Momeli flotante in teste

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriei de filme educative "Pescuitul crapului".

Data: 01 aprilie 2020 0 comentarii

METODA DE TESTARE

 

Am inceput testele cu momelile flotante pe care le-am folosit in sezonul trecut: Complex-T wafters (5), The Source wafters (4), Hit N' Run wafters rosu (1), Hit N' Run pop-up galben de 12mm (6) si Hit N' Run pop-up roz de 12mm (7). Ulterior, dupa ce am pus la punct procedura de testare, am introdus in teste si alte momeli din gama Hit N' Run, noutati pentru sezonul 2020: Hit N' Run wafters galben (2), Hit N' Run wafters roz (3), Hit N' Run pop-up galben de 15mm (8) si Hit N' Run pop-up rosu de 15mm (9). Cifra din paranteza reprezinta codul pe care l-am alocat fiecarui tip de momeala, cod la care ma voi referi si in continuare.

Momeli_flotante_in_teste_7

Momelile nou lansate ma interesau in mod special, ca sa vad cum stau la flotabilitate comparativ cu cele pe care le folosisem in sezonul anterior. Am tot vorbit despre flotabilitate si despre boiliesurile critic echilibrate (wafters). Este important sa intelegem ca orice momeala flotanta, fie ca este wafter, fie ca este pop-up, se poate lesta cu o greutate mai mica sau mai mare, astfel incat sa fie in echilibru in apa. Flotabilitatea sa compenseaza greutatea lestului. Boiliesurile critic echilibrate sunt si ele flotante, dar au o flotabilitate mai mica decat a pop-up-urilor. In functie de momeala si de montura, lestarea se poate face doar cu carligul, la care se adauga alte componente ale monturii (burghiu pentru momeala, vartej, opritor) sau, daca este necesar, cu ajutorul alicelor de plumb sau cu pasta de tungsten. Cand si de ce ne intereseaza ca ansamblul format din momeala si carlig sa fie in echilibru? As putea spune ca intotdeauna, pentru a inlesni aspirarea momelii si carligului in gura crapului, in special atunci cand crapul se hraneste apatic. Cum echilibrez momeala in montura pe malul apei? Simplu! Pun montura intr-un recipient cu apa din lac si vad cum trebuie sa lestez boiliesul sau ce boilies sa folosesc pentru a obtine prezentarea dorita.

Momeli_flotante_in_teste_5

In timpul testelor, camera face cate o fotografie din ora in ora a boiliesurilor flotante puse intr-un vas cu apa. Momelile au fost lestate in prealabil. Am facut lestarea cu pasta de tungsten pe care am atasat-o de momeala. Am ajustat cantitatea de pasta pentru fiecare tip de momeala in parte. Am facut ajustarile cu o buna aproximare, pentru ca nu toate momelile dintr-un borcan sunt identice, unele au nevoie de mai multa sau mai putina pasta, de la caz la caz. Partea buna este ca nu am constatat diferente mari in cadrul aceluiasi borcan de pop-up-uri sau wafters, cantitatea de pasta folosita la ajustare variind intr-o plaja relativ mica. E normal sa fie asa, avand in vedere ca procesul tehnologic de productie al acestor boiliesuri este automatizat (dozarea ingredientelor, mixarea, rularea etc.). Ce aplicabilitate are acest lucru si de ce ne ajuta la pescuit? Pentru ca, odata ce am identificat, de exemplu, ca boiliesul scufundator X se echilibreaza cu pop-up-ul Y, stiu ca oricare boilies X si orice pop-up Y as alege din cele doua borcane, raportul dintre ele va fi acelasi.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Mihai Perianu BigFish