Martie pe Tancabesti

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 15 martie 2013 0 comentarii

INTRODUCERE

 

In primele zile din martie, am facut doua partide pe Tancabesti. Una de 72 de ore, urmata imediat de alta de 48 de ore. Cinci zile interesante prin gradul de dificultate al lacului.

Dificultate? Pe Tancabesti? In general, Tancabesti nu e un lac despre care sa spui ca e dificil, mai ales daca ai posibilitatea sa-ti alegi locul. E un lac confortabil si, datorita densitatii, foarte generos in a-ti oferi capturi mari. Sunt vaduri care tin peste in orice anotimp, in special cele din preajma plaurilor. Unele sunt cunoscute pentru crap mare, altele sunt celebre pentru frecventa. Mi s-a intamplat in multe randuri sa nu termin de intins toate patru lansetele si sa am deja trasatura. Un pescuit comod la nivel mental si uneori epuizant la nivel fizic (daca vrei sa prinzi mult), dar de regula fara mari surprize de ordin tactic. Poti pescui cu aceeasi abordare tot sezonul.

Crap 14kg noiembrie

Pana in toamna trecuta... Am venit in noiembrie pentru o partida de final de sezon si am gasit lacul scazut si pestele foarte apatic. Era o zi de duminica. Peste weekend, incepand de vineri, trei echipe prinsesera in total unul sau doi crapi de 8-9kg. Nimic mare, aici crapii sub 10kg sunt considerati ciortani. Nu ma mai intalnisem cu situatia asta pe Tancabesti si am pescuit prudent, ca si cum as fi fost pe cea mai depopulata apa salbatica, nadind numai cu seminte - in primul rand canepa - si boiliesuri mici, de 10mm, pe farfurii de nada pe care puneam monturi Withy Pool cu diverse pop-up-uri. Alta data as fi dat mai curand cu boiliesuri de 24mm, n-as fi folosit nici urma de pop-up, as fi evitat orice elemente de atractie care sa cheme ciortanii. Facusem asta in noiembrie in mai multe randuri si prinsesem bine, inclusiv un exemplar sarit de 20kg, dar acum n-am avut la carlig niciun boilies mai mare de 16mm.

Metoda a dat rezultate si am luat 7-8 crapi in 48 de ore, intre care unul de 14kg si altul de 16kg. Majoritatea trasaturilor au venit la pranz, cand soarele cadea vertical peste apa. Cele mai eficiente pop-up-uri au fost Pineapple & Banana de la Dynamite Baits.

Pineapple & Banana

Primavara si-a facut aparitia din prima saptamana din martie si, la scurt timp dupa dezghet, eram pe Tancabesti pentru inceputul sezonului. Am ales sa pescuiesc in acelasi loc, in fata unui plaur care se intindea catre mijlocul lacului, cu perspectiva de a aborda atat zone cu apa adanca, de peste 3m, in preajma albiei lacului, unde imi imaginam ca iernasera crapii, cat si zone cu apa mica, de langa mal. Lacul se dezghetase de o saptamana si primul pescar venise in urma cu trei zile si luase un crap de 11kg intr-o partida 48 de ore. Interesant. Mai pescuisem pe Tancabesti dupa dezghet cu un an in urma si atunci crapii colaborasera imediat si in numar mare, dar ceva imi spunea ca acum va fi altfel. Am banuit ca pestele va fi la fel de apatic ca si in toamna.

Asa ca am aplicat acelasi sistem cu nada putina, mici "farfurii" cu canepa si boiliesuri de 10mm, plumb culisant, monturi blow-back cu un snowman 16+12mm si monturi Withy Pool cu bile de 16mm. Am pus lansetele de-a lungul plaurului, fiecare pe alta adancime, si mi-am facut o cafea.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Mihai Perianu BigFish