Miturile distantei

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 24 iulie 2015 2 comentarii

MITUL PROGRESULUI IMEDIAT

 

Ia cele mai performante lansete si mulinete si vei da mai departe. Adevarat sau fals? Aici nu am un test comparat din care sa trag concluzii. Ar fi prea multe variabile in discutie. Notez insa cateva observatii adunate in timp. In masura in care poti aprecia lucrurile acestea, as zice ca distanta se cumpara in proportie de 20-30%. In proportie de 70-80%, se obtine cu munca.  Piesa cea mai importanta din tot ansamblul este lanseta. In aruncare, la ca si in dril, mulineta este in slujba lansetei, nu invers. Lansetele de distanta sunt instrumente agresive si scumpe, care pot sa trimita plumbul in judetul vecin, daca sunt folosite corect, dar daca sunt folosite incorect arunca mai putin decat o lanseta de duzina, care costa pe sfert. Aici este marea surpriza pe care o are cumparatorul neinformat. Lanseta, oricat de laudata, nu arunca singura. Valoreaza exact cat pescarul care o foloseste. Cumperi obiectul, nu performanta lui. Performanta depinde de tine.

Miturile_distantei_5

Mai mult, lansetele de distanta nu sunt cele mai simplu de stapanit. Fiind rapide, cer o tehnica buna, altfel nu le impresionezi cu nimic si nu-ti arata ce pot. Tehnica nu se procura cu bani si nici nu se poate ajunge la ea pe scurtatura. Daca nu exersezi suficient, nu ai nicio sansa. Si inca o veste proasta: performantele de distanta se obtin relativ greu si se pot pierde repede. Fara antrenament, e amuzant cat de slab arunci, indiferent cat de bine ai aruncat alta data. Este ceea ce se poate vedea, la diferite niveluri, cand reincepi pescuitul primavara, dupa 5-6 luni de pauza.

Miturile_distantei_15

Lansetele ultra-rapide pentru distante extreme au sens numai daca esti sigur ca le poti (sau le vei putea) folosi. Majoritatea pescarilor nu le pot folosi, pentru ca nici nu fac efortul sa progreseze. Altfel, castingul nu e chiar un domeniu pentru savanti. Cei mai multi dintre noi sunt capabili sa atinga un nivel surprinzator de bun, daca invata miscarea corecta si se antreneaza. Antrenamentul cu o tehnica incorecta e inutil. O reteta mai sigura pentru a atinge distante apreciabile este sa folosesti cele mai puternice lansete pe care le poti incarca. Nu e necesar sa fie rapide. Pot fi lansete cu actiune semirapida sau medie. Daca sunt suficient de puternice, intelegand prin asta valori de T/C in jur de 3,5lbs (exista si modele de 4lbs perfect manevrabile), vor lucra impecabil. Nici macar nu e obligatoriu sa fie noi. Lansetele bune la mana a doua sunt deseori superioare unor lansete mediocre la mana intai, chiar daca pretul lor poate sa coincida. Prin urmare, mitul este adevarat in masura in care accepti ca, pe langa instrumente, ai in primul rand nevoie de tehnica. Si de antrenament. Tehnica e cel mai important lucru. Cand ai deprins-o, echipamentele bune te ajuta sa progresezi rapid, in timp ce echipamentele de nivel mediu sau scazut te limiteaza.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Gyula

8 august 2015

Un articol foarte bun, o sinteza foarte reusita!

Oprica Constantin

25 iulie 2015

Felicitări pentru articol.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma