Lansete pe comanda

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriei de filme educative "Pescuitul crapului".

Data: 21 decembrie 2017 0 comentarii

PRETUL LANSETEI

 


Primele lansete pe comanda mi le-a lucrat Laurentiu Andronic in 2010, daca imi aduc bine aminte. Erau facute pe blanc de Big T de 3,5lbs - un blanc produs de Harrison conform cerintelor lui Kurt Grabmayer - cu inele Fuji Alconite (inel de plecare de 40) si mandrina Fuji DNPS. La acea data, prospectasem mai multe lansete de serie, mai scumpe sau mai ieftine. Nu gasisem un castigator detasat. La unele, imi placea blancul, ca actiune si putere, dar nu-mi placeau componentele. La altele imi placeau componentele, dar nu-mi placea blancul. Era ori prea rigid, ori prea bland pentru gustul meu sau nu era atat de puternic pe cat as fi vrut. Altele ar fi putut fi o carte castigatoare, dar nu aveau inelele montate pe sira. Pacat de blanc si de componente. Altele nu-mi placeau din punct de vedere estetic, cum erau lucrate. Altele mi se pareau prea scumpe pentru ceea ce ofereau.

Lansete_pe_comanda_14

Totusi, indecizia mea a avut un final fericit. Vazandu-ma atat de nehotarat si neimpacat cu o eventuala achizitie, Mugurel Adascalitei mi-a recomandat sa stau de vorba si cu Laurentiu Andronic, poate reuseste el sa-mi construiasca lanseta "visurilor mele". Prima mea reactie a fost sa refuz, in principal deoarece ma asteptam sa coste mult mai mult decat lansetele de serie. Am zis totusi sa incerc, ca nu imi lua nimeni banii din buzunar cu forta. Discutiile au durat putin pentru ca nu prea stiam ce sa cer pentru o lanseta custom si, totodata, optiunile in materie de blancuri si componente erau limitate. Dar cel mai important lucru a fost ca pretul final a fost mai mic decat m-am asteptat initial.

Lansete_pe_comanda_12

Legat de pret, intrebarea este cum se poate ca o lanseta facuta pe comanda sa coste mai putin decat o lanseta de serie cu aceleasi componente. Sau sa coste la fel ca o lanseta de serie, dar avand componente superioare. Sau sa coste doar cu putin mai mult decat o lanseta de serie, avand blanc si componente comparabile. Este o intrebare al carei raspuns l-am gasit dupa ce am avut de-a face cu rod-builderi din UK. Un rod builder vinde practic manopera, efortul si priceperea pe care pescarul le regaseste in lanseta ca produs finit. Asta inseamna ca principalul obiectiv economic pentru un rod-builder nu este sa vanda si sa faca profit din blancuri, inele, mandrine etc. Rod-builderii au acces la alte preturi atunci cand cumpara blancuri si componente, din simplul motiv ca nu cumpara doar trei, patru blancuri si trei, patru seturi de inele, ci zeci, poate chiar sute de blancuri si componente, daca vorbim de modele foarte populare la un moment dat. Mai mult, rod builderii pot solicita producatorilor sa le construiasca blancuri conform propriilor specificatii. In acest caz vorbim despre o comanda consistenta - un numar mare de blancuri - pentru ca producatorul sa fie interesat sa vanda altceva decat are in mod normal in oferta. Prin urmare, atunci cand tragem linie si ajungem la pretul final pe care trebuie sa-l platim, putem constata ca lanseta custom costa chiar mai putin in unele cazuri decat o lanseta de serie cu acelasi blanc si aceleasi componente.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Total Fishing Lacul Varlaam Baitshop 3 Doctor Fishing BigFish