Miturile distantei

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 24 iulie 2015 2 comentarii

PROFESIONISTII DISTANTEI

 

O confirmare ca observatia mea e posibil sa fi fost totusi corecta a venit mai tarziu, din partea unui aruncator de clasa, Terry Edmonds. Popular in Anglia, unde sustine demonstratii, preda cursuri de casting si colaboreaza cu firme prestigioase, Terry e considerat un fenomen datorita capacitatii de a face performanta in toate domeniile distantei, inclusiv in castingul cu echipamente de pescuit la musca. M-am dus la o lectie de casting cu Terry, inarmat cu o mulineta foarte usoara, cu care credeam ca o sa fac impresie, iar el a venit cu un model vechi si relativ greu, Shimano Ultegra XT (730g), si n-a fost interesat sa lucram cu supermulineta mea. E o mulineta buna, mi-a spus, dar nu castigi nimic la distanta. O sa vezi ca Ultegra merge la fel de bine. Ceea ce s-a si intamplat.

Miturile_distantei_13

In acelasi an, am urmarit mai multe demonstratii tinute de Mark Hutchinson, una dintre ele chiar la finalul unui concurs de calificare pentru BCAC (British Carp Angling Championships, Campionatul National Britanic la Crap). De ce este important acest detaliu? Pentru ca demonstratia lui Mark s-a desfasurat exact cu echipamentul pe care il folosise si in concurs, calibrat pe distante maxime. L-a scos din stand, l-a dat publicului sa-l incerce, dupa care ne-a aratat tuturor ce stie. N-a fost un exercitiu de promovare, a fost "pe cinstite". Nici atunci si nici alta data nu l-am vazut sa se bazeze pe mulinete ultra-light, desi, in calitate de consultant Shimano, avea de unde alege.

Miturile_distantei_11

Faptul ca doi profesionisti ai distantei nu aveau nevoie de mulinete usoare, ba chiar lucrau cu modele relativ grele si nu neaparat hi-tech mi s-a parut semnificativ. Cine ii cunoaste stie cat sunt de atenti la cele mai mici detalii, pentru ca din detalii castigi un metru aici, un metru acolo si iesi in fata aparent fara sa faci ceva special. Mark putea petrece ore in sir modificand conicitatea firului pe tambur, aspect esential din punctul lui de vedere, in timp ce Terry lua in calcul si distanta dintre blanc si degetul cu care tii firul, dar greutatea mulinetei nu era o problema pentru niciunul. De curiozitate, am verificat si lista performantelor stabilite in concursuri de casting cu mulinete cu tambur fix. Peter Thain (un nume care spune ceva cunoscatorilor) detine cateva recorduri ale Marii Britanii cu primul model de Aero Technium XT, Terry Edmonds detine alte cateva cu Ultegra XT, iar mulineta cu tambur fix preferata de campionul mondial Danny Moeskopps e Daiwa Tournament ST 5500, model vechi, care dateaza de la jumatatea anilor 90. La 570g, e intr-adevar o mulineta usoara, dar nu acesta e argumentul lui Danny, ci robustetea. Noile modele Daiwa Basia sau Shimano Aero Technium Mgs, mai usoare decat mulinetele de mai sus, nu au depasit aceste recorduri.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Gyula

8 august 2015

Un articol foarte bun, o sinteza foarte reusita!

Oprica Constantin

25 iulie 2015

Felicitări pentru articol.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma