Miturile distantei

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 24 iulie 2015 2 comentarii

MITUL TAMBURULUI ABS

 

Tamburul cu conicitate inversa este un avantaj pentru distanta. Adevarat sau fals? Acesta este un subiect de interes oarecum restrans, dar a fost intens dezbatut cu ani in urma, cand Daiwa a introdus tamburul ABS, cu conicitate inversa, pe mulinetele pentru crap. ABS inseamna anti backlash system, sistem de eliminare a perucilor. Tot Daiwa l-a numit si advanced ballistic system, ceea ce s-ar traduce prin sistem avansat de propulsie. ABS-ul asigura un control bun al firului, limiteaza frecarea cu buza tamburului si impiedica spirele largi ale unui tambur long cast sa se repeada spre primul inel si sa se incurce. Perucile nu se fac numai pe primul inel, dar acolo au un loc preferat. Toate acestea sunt corecte. Totusi, ideea ca tamburul ABS arunca mai bine nu s-a verificat in castingul de competitie. Daiwa pare sa fi renuntat la el pe cele mai noi mulinete, cum ar fi Basia sau Tournament ISO.

Miturile_distantei_20

Cum stau lucrurile pentru pescarul obisnuit? Am testat doua celebre mulinete rivale: Shimano BBLC, cu tambur conic normal, si Daiwa Infinity X-BR, cu tambur ABS. Firul, inaintasul, plumbul si lansetele au fost cele prezentate mai sus. Ca sa reducem marja de eroare, am avut patru teste, in zile diferite, doua facute cu "grupul de studiu" format din Paul, Adi, Stefan si Gabi, care au aruncat peste cap, si alte doua pe care le-am facut singur, cu aruncari OTG.

Miturile_distantei_9

Trebuie sa recunosc ca ma asteptam ca BBLC sa dea mai departe. E un lucru verificat in casting ca tamburul conic ofera cea mai buna configuratie pentru distanta, cu cea mai mica frecare si cea mai mare probabilitate de a face peruci. In cazul tamburului ABS, lucrurile stau invers: distanta mai mica si risc minim de a face peruci. Problema este ca aceste principii nu se aplica exact la fel si pentru fire subtiri. Chiar Shimano recomanda cu ani in urma ca asezarea firului pe tambur sa fie reglata (din saibele care vin la pachet cu mulineta) in functie de grosimea firului. La un fir gros, conicitate normala. La un fir subtire, conicitate zero sau chiar inversa. Acest lucru s-a putut constata pe teren. Invariabil, grupul de studiu a aruncat mai bine cu Infinity. Facand media tuturor aruncarilor, diferenta a fost foarte mica (sub trei metri), dar sesizabila. Cu aruncari OTG, distanta a inceput sa creasca si cele doua mulinete s-au situat, in medie, la acelasi nivel. Era interesant sa repetam testele si cu fir de 0,30mm, poate ca situatia s-ar fi inversat, dar n-a mai fost timp. Pe baza rezultatelor cu fir de 0,25mm, tamburul ABS s-a descurcat mai bine. Si nici n-a facut vreo peruca.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Gyula

8 august 2015

Un articol foarte bun, o sinteza foarte reusita!

Oprica Constantin

25 iulie 2015

Felicitări pentru articol.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma