Miturile distantei

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 24 iulie 2015 2 comentarii

TESTE SI OBSERVATII

 

 

Au fost de fapt doua teste. Primul s-a tinut la inceput de aprilie, cand nimeni nu se dezmortise inca dupa iarna si nu ne asteptam la cifre spectaculoase, dar nu asta ne interesa, ne interesa raportul dintre scorul obtinut cu cele doua configuratii de inele. Rezultatul n-a fost chiar o surpriza: toata lumea a dat mai mult cu lansetele echipate cu inele 40-12. La ambele lansete. Aruncarile s-au facut pe pamant si s-a masurat cu ruleta, marja de eroare fiind sub un metru. Tehnica de aruncare a fost peste cap, la fel ca in pescuitul obisnuit. Nu s-au folosit tehnici de tip OTG sau pendul. Mulineta folosita a fost Shimano Ultegra XTB 5500 incarcata cu fir de 0,26mm si inaintas textil de 30lb. La capitolul plumb, un mode de distanta de 4oz. Am convenit ca testul nu e inca edificator si ar trebui repetat cu o mulineta mai mare si dupa ceva antrenament. In iunie, am iesit pe teren din nou. Acum, baietii aveau in spate doua luni bune de pescuit si asta s-a vazut. Scorurile au crescut fata de primul test. S-au folosit acelasi fir, acelasi plumb si acelasi inaintas. Am schimbat insa mulineta cu Shimano BBLC. Din nou, lansetele echipate cu inele 40-12 au iesit in fata, castigand majoritatea duelurilor cu versiunea alternativa 50-16. Mai mult, rezultatele obtinute cu lanseta cu actiune medie s-au situat la acelasi nivel cu cele obtinute cu lanseta cu actiune rapida. Paul, cel mai bun aruncator din echipa, a avut cel mai mic scor cu FMJ-ul cu inele 50-16, care ar fi trebuit sa fie cel mai performant pentru distanta. Teoretic.

Miturile_distantei_6

Concluzia acestor teste e ca, pentru un pescar competent, dar nu expert in casting, lansetele cu actiune rapida nu ofera automat aruncari mai lungi decat cele cu actiune medie sau semi-rapida, iar configuratia de inele 50-16 nu e neaparat un avantaj fata de configuratia 40-12. Explicatia e simpla. Problema pe care o pune o configuratie 50-16 e greutatea suplimentara pe blanc. Desi pare greu de crezut, cateva grame in plus pe o lanseta de crap pot sa aiba o influenta in aruncare, daca sunt adaugate pe varf. Pentru majoritatea pescarilor, diferenta e greu sesizabila, dar ea exista si se vede cel mai bine cand masori distante. Arunci mai putin si nu stii de ce. Pentru ca ai ingreunat varful. Daca esti foarte atent la detalii, pana si stratul de lac dat pe blanc inseamna o mica greutate de care blancul s-ar lipsi cu placere. Nu e chiar intamplator ca unele lansete de ultima generatie nu sunt lacuite. Asa ca, de fapt, nu atat inelul de 50 e de vina, cat restul inelelor, care stau pe varf. E un loc unde greutatea e critica si orice exces afecteaza rata de revenire. Inelele mai grele "inmoaie" varful si il incetinesc. La majoritatea lansetelor, acest lucru se simte si la mana. Cu inele mari, lanseta pare mai blanda.

Miturile_distantei_3

Concret, despre ce greutati vorbim? Steve Harrison, proprietarul Harrison Advanced Rods, noteaza undeva ca, in cazul inelelor Kigan, diferenta dintre un set 40-12 si unul 50-16 este de 17g, dintre care 10g pe varful lansetei. Daca se folosesc inele SiC 40-12 produse de Fuji, diferenta e si mai mica: 12g. E mult? E putin? Pentru o lanseta de crap, e mult. "Ar fi o mare performanta tehnica, spune Steve Harrison, sa reduci greutatea unui blanc cu 12g, fara sa modifici parametrii blancului, insa pescarul adauga 12g dintr-un foc, optand pentru inelele 50-16. Aceasta greutate schimba felul in care se simte lanseta. Cu cat e mai moale, cu atat e mai afectata." In concluzie, configuratia 50-16 e utila sau nu? Da, poate fi utila, dar numai pe lansetele de distanta, cu actiune rapida, care au puterea sa faca fata greutatii mai mari a acestor inele. Blancul lor rigid suporta cele 15-20g de plus si, daca e incarcat suficient, va arunca mai departe cu inele mai mari. Avantajul inelelor 50-16 se vede mai clar cu fire de la 0,30mm in sus, dar numai daca pescarul poate sa incarce suficient lanseta. Acest lucru e fundamental. Altfel, inele 40-12 sunt de preferat si as zice ca majoritatea pescarilor se vor descurca mai bine cu ele. Faptul ca aruncatorii de forta ca Mark Hutchinson, Terry Edmonds si altii recomanda fara ezitare inelele 50-16 nu trebuie sa deruteze pe nimeni. Pentru performante maxime, acestea sunt cele mai indicate. Dar... trebuie sa ai lanseta potrivita si tehnica potrivita. Daca nu esti un aruncator foarte bun, nu numai ca n-o sa arunci mai departe cu inele mari, dar s-ar putea sa arunci mai putin. Testele prezentate mai sus o demonstreaza.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Gyula

8 august 2015

Un articol foarte bun, o sinteza foarte reusita!

Oprica Constantin

25 iulie 2015

Felicitări pentru articol.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma