Montura Withy Pool

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 06 ianuarie 2014 5 comentarii

EFECTUL BENT HOOK

 

Montura Withy Pool e creatia unui pescar englez, Steve Renyard, care trebuie sa fi avut in jur de 20 de ani cand a inventat-o. Era foarte tanar, dar nu era un incepator. Era suficient de experimentat ca pescar si facea parte din sindicatul unui lac - numit Withy Pool, de unde si numele monturii - pe cat de mic, pe atat de greu. In sezonul 1989-1990, cand Renyard incepea sa lucreze la montura Withy Pool, lacul avea doar 16 crapi pe o suprafata de 1,2ha. Erau departe de a fi pesti naivi. Dimpotriva, unii atinsesera varsta de 50 de ani si vazusera multe, iar faptul ca lacul era atat de mic nu facea decat sa le accentueze prudenta. Lacurile mici, pescuite intens, pot fi mai grele decat cele mari.

Montura_WP_7

Crapii acestia tocmai facusera cunostinta cu eficienta carligului indoit - celebrul bent hook - care facea furori la sfarsitul anilor 80. Bent hook era un carlig cu tija lunga, asemanator cu modelele long shank de astazi, tija pe care pescarii o indoiau cu patentul la aproximativ 45 de grade. Deviatia tijei facea carligul sa se roteasca si sa se agate mai bine in gura pestelui. Crapii erau intepati de obicei pe mijlocul gurii, iar forma carligului ii dadea o mecanica atat de agresiva, incat pestele se intepa inainte sa intinda forfacul, ceea ce inseamna ca plumbul era mai putin important. Unii crapi, la contactul cu o montura, ramaneau pe loc pana cand reuseau sa o scuipe, ca si cum ar fi invatat (si poate ca invatasera) ca nu trebuie sa intinda forfacul si sa se blocheze in plumb. Carligul cu tija indoita rezolvase problema. Simplul fapt ca pestele aspira si scuipa montura dadea carligului sansa se agate, rotindu-se datorita tijei indoite. Era o idee stralucita, care circulase printre pescarii de pe Savay, probabil cel mai important si mai inovator sindicat in epoca, dupa care se raspandise si pe alte lacuri. In 1989, Rob Maylin publica o carte importanta, Fox Pool, in care ilustra monturile cu bent hook, dar pana atunci popularitatea carligului cu tija indoita se dezvoltase ca fenomen underground

Montura_WP_3

Pe Withy Pool, tot sindicatul aflase de el si toata lumea il folosea cu succes, dar n-a trecut mult si s-a constatat ca avea tendinta sa croseteze si sa taie gura pestelui. Cu cat pestele se zbatea mai tare in dril, cu atat carligul il croseta mai puternic. Carligele folosite in mod curent erau numerele 4 si 6 si, datorita tijei lungi si indoite (lungimea tijei avea contributia ei), carligul actiona ca un deschizator de conserve cand trageai de peste. Pentru membrii sindicatului, grija pentru integritatea pestelui era mai importanta decat eficienta monturii, asa ca folosirea carligelor cu tija indoita, in stil bent hook, a fost interzisa si Renyard, alaturi de multi alti pescari, a ramas sa se gandeasca in ce fel ar putea crea acelasi efect cu alt material, intr-un fel care sa nu raneasca pestele.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

5 comentarii Adauga comentariu

Nicolescu Petru

6 noiembrie 2020

Sunt puțin nedumerit.La un pop-up de 12mm cam ce greutate poate avea plumbul de ancorare al monturii withy pool.Dacă sepoate ceva mai exact.

Catalin Roman

6 mai 2019

Exceptional. Toata stima Dl Pavlovici.

Bogdan

3 aprilie 2015

ce diferenta este intre aceasta montura si montura 360 grade? care considerati ca este mai buna si de ce? va multumesc!

Radu

7 ianuarie 2014

Un articol, cred eu, chiar mai bun decât altele prin faptul că este prezentată nu doar forma finală ci și (mai ales) CUM s-a ajuns la ea. Fiecare pas in evoluția ei explică și câte ceva din mecanica monturilor în general. Și fiecare din ei poate deveni util inclusiv în perfecționarea altor monturi pe care le folosim în prezent. De aceea cred că articolul depășește dezideratul de a prezenta doar o montură corectă. Excelentă documentare!

valter

7 ianuarie 2014

Un articol foarte bun,de altfel ca toate de pana acum!

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma