Momeli flotante in teste

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriei de filme educative "Pescuitul crapului".

Data: 01 aprilie 2020 0 comentarii

CONCLUZII SI EXPLICATII

 

Reiau ce am spus mai devreme: ca o momeala sa fie flotanta si atractiva pentru crap, dincolo de atractia vizuala, trebuie sa contina, pe de-o parte, ingrediente de densitate mica, pentru a oferi momelii flotabilitate si, pe de alta parte, ingrediente solubile in apa, care sa fie substante chimice detectabile de crap. Cuvantul cheie este "solubile". Boiliesurile flotante au nevoie de ingrediente solubile ca fie atractive, dar isi pot modifica flotabilitatea in timp din cauza acestor ingrediente. In functie de specificul lacului si strategia adoptata, avem de ales intre momeli care isi modifica mai repede flotabilitatea (mai atractive pe o durata mai scurta, in mod normal) si momeli care isi mentin mai mult timp flotabilitatea (in mod normal, atractive intr-o masura mai mica, dar un timp mai lung). Cat priveste modificarile de culoare, nu mi-am propus sa fac masuratori dedicate. Totusi, "la ochi" n-am constatat diferente vizibile intre culorile de la momentul de start si finalul experimentului (maxim 72 de ore).

Momeli_flotante_in_teste_2

Alaturi de constatarea ca pop-up-urile si boiliesurile critic echilibrate si-au marit flotabilitatea in primele ore, a mai fost o observatie foarte interesanta in plan practic. Pop-up-ul rosu (9) si wafter-ul rosu (1), desi sunt din acelasi "aluat" (au aceeasi culoare), au comportament diferit in comparatiiile cu perechile de pop-up-uri si wafters de alte culori. Din moment ce pop-up-ul rosu sta cel mai bine la flotabilitate dintre toate boiliesurile testate, ma asteptam ca wafter-ul rosu sa fie, la randul sau, cel mai flotant din gama de wafters. Cu toate astea, s-a dovedit ca toate celelalte wafters stau mai bine. O posibila explicatie este ca boiliesurile critic echilibrate de culoare rosie erau cele mai vechi dintre toate momelile testate. Cand am pescuit cu ele, erau proaspete si n-am sesizat probleme de flotabilitate. La alte momeli flotante (diverse branduri, tipuri, culori, diametre) nu am facut teste dedicate, dar am sesizat de-a lungul timpului schimbari in comportamentul lor. Schimbarile cele mai usor de observat erau ca pop-up-ul nu mai echilibra snowman-ul in combinatia pe care o stiam, iar wafters-ul nu se mai echilibra cu carligul. Ca sa fiu sigur ca n-am surprize, am preferat ca, in loc sa am genti cu zeci de cutii de pop-up-uri si wafters, pe care le tineam cu anii, sa am doar cateva pop-up-uri si wafters pe care le improspatez de la un sezon la altul sau mai des. Pe cele vechi, daca raman suficiente, le ofer gratuit altor pescari, daca gasesc cui sa le dau. Faptul ca pop-up-urile si boiliesurile critic echilibrate Hit N' Run se vand in cutii mici e un lucru care imi convine. Raportat la frecventa si durata partidelor mele dintr-un sezon, imi permite sa le am cat mai proaspete. Daca ar fi ambalate in cutii mari, s-ar putea intampla sa ramana un numar mare de pop-up-uri sau wafters la finalul sezonului, pe care sa nu-mi vina sa le donez sau sa le arunc, ca sa-mi cumpar altele proaspete la inceputul sezonului urmator. Un aspect de avut in vedere legat de prospetimea boiliesurilor de carlig: degeaba le reimprospatez eu la fiecare sezon, daca ele zac pe rafturi cu anii. Din fericire, nu este cazul acestor pop-up-uri sau boiliesuri critic echilibrate. Dimpotriva, m-am aflat de cateva ori in situatia in care unele sortimente nu erau disponibile la niciun magazin autohton.

Momeli_flotante_in_teste_13

Sunt cele noua pop-up-uri si boiliesuri critic echilibrate pe care le-am testat cele mai bune de la ora actuala? Nici macar in privinta flotabilitatii n-as putea sa ma pronunt, din moment ce nu am testat restul produselor similare care exista pe piata. In plus, testarea flotabilitatii nu ne spune cat de eficient este un pop-up sau un boilies critic echilibrat. Degeaba sta perfect in montura, daca nu atrage crapii. Ceea ce conteaza pentru mine este ca atat pop-up-urile, cat si boiliesurile critic echilibrate pe care le-am testat se potrivesc stilului meu de pescuit. Stiu cum se comporta si ce asteptari sa am de la ele. Prind peste aceste momeli? Da, daca sunt folosite corect. Testele facute ne ofera insa cateva informatii care ne pot creste sansele de succes.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Lacul Varlaam Baitshop 3 Mihai Perianu BigFish