Miturile distantei

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 24 iulie 2015 2 comentarii

MITUL ASEZARII FIRULUI

 

In zilele de aruncari facute cu Paul Aparaschivei, Adrin Botin, Gabriel Calin si Stefan Oancea, am testat comparat patru mulinete cu greutati diferite: Shimano BBLC (790g), Shimano Navi 7000 XSA (710g), Shimano Ultegra 5500 XTB (570g) si, in sfarsit, Shimano Aero Technium Mgs Kisu Special (390g, versiune JDM fara frana). Ultima dintre ele, Kisu, de doua ori mai usoara ca BBLC si de vreo trei ori mai scumpa! Vremea n-a fost cea mai buna pentru casting. Conditiile ideale pentru distanta sunt timp racoros, cu presiune scazuta si vant din spate. Noi am avut canicula fara vant. Doar gerul putea fi mai rau. Daca ne-ar fi interesat sa inregistram performante de aruncare, atunci ar fi fost improbabil sa le obtinem in situatia data, insa comparatia intre mulinete se putea face oricum. Am contabilizat toate aruncarile cu exceptia celor evident ratate si am facut pentru fiecare mulineta o medie. Care credeti ca a dat mai mult? Au fost doua. In testele cu Focal System, cea mai buna medie a fost obtinuta de... Navi. In testele cu FMJ, a castigat BBLC. Farfuria zburatoare Aero Kisu a iesit de fiecare data pe locul al doilea, insotita de comentariul ca nimeni n-a reusit sa exploateze faptul ca e atat de usoara. Curios, nu? Poate cel mai important lucru e ca diferenta intre mulinete a fost minima. Maxim cinci metri intre cea mai buna si cea mai slaba, in toate testele.

Miturile_distantei_18

Se poate discuta in detaliu din ce motiv a castigat una sau alta. E de presupus ca tine de asezarea firului, de diametrul tamburului in raport cu primul inel, poate si de conicitatea acestui tambur. Testele au aratat insa ca nu tine de greutatea mulinetei. Mulinetele grele au dat mai mult. Cum trebuie inteles acest test? In primul rand, el nu are pretentia de a fi stiintific si valabil pentru orice pescar. Am folosit un singur diametru de fir, 0,25mm, care este poate cel mai des utilizat de pescarii care vor sa arunce departe. Cu fire de 0,30mm sau mai groase, nu e deloc exclus ca ierarhia mulinetelor sa fi fost diferita. In mod sigur, unii vor obtine alte rezultate cu alte lansete, mulinete sau fire. Altii vor prefera oricum mulinete usoare, pentru ca le luam in primul rand pentru pescuit, nu pentru casting, si sunt mai placute. Scopul testului a fost de a nu accepta fara probe o idee care aproape ca devenise o regula, aceea ca mulineta mai usoara e un avantaj pentru distanta. Faptul ca e usoara nu e suficient. Nici pentru campioni, nici pentru pescarul obisnuit. Alte aspecte sunt mai importante decat greutatea in sine. Paradoxul este ca, daca la o lanseta conteaza si cateva grame pe varf pentru a influenta felul in care arunca, la o mulineta nu conteaza nici cateva SUTE de grame, daca mulineta este reglata optim pentru distanta. O idee greu de acceptat, dar fiecare e invitat sa verifice.

Miturile_distantei_16

Asta inseamna ca toate mulinetele arunca la fel? Nu tocmai. Asezarea firului este un aspect esential. Peter Thain crediteaza vechiul Aero Technium 10000 XT cu titlul de cea mai buna mulineta cu tambur fix pe care a folosit-o vreodata pentru distanta. Este mulineta care a introdus notiunea de oscilatie lenta, care la Aero Technium 10000 XT era chiar FOARTE lenta (super slow oscillation system), cu nu mai putin de 80 de spire infasurate la o cursa transversala completa a rotorului. Mai simplu spus, mulineta aseza firul spira langa spira, paralel, nu in cruce. Prin comparatie, BBLC infasoara doar 15 spire. Modelele ulterioare de Aero Technium au pastrat oscilatia lenta, dar nu la acelasi nivel. Sistemul urmareste sa micsoreze frecarea firului de buza tamburului, acesta fiind unul dintre principalii factori care afecteaza distanta de aruncare. Totusi, chiar si pentru Peter Thain, unul dintre cei mai mari experti in castingul cu mulinete cu tambur fix, diferenta dintre Aero Technium 10000 XT si BBLC este sub 10 metri. Pentru aruncatori mai putin avansati, ar putea fi si mai mica.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Gyula

8 august 2015

Un articol foarte bun, o sinteza foarte reusita!

Oprica Constantin

25 iulie 2015

Felicitări pentru articol.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma