Martie pe Tancabesti

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 15 martie 2013 0 comentarii

RECOIL RIG

 

Tineam bine minte lipsa de reactie a pestelui din noiembrie si ma tot gandisem cum as putea sa fac monturile mai eficiente. Mai precis, cum poti sa intepi un crap care iti atinge momeala macar de curiozitate, daca nu de foame, dar e atat de amortit si de lent incat nu intinde forfacul? Aveam doua solutii: plumb culisant si montura Withy Pool. Ambele dadusera rezultate. Ce altceva as mai putea face? Mi-a trecut prin cap sa introduc in montura un element elastic.

Montura Withy Pool

Exista mai multe tipuri de monturi cu elastic - Recoil Rig, Bungee Rig, Hermit Rig. Ce au in comun e faptul ca sunt rareori folosite. Unele au o constructie bizara, care nu iti inspira incredere, altele sunt greu de legat, altele implica accesorii pe care nimeni nu le are la el. De exemplu, elastic de rubesiana. Exista insa si un tip de montura cu elastic care se leaga usor, cu un material pe care pescarii il cunosc bine si il au la indemana - banalul tub anti-tangle. Unele tuburi sunt usor elastice si se potrivesc la monturi cu recul. Coeficientul lor de elasticitate nu e spectaculos, un segment de 10cm de tub se intinde pana la 15-16cm, dar e exact cat trebuie. 

Partea elastica a monturii poate fi legata separat, ceea ce e mai practic, sau poate fi inclusa in forfac, ceea ce e mai elegant, dar ia mai mult timp. In ambele cazuri, obtii o montura combi, in care tubul continua sa aiba un rol anti-tangle, pe langa faptul ca e si elastic. Ca mecanica, elasticul trage carligul in gura pestelui din clipa in care pestele a atins momeala. Sa nu se inteleaga de aici ca ar fi infailibil, stim foarte bine ca orice montura poate fi respinsa de multe ori pana se gaseste un crap care sa se intepe in ea, dar efectul de autointepare pare mai rapid decat la alte monturi - cel putin teoretic. Alt avantaj al unui segment elastic e ca poate fi cuplat cu orice tip de montura si legata cu orice tip material. Poti sa faci blow-back cu elastic, Withy Pool cu elastic, KD rig cu elastic, Chod Rig cu elastic. Principiul de functionare ramane acelasi.

Canepa Dynamite Baits

Nu eram convins ca montura cu recul va fi o solutie, asa ca, pentru inceput, am pus elastic la doua monturi Withy Pool. La celelalte, la care aveam cate un snowman, am pus monturi blow-black clasice.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Mihai Perianu BigFish