatiul ramas liber poate fi folosit pentru Down Imaging sau Sonar View. Avem astfel o zona mai mare din ecran in care sa vizualizam ceea ce ne intereseaza. La fel ca la Down Imaging, la Side Imaging undele sonore taie in felii foarte subtiri ceea ce se afla sub sonda sonarului. Prin urmare, ne lovim de aceeasi limitare ca si la Down Imaging. Daca un obiect are forma alungita si este orientat paralel cu "perdeaua" descrisa de undele sonore, este foarte posibil sa nu fie vizibil pe ecran.

Interpretarea_sonarului_9

M-am convins de utilitatea vizualizarii Side Imaging atunci cand am pescuit prima oara pe standul A8 de la Varlaam. Auzisem despre movilele "buclucase" care sunt una dintre structurile proeminente ale standului si trebuia neaparat sa le gasesc. Pentru asta am comutat pe Side Imaging si am traversat zona de pescuit de pe stand pana pe malul opus. Am sesizat la un moment dat respectiva structura la cativa zeci de metri in dreapta. Am virat spre ea si, cand m-am apropiat, am comutat pe Down Imaging. Astfel, am observat ca de fapt era o singura movila cu doua varfuri ai carei versanti erau din substrat tare. Alta situatie in care Side Imaging a facut diferenta a fost la o partida facuta pe A9. Mai pescuisem pe acest stand, dar il sondasem cu prodding stick-ul. Trecand la Side Imaging, a fost ca si cum as fi descoperit apa calda. Cu prodding stick-ul, cautam acul in carul cu fan. Acum, avand Down Imaging si Side Imaging, vedeam si intelegeam imediat unde sunt zonele de interes (gropi, platouri, varfuri, tare, moale). Ca tot am mentionat prodding stick-ul, folosirea sonarului si interpretarea corecta a ceea ce afiseaza au doua avantaje importante: timpul petrecut pe apa este mult mai scurt si, totodata, sonarul nu sperie pestii aflati pe zona.

Interpretarea_sonarului_11

Sonar View, Down Imaging si Side Imaging ofera informatii utile, dar in acelasi timp exista si limitari specifice fiecarui mod de vizualizare. Din acest motiv, daca dimensiunea ecranului permite, sunt situatii in care este utila afisarea simultana a tuturor celor trei moduri de vizualizare. Astfel, se obtin intr-un timp scurt cat mai multe informatii despre zona care ne intereseaza. Este stiut ca alegerea locurilor in care plasam monturile face de cele mai multe ori diferenta dintre a pescui si a prinde peste. Sonarul ne ajuta sa identificam zonele si locurile de interes si, daca este prevazut cu modul GPS, le putem marca si salva - inclusiv cu capturi de ecran asociate - pentru a reveni cu usurinta pe locurile respective. In esenta, sonarul scurteaza foarte mult timpul alocat sondarii zonei de pescuit si ne ajuta sa descifram intinderea de apa din fata noastra. Cel mai important lucru este ca sonarul face diferenta dintre a presupune ce este sub apa si a sti cu precizie.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

11 comentarii Adauga comentariu

Sami

6 martie 2022

Foarte detaliat articolul….mulțumim

Dan

29 mai 2020

Buna seara, Victor! Mi-a placut articolul tau: clar si cuprinzator. Eu am un GARMIN STRIKER 5CV (cu care, inca nu am iesit pe apa). Ai date despre acest tip de sonar? ...nici macar nu stiu daca are "Side vù". Am tot incercat sa gasesc, ...dar nu am reusit. Multumesc anticipat!

mircea

28 mai 2020

In vizualizarea Sonar View, imaginea fiind dinamica, ea curgand cateva secunde, 10-15 s poate, noi cum stim pozitia barcii raportat la ce vedem pe ecran ?Cum gasesc pragul la Dunare si ma pozitionez corect (ancorez)pe el ? Am un Lowrance Hook 2 Tripleshot+ gps, total scan. In mers sau static eu nu stiu fata de ce vad.

Gigi

2 aprilie 2020

Foarte ok

victor

31 decembrie 2019

pe intelesul tuturor !bravo

Listaru Bradut

4 septembrie 2019

Foarte tare ! Bravo !

Bassula Roberto

14 aprilie 2019

Salut Victor Costache,cunosti cumva daca modelul Humminbird Helix 5 CHIRP G2,are SI si DI?multumesc!

Boldea Alin

26 august 2018

Foarte frumos articolul. Multumesc!

Chiru Valentin

21 mai 2018

Salut Victor un articol foarte bun si bine dezvoltat felicitari!

Perdun Marian

15 aprilie 2018

Îți mulțumesc foarte mult .

Cozma

4 ianuarie 2018

La ce pret??

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma