Montura D cu fluorocarbon

danny-fairbrass.jpg Danny Fairbrass

Danny Fairbrass este unul dintre cei mai populari si mai influenti pescari de crap din lume. Este proprietar al firmei Korda Developments. A fost campion al Angliei la crap. Este realizatorul unor filme de mare impact la public, cele mai cunoscute fiind seria  Korda Underwater si seria Thinking Tackle, difuzata in Anglia de canalul Sky Sports. Consultant Mainline, Trakker, Daiwa, Delkim. Colaboreaza cu zeci de publicatii europene.

Data: 06 aprilie 2013 1 comentariu

REINVENTAREA MONTURII CU FLUOROCARBON

 

Forfacurile de fluorocarbon au ajuns sa fie in voga in urma cu mai bine de zece ani. Materialul tocmai intrase pe piata de pescuit stationar si de crap, fiind initial folosit la diametre foarte mari in pescuitul marin, mai precis in pescuitul big game la mare adancime. Un fluorocarbon de 100lb era aproape invizibil in apa marii, lucru care facuse ca numarul trasaturilor sa creasca spectaculos. Fluorocarbonul a trecut rapid si la pescuitul la musca. Si aici, faptul ca era invizibil sub apa determina un numar mai mare de trasaturi. In final, a ajuns si la crap si a fost prezentat ca fir de forfac suprem, pentru ca era insesizabil. Lucrul asta i-a facut pe multi - inclusiv pe mine - sa il prefere.

Montura D 1

Un alt avantaj important al fluorocarbonului este ca, la acelasi diametru, e mai rigid decat un monofilament obisnuit. Asta face ca pestelui sa-i fie mai greu sa scape de o montura cu fluorocarbon, odata ce a aspirat-o, si nici nu permite monturii sa se incurce in aruncare. Primele tipuri de fluorocarbon nu erau insa suficient de rezistente si se intampla de multe ori ca forfacul sa se rupa cand te asteptai mai putin. Fluorocarbonul de astazi a progresat si rezista mult mai bine decat inainte, atat in ceea ce priveste rezistenta la nod, cat si la abraziune.

Montura D 13

Fluorocarbonul a dus pescuitul cu monturi rigide la un nivel nou. O multime de pescari au renuntat la vechiul material pentru monturi rigide, care era un monofilament numit Amnesia, si au trecut la fluorocarbon, care era mai rigid si mai invizibil decat Amnesia. Cum se intampla insa in pescuitul la crap, aparitia altor materiale de forfac a facut ca materialele preferate de pana atunci sa treaca in plan secund. Asta a fost si soarta fluorocarbonului. Firele care l-au dat la o parte au fost firele textile cu camasa de plastic rigida. Nu erau atat de bine camuflate ca fluorocarbonul, dar erau mai versatile, avand o sectiune rigida si una supla, ceea ce iti permitea sa produci monturi combi. Firele combi au devenit, dincolo de orice indoiala, cele mai populare materiale de forfac din pescuitul la crap si au ingropat montura rigida. Pentru o vreme... In ultimii ani, montura scurta cunoscuta sub numele de Chod Rig a devenit montura preferata a multor pescari, iar firele rigide - inclusiv fluorocarbonul - s-au intors odata cu ea.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

ignat petre

30 aprilie 2013

este adevarat ca functioneaza bine si eu am folosit o montura chod rig Korda,bineinteles cumparata de la Big fish si am facut cateva boillesuri critic echilibrate din seria meteor si din lipsa de fonduri am mai pus in patul de nada si cateva de la Tata Nitu.Si am legat pe o alta lanseta si o montura putin mai lunga,tot cu fluorcarbon in sistemul balama.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Horgesti Total Fishing Lacul Varlaam Baitshop 3 Baitmaker BigFish