Miturile distantei

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 24 iulie 2015 2 comentarii

MITUL MULINETEI USOARE

 

Dupa lansete, mulinetele sunt considerate un element foarte important in aruncarile la distanta. La o mulineta long cast (in traducere, pentru aruncari lungi), parametrii de care sunt interesati multi pescari sunt greutatea, sistemul de asezare a firului, conicitatea si diametrul tamburului. Si aici circula unele idei care nu se verifica in practica. O mulineta usoara este un avantaj pentru aruncarile la mare distanta, in comparatie cu o mulineta grea. Adevarat sau fals? La prima vedere, acest lucru nu poate sa fie decat adevarat. Un ansamblu mai usor are o inertie redusa. Consumi mai putina forta ca sa-l pui in miscare. Iti transferi forta pe finalul aruncarii, unde conteaza mai mult. Creste acceleratia, creste viteza de executie, creste viteza plumbului, creste si distanta. E un principiu la care este imposibil sa nu subscrii, cel putin teoretic. Realitatea din teren e insa mai nuantata.

Miturile_distantei_23

Sa lamurim intai ce inseamna greu sau usor in materie de mulinete de crap. Cele mai grele mulinete au in jur de 800g, cum ar fi  Shimano Big Baitrunner Long Cast (BBLC). Cu 760g, Daiwa Infinity X-BR, principalul ei concurent, nu e nici ea departe. Cele mai usoare mulinete au sub 500g, de pilda Shimano Aero Technium Mgs (cu tamburul de capacitate mica) sau Daiwa Basia. Greutatea redusa se obtine cu materiale speciale, care pana acum au determinat si preturi mari, dar este posibil sa vedem in curand mulinete foarte usoare la preturi mai accesible, cum ar fi noua Ultegra Ci4 XSA. Ma refer aici doar la mulinetele de tip long cast, la care latimea tamburului este de 3,5cm (sau 4,5cm la Basia). Se poate pescui la crap si cu mulinete mai mici, dar nu sunt interesante pentru distanta.

Miturile_distantei_19

Am crezut mult timp in valoarea mulinetelor usoare sau foarte usoare. De la primul model de Basia si pana la actualul Aero Technium Mgs, am aruncat cu toate. Am experimentat si cu un model neobisnuit, construit numai pentru casting, Shimano Super Aero Kisu, o mulineta fara frana si aproape imponderabila in clasa ei (390g). Datorita greutatii scazute si avand de regula angrenaje superbe, asemenea mulinete sunt extrem de placute in pescuit, inclusiv in aruncare, unde lanseta pare ca trimite plumbul la orizont singura, ca si cum mulineta nici n-ar exista. Cum unele lansete de mare distanta sunt grele, a reduce greutatea cu o mulineta usoara pare cu atat mai important. In timp ce la BBLC senzatia este de balast care te obliga sa depui efort, cu Basia sau cu Mgs (ca sa nu mai vorbesc de Kisu) trebuie sa verifici daca nu cumva ai uitat sa-ti montezi mulineta... fiindca nu se simte. Aceste mulinete au fost intotdeauna considerate ideale pentru distanta si, alaturi de alti factori care conteaza, ca modul de asezare a firului sau conicitatea tamburului, opinia comuna este ca greutatea redusa e un avantaj indiscutabil. Platesti mai mult pentru ea, dar arunci mai departe. Am fost convins ca asa stau lucrurile pana cand am observat ca, odata ce reuseam sa depasesc ideea ca BBLC-ul este o mulineta grea, nu aruncam mai putin decat cu o mulineta usoara. Mulineta usoara facea lucrurile mai simple, mai ales daca nu eram antrenat. Cu antrenament, insa, ajungeam cu BBLC la acelasi nivel. Initial, n-am gasit nicio explicatie pentru asta, parea ilogic. M-am gandit ca e doar o intamplare si am continuat sa tin BBLC-ul pentru pescuit. La casting, m-am dus cu mulinete usoare.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Gyula

8 august 2015

Un articol foarte bun, o sinteza foarte reusita!

Oprica Constantin

25 iulie 2015

Felicitări pentru articol.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma