Martie pe Tancabesti

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 15 martie 2013 0 comentarii

CONCLUZII DE APA RECE

 

Venisem pe balta marti, acum era vineri si vremea se facea tot mai calda. Urmau zile cu temperaturi de 17-18 grade, surprinzator de mari pentru un inceput de martie, iar pontonul pe care stateam fusesese rezervat peste weekend. Vineri dupa-amiaza, am strans echipamentul si am plecat. Voiam sa ma intorc luni pentru continuarea partidei.

Concluziile erau ca pestele se hranea slab, nu se misca, statea inca pe zonele pe care iernase. Cea mai prudenta abordare era sa-i dai o nada usor de mancat, sa-l cauti in permanenta si sa folosesti monturi cat mai agresive si eficiente. Ansamblu culisant in loc de ansamblu semifix, plumb usor in loc de plumb greu, forfac elastic in loc de forfac normal, pop-up-uri in loc de bile critic echilibrate sau simplu-scufundatoare, culori vii in loc de culori mate, seminte in loc de boilies, eventual boiliesuri foarte mici si tinute la hidratat intr-un lichid nutritiv pana cand aproape ca se topesc, nadire slaba pe farfurii, deasupra monturii... Combinand toate astea, pusesem pe mal 14 crapi in 72 de ore, in timp ce alti pescari, in acelasi interval de timp, luasera unul sau doi pesti - sau niciunul.

Seminte si boiliesuri de 10mm

Chiar si pe un lac atat de bine populat cum e Tancabestiul, se putea intampla ca pestele sa nu raspunda cum te-ai fi asteptat. Crapii erau acolo, dar n-aveai garantia ca se vor hrani. A incepe partida dand nada, a nadi o suprafata larga, a folosi bile de 18-20mm, a nu adapta montura, a nu cauta locurile fierbinti, a pleca de premiza ca, daca anul trecut ai prins bine in martie pescuind ca vara, vei prinde la fel si acum - erau greseli care te puteau costa peste, cum se si intamplase.

Luni la pranz, eram cu lansetele in aceeasi pozitie, pe colturile plaurului din fata, si primele trasaturi au venit imediat. Am pus cate un Withy Pool cu elastic la fiecare montura si cate un pop-up Pineapple & Banana de 16mm. In urmatoarele 48 de ore, am luat 12 crapi. Ca si in prima partida, cele mai multe trasaturi au venit cand soarele era deasupra noastra, dar apa era mai calda si am inceput sa prindem peste si noaptea. Acum n-am mai facut experimente, am pastrat aceeasi formula - locuri, monturi si nade - pana la sfarsitul partidei. Am avut un numar mai mare de trasaturi si mai mult peste prins decat in prima partida, dar nicio captura mare. Cu un pop-up de 16mm, luai "ciortan" de Tancabesti, de pana la 10kg. Cu un pop-up de 20mm, pe care l-am pus la doua lansete intr-o noapte, nu luai nimic. Era prea devreme sa faci selectie.

Crap 14kg martie

 

Acasa, am comparat fotografiile celor doi pesti de 14kg, cel din noiembrie si cel din martie. Era acelasi peste. Prins in acelasi colt de plaur, la aceeasi farfurie de seminte mici, cu aceeasi montura Withy Pool si cu acelasi pop-up de Pineapple & Banana. Intamplare sau nu - cine stie? 

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Mihai Perianu BigFish