Montura Withy Pool

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 06 ianuarie 2014 5 comentarii

CONTRIBUTIA LUI MADDOCKS

 

Nepopularizarea monturii Withy Pool era sa-l coste, insa, pe Renyard paternitatea ei. Proprietarul lacului si liderul de sindicat era nimeni altul decat Kevin Maddocks, care a introdus cateva elemente noi in montura, botezand-o Withy Pool Mk2. Mk este abrevierea cuvantului englezesc "mark", care inseamna aici versiune; Mk2 indica a doua versiune a unui produs. Ca proprietar al lacului Withy Pool, Maddocks avea un interes comercial sa promoveze o montura care, pe langa faptul ca era eficienta, ii facea si reclama prin numele ei. Maddocks si-a atribuit partial montura, declarand ca a fost gandita de el si de "unii" membri ai sindicatului. Astazi, insa, Steve Renyard e singurul creditat cu inventarea ei.

Montura_WP_12

Cele cateva ajustari ale monturii facute de Kevin Maddocks merita amintite pentru ca au produs, la randul lor, alte directii de dezvoltare. Pentru inceput, Maddocks a scurtat forfacul lung lui Renyard, coborand pana la 7,5cm, si a lungit tubul termo. Apoi firma Partridge, unul dintre cei mai importanti producatori de carlige din epoca, pentru care Maddocks era consultant, a scos pe piata un carlig special, cu tija lunga curbata, numit Piggyback, iar Maddocks a popularizat montura Withy Pool cu acest carlig, de data asta scurtand tubul termo, pentru ca lungimea extrema a tijei era suficienta. Mai tarziu, o alta firma de carlige si accesorii, Carp'R'Us, a scos pe piata monturi Withy Pool gata facute si a lansat un model de carlig inspirat de Piggyback, numit Long Shank Nailer. Este carligul clasic cu tija lunga curbata, devenit celebru in jurul anilor 2000 datorita capturilor si articolelor lui Tim Paisley, intre care trofeul de 33,4kg prins in mai 2001 pe Sarulesti.

Montura_WP_1

Renyard dadea cu alte carlige. Unul dintre ele, testat in primele etape ale monturii, era Patridge KM Boilie Hook, un carlig foarte robust, dar cu varful curbat. Testele aveau sa arate ca montura lucreaza mai bine daca se folosesc carlige cu varful drept. Singura curbura utila e cea a tubului termo, curbura varfului devine un impediment. Renyard a trecut la un carlig Continental Penetrator 2 de la Gold Label Tackle, pe care l-a folosit multa vreme, in special la marimea 4. Penetrator 2 e un model cu varf drept si tija medie curbata, a carui forma e prezenta si la alti producatori. Lungimea tijei permite pop-up-ului sa culiseze suficient. Alte elemente importante in versiunea lui Renyard erau lungimea si deschiderea tubului termo. Lungimea era de aproximativ 2-2,5cm, iar curbura tubului trebuia modelata asa incat sa poti baga un deget intre tub si varful carligului. La o curbura prea stransa, montura nu lucra corect.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

5 comentarii Adauga comentariu

Nicolescu Petru

6 noiembrie 2020

Sunt puțin nedumerit.La un pop-up de 12mm cam ce greutate poate avea plumbul de ancorare al monturii withy pool.Dacă sepoate ceva mai exact.

Catalin Roman

6 mai 2019

Exceptional. Toata stima Dl Pavlovici.

Bogdan

3 aprilie 2015

ce diferenta este intre aceasta montura si montura 360 grade? care considerati ca este mai buna si de ce? va multumesc!

Radu

7 ianuarie 2014

Un articol, cred eu, chiar mai bun decât altele prin faptul că este prezentată nu doar forma finală ci și (mai ales) CUM s-a ajuns la ea. Fiecare pas in evoluția ei explică și câte ceva din mecanica monturilor în general. Și fiecare din ei poate deveni util inclusiv în perfecționarea altor monturi pe care le folosim în prezent. De aceea cred că articolul depășește dezideratul de a prezenta doar o montură corectă. Excelentă documentare!

valter

7 ianuarie 2014

Un articol foarte bun,de altfel ca toate de pana acum!

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma